Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_rosiya_-ostatochni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

39. Політичні та соціально-економічні процеси в срср в друг. Пол. 50-х на поч. 60- рр.

5 березня 1953 р. Й.В Сталін помер.Головою Ради Міністрів став Маленков. Його на цю посаду запропонував Берія. У свою чергу, Маленков запропонував об'єднати МВС і МДБ під керівництвом Берії. Були проведені і інші зміни у складі керівництва. Хрущов домігся на цьому засіданні прийняття рішення про повернення у Москву Г.К.Жукова. Посада першого секретаря у партії не пропонувалась, але Хрущов як єдиний з секретарів ЦК, що входив до Президії ЦК, фактично взяв під контроль кадри партійного апарату. Політика нового керівництва країни було вкрай непослідовною. Це пояснювалось нестійкістю коаліції Маленков-Берія-Хрущов. Ці лідери прагнули одноосібної влади. Найбільше шансів було у Берії, який контролював два з трьох "силових" міністерств.

Основним суперником Берії став Хрущов, який зумів на свою сторону залучити Маленкова й Жукова. Хрущова було обрано Першим секретарем ЦК КПРС. У пресі почали з'являтися перші статті, які засуджували культ особи, почався перегляд "справи лікарів" і т.д. Але в той же час був придушений страйк в'язнів ГУЛАГу на шахтах Воркути.

Прийшовши до влади, Хрущов вдався до рішучих дій. У вересні 1953 р. він виступив на Пленумі ЦК з пропозиціями щодо розвитку сільського господарства:- зменшити планові показники;- запровадити авансування праці колгоспників;- засудити практику існування слабких господарств за рахунок передачі їм коштів міцних;- зменшити управлінський апарат- сприяти допомозі міста селу.Ці пропозиції були слушними, але дати негайне збільшення виробництва сільгосппродукції вони не могли. Вихід було знайдено в освоєнні цілинних та перелогових земель. Це був яскравий приклад екстенсивного розвитку сільського господарства.Визначною подією став XX з'їзд КПРС. ще під час попереднього обговорення звітної доповіді ЦК з'їзду Хрущов запропонував включити до неї спеціальний розділ про культ особи Сталіна – публічне засудження культу.У внутрішній політиці висувались такі завдання:- забезпечити зростання промислового виробництва;- піднесення сільського господарства;- запровадження семигодинного робочого дня;- проведення пенсійної реформи;- збільшення темпів житлового будівництва. * реабілітація жертв репресій.

Друга половина 50-х - початок 60-х років були періодом, коли Радянський Союз, як і інші індустріальні держави, вступив у епоху науково-технічної революції. її особливістю у СРСР було те, що вона розвивалась переважно в надрах військово-промислового комплексу. Це пояснювалось тим, що йшла "холодна війна" і створення нових зразків зброї могло дати перевагу в протистоянні.У цей період були такі досягнення :- створено міжконтинентальну балістичну ракету;- 12 квітня 1961 р. у космос полетіла перша людина Ю.О.Гагарін;- введено в експлуатацію перший атомний криголам "Ленін". У 1957 р. розпочалися реформи управління народним господарство. Замість них створювались територіальні управління - ради народного господарства (раднаргоспи).

Подальша реформаторська діяльність Хрущова була знову пов'язана з сільським господарством, яке продовжувало залишатись слабким місцем радянської економіки, хоча там і відбулись деякі позитивні зрушення (у 1956 р. дало позитивні результати освоєння цілини). *посіви кукурудзи) *прагнення потроїти виробн. мяса –масове скорочення поголів’я худоби .

Програма побудови комунізму. XXII з'їзд КПРС, який відбувся у жовтні 1961- ще більша критика Сталіна –його тіло винесли з мавз і перепохов під кремлів стіною. З'їзд обговорив питання "Про Програму Комуністичної партії Радянського Союзу". Хрущов заявив, що програма будівництва матеріальної бази комунізму розрахована на 20 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]