Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_rosiya_-ostatochni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

22. Ііі Державна дума і політичний курс Столипіна

Стол став мініс внутр. справ у квітні 1906 * був переконаним монархістом-одночасно вист. За проведення соц. І політ реф., спрямованих на модернізацію *критикують за те, що він хотів пров реформи не торк самодержавства * 05.10.1906- указ-скасовував всі правові обмеження для селян стану *зміст реформи 09.11.1906-право вільного виходу з общини *дозволяв вимагати селянину-домовласнику від общини передати йому надііл землі в прив власність *щоб отр дозвіл-треба згоду 2/3 сходу. Якщо за 30 днів схід не ухв рішення, то отримання наділу могло бути і без його згоди. Селянин міг вимагати замість виділення йому ділянок в різних місцях надати рівноцінної ділянки в одному місці *указ свідчить- влада перейшла до підтримки дрібного приватного власника *29.05.1911-«Положення про землеустрій» спрямоване на форсоване ств відрубного і хутірного госп *під час агр. Реф. З общини виходили перев. Бідняки та заможні селяни *столипін проект земської реформи було визнано «шкідливим» *Ст ініціював низку законів, спрям на посилення уніфікації нац. Окраїн, послаблення нац. Рухів *закони обмеження автономії Вел княз Фінляндського *1910 –Держ д ухвалила проект про запров земства в 6 зх губер *політ Столипіна в нац. Питанні негат познач на культур і політ житті нерос етносів *1908-1910 –найб вплив *інтриги *01.09.1911 –в київ опер театрі вбив Д. Богров.

23. Росія в Першій світовій війні.

Міжнар ситуац поч 20 ст хар-лась загострен боротьби європ держав за колонії і впливи в різних куточках світу. Рос прагнула розшир свій вплив на Ч морі(захоп Констан і встанов контроль за Босф і Дард), щоб відкрити шлях експансії на Балкани і Близький Сх, а також у Сер Азії. Протиріччя між Р. і Япон на Далекому Сх призвели до рос-япон війни 1904-05, у якій Р зазнала поразки. За умовами Портсмутського миру 1905 до Япон відходила половина о. Сахаліну (на південь 50 паралелі). Протиріччя між Нім і А-У, з одного боку, і Р - з іншого зумовили створення у 1904-07 спільно з В Б і Фр воєнно-політичного блоку - Антанти.У І Св.в 1914-18 Р виступила на боці країн Антанти проти країн Троїстого Союзу (ств. 1882).

Конфлікт в Сараєво. 18.07-А-У огол в Сербії. 30.07. – цар ог про аг побіл. 01.08-нім огол в Р. Верх головно команд- Микола Микол. Рос фр подіо на Пн-зх і Пд-зх. У 1914-15 російська армія добилась певних успіхів на Північно-Західному фронті у районі Східної Пруссії і на Південно-Західному фронті. 18.08 поч наступ Пд-Зх фр-операц трив 33 дні, просун на 300 км і зайняли- Галичину і Буковину й створили на окупованій території Гал-Буков генерал-губерн. 30.11 – рішення через великі втрати зупин наступ. Кін жовт-поч лис 1914-поч бої на кавказ фр. В Рос маніфести на підтрим війни, політ життя заспок, Думу розп,, мобілізація, праця в госпіталях. Поч черв 1915-рос в залиш Львів-поч «великого відступу»- уже до осені 1915 наступ нім і а-у армій змусив рос арм залишити Польщу, Литву, частину Латвії і Білорусі. Нім-австр війська зайняли Галичину, Північну Буковину і 5 повітів Волині. М ІІ сам очол Ставку. Для мобіліз промисл у трав 1915 ств особливі наради для розвяз найважл економ пит., повяз з війн. Невдачі породжували опозицію.

04-07.06.1916-4 армії Пд-Зх фр- О. Брусилов- прорив лінії фр в кількох місцях, дойшли до лінії Луцьк-Чернівці - захоп Буков і Пд Галич. На поч. верес наступ припин Проте цей наступ не привів до стратегічного перелому в ході воєнних дій на Південно-Західному фронті, а лише поглибив господарську розруху і незадоволення в країні-500 тис убитими.

Участь у в вплин на стан економ, соц. віднос. Мобілізовано 25% чол. нас, у с\г вся робота лягла на плечі жінок, спад пром. виробн. Важке станов трансп, поч. інфляц. Ціни зросл в 4-5 р. Політ криза- влада вступ кризу, з якої вже не вийшла- намагаючись стабілізувати обстановку, М II вдавався до частої зміни міністрів, загравання з Д.д. Однак невдоволення поразками на фронтах, господарськими труднощами, бездарним керівництвом царських міністрів поширилось на всі верстви суспільства і армію. Наростання опозиц настроїв вилилось взимку 16-17 у загальнонац кризу. Численні страйки і заворушення переросли у кін. лютого 1917 у народний виступ в Петрограді, який підтримали армійські частини (див. Лютнева революція 1917). Микола II зрікся престолу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]