Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_rosiya_-ostatochni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

16. Основні напрямки зовнішньої політики Росії (60- поч. 90-х рр. ХіХст)

За О II Р поверн до політики поширення Рос імперії, раніше характерною для правл К II. 1863 Лінкольн отримав несподів допомогу з боку О II. Він офіційно попередив, що у випадку, якщо Анг чи Фр нададуть військову, або яку іншу допомогу Півдню, Рос буде вважати це оголошенням війни. Він привів у боєготовність частини рос Тихоокеан флоту і послав його в порт Сан-Франциско. За цей період до Р приєдн Сер Азія, Пн Кавказ, Далекий Схід, Бессарабія, Аджарія. Перемоги у Кавказ війні здобуті в перші роки його царювання. Вдало закінчилося просування в Сер Азію (в 1865-1881 до складу Рос увійшла велика частина Туркестану). За результатами війни з Тур 1877-1878 Рос приєднала Бессарабію та Аджарії. За підсумками війни О II прийняв чин генерал-фельдмаршала (30 квітня 1878). 77-78рос-тур в-Сан-Стефан мир-повна незал Сербії, Чорногор і Рум. Велика контрибуц з тур для Рос. Сер 80-х балкан криза.

1877 О II прийняв особисту участь в укладанні секретної угоди з Австр у зв'язку з рос-тур війною 1877-1878. Наслідком якого, на думку істориків і дипломатів другої половини XIX ст, став Берлінський трактат (1878), який увійшов у історіографію як «ущербний» щодо самовизначення балканських народів (істотно урізував Болгарська держава і який передав Боснію-Герцеговину Австрії

1867 Аляска продана США і Алеутські о-ви. Кордон по беріг протоці. Це визнач дружні віднос. 80-ті віднос погірш. Квіт 75-Сахалін визн волод Рос. 58-дог з Кит-гарант безпеку рос і їх власн в Кит і навпаки. 3 червня 1896 в Москві уклад рос-кит договір про військовий союз проти Японії; Кит погодився на спорудж залізниці через Пн Маньчжурію на Владивосток, будівництво та експлуатація якої надавалися Рос-Кит банку. 8 вересня 1896 між кит урядом і Рос-Кит банком підпис договір про будівництво Китайської Східної залізниці (КСЗ). 15 (27) березня 1898 Рос і Кит у Пекіні підпис Рос-кит конвенція, згідно з якою Рос надавалися в орендне користування на 25 років порти Порт-Артура ( Люйшунь ) і Далекого (Даляня) з прилеглими територіями і водним простором; крім того, кит уряд дав згоду поширити концесію, даровану їм Товариству КВЖД, на будівництво гілки залізниці ( Південно-Маньчжурська залізниця ) від одного з пунктів КВЖД до Далекого і Порт-Артура.

Зовн політ Рос вплинула на співвідношення сил в Європі. Прусія, заручившись мовчазною підтримкою Рос, приступ до об'єднання Нім "залізом і кров'ю». Головним завданням зовнішньої політики Рос 1856 - 1871 рр.., була боротьба за скасув обмеж статей Паризького миру, що заборон Рос тримати військові судна і будувати фортеці в Ч морі. Рос не могла миритися з положенням, при якому її чорноморська кордон залишалася незахищеною і відкритою для військового нападу. Економічні та політичні інтереси країни, а також інтереси безпеки держави вимагали скасув нейтралізації Ч моря. Березень 71-лондон конв: Р, Тур, В.Б, Нім, А-У, Іт і Фр-скасов полож про нейтрал Ч м і дозвол рос і тур мати необмежено військ суден. 20 липня 1870 почалася фр-прус війна. Уряд Рос заяв про нейтралітет, але при цьому запевнило прусс уряд, що у випадку виступу Англ на боці Фр Рос виступить на підтримку Прус. Це поставило слабо підготовлену до війни Фр один на один з Прус. Військова перевага Прус проявилося швидко. 91-93-оформ фр-рос союз, згодом приєдн і В.Б.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]