Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_rosiya_-ostatochni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

44. Наростання відцентрових тенденцій. Розпад срср.

На кін 80-х існув числ побл в нац. Відносинах. В умовах гласності ці супер перерос у відкриті конфл *квіт 89- протести в Тбілісі- незалежність Грузії *осередками, які обєдн місцеві опозиц силив республіках були нові пол. Партії (Нар рух за перебудову в Укр) *осінь 88- на виборах до центр і місц органів влади Ест, Лат і ЛИт перемогли предст народних фронтів *лист 88 –Декларацію про держ суверенітет затвердила ВР Ест. Подіб документи прийняли Лит Лат Азербайдж.*12.06 90 – 1й з’їзд нар деп. РРФСР ухвали деклар про держ суверен Рос, а 16.07 –ВР УРСР схвалила Декл про держ суверен Укр *постало питання про існування Союзу *4й з’їзд нар деп. Срср (груд 90)висловився за збереж Союзу і за його перетвор на демокр федерат державу *було проведено всесоюзний референдум щодо збереження оновленого Союзу. *квіт-тав 91 –у ново огарьово відб перег Горбачова з керівниками 9 союзних респ щодо пит. Нового союз договору. Його проект передб ств Союзу суверенних держав як демокр федерації рівно прав рад республік. *у заяві 19.08.91 гупа політиків заявила про неможл виконувати презид обов’язки Горбачовим через стан здор *у країні запров надзв режим на 6 місяців *для управління країною ств Держ комітет з надзв стану. Курівники Коміттету прагнули відновити порядки, які були до 85го *Презид Р Єльцін закликав підтримати законну владу, а не ДКНС *23.08- припинена діяльність кпрс –указ Єль *24.08- Укр оголосила держ незалежність, яку на всеукр референдумі підтримало понад 90% *08-09.12.91 –у Біловезькій Пущі-зустіч керів трьох держ: Ук, Біл, Рос – заявили про припинення дії союзного договору 22го. Досягнуто домовленості про створення СНД

45.Політичний курс президента б. Єльцина (1991-1999)

У червні 1991 на загальнонародних виборах Б.Єльцин був обраний Президентом Росії. 8.12.1991 у Біловезькій пущі (Білорусь) президенти Росії, України та Голова Верховної Ради Білорусі підписали угоду про припинення існування СРСР і утворення Співдружності Незалежних Держав (СНД). У 1992 новосформований уряд Росії, що складався з радикально настроєних учених-реформаторів на чолі з Є. Гайдаром, проголосив курс на проведення глибоких економічних перетворень з метою створення у країні ринкової економіки.

Безкомпромісні ринкові реформи, які почав здійснювати уряд, зумовили значне погіршення матеріального становища основної маси населення (підняття цін, інфляція, безробіття) та зростання соціальної напруженості у російському суспільстві. Проти радикальних економічних змін виступили ліві сили та стара номенклатура, які, використовуючи лозунг захисту інтересів «трудящих мас», піддали різкій критиці політику Президента і уряду. В цих умовах 25.4.1993 за ініціативою Б.Єльцина відбувся всеросійський референдум, на якому більшість населення висловилась за підтримку президентської програми реформ. Однак парламент продовжував блокувати реформаторські заходи уряду, який після вимушеної відставки Є.Гайдара очолив В.Черномирдін. У вересні 1993 Президент РФ видав указ про розпуск парламенту, призначив нові парламентські вибори. Керівництво Верховної Ради (Р.Хасбулатов) і віце-президент О.Руцькой виступили проти Президента. 12.12. 1993 проведено вибори до нових органів законодавчої влади і одночасно референдум щодо прийняття нової Конституції, яка запроваджувала президентсько-парламентську форму державного управління. Результати перших демократичних виборів до Федеральних зборів РФ принесли незначну перевагу комуністам і право-націоналістичній Ліберально-демократичній партії. Демократичні партії Р. не змогли домовитись і виступити єдиним виборчим блоком, тож зазнали відчутної поразки. Крім соціально-економічних труднощів від початку демократичних перетворень, постали і труднощі щодо національно-державного будівництва Р. Розробка Федеративного договору суб'єктів РФ велася в республіці з 1990. У березні 1992 такий договір підписала більшість суб'єктів Федерації-суверенні республіки, за винятком Татарстану і Чечні. Федеративний договір, заснований на відносинах узгодження, а не підпорядкування між центром і регіонами, увійшов як складова частина у прийняту в результаті референдуму 1993 нову Конституцію РФ. Разом з тим чеченський народ виявив волю до здобуття повної незалежності від Р. Після проголошення незалежності й створення самостійної Республіки Ічкерія російський уряд ввів на її територію війська. Понад рік у Чечні тривали бойові дії, під час яких загинули десятки тисяч людей, в основному мирних жителів.У червні-липні 1996 в умовах гострої політичної боротьби пройшли вибори Президента РФ. З семи кандидатів на найвищу державну посаду перемогу в другому турі виборів здобув Б.Єльцин, залишивши позаду лідера Компартії РФ Г.Зюганова. Це означало продовження курсу на демократичні перетворення в країні та перемогу реалізму в проведенні зовнішньої політики Росії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]