Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_Yarmolovich.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

Тема2.1.Поняття та особливості господарських товариств

Згідно статті 1 ЗУ «Про господарські товариства» господарським товариством є юр.ос., статутний капітал якої поділений на частки між учасниками.

До господарських товариств належать: АТ,товарства з обмеженою відповідальністю,товариства з додатковою в-стю, повні товариства, командитні товариства.

Засновниками та учасниками товариства можуть бути п-ства, установи, організації, а також громадяни, крім випадків, передбачених законодавчими актами Укр.

П-ства,установи,організації,які стали учасниками товариства,не ліквідуються як юр.ос.

АТ,ТзОВ,і товариство з додатковою відповідальністю створюються і діють на підставі статуту, повне і командитне товариство-засновницького договору.

В установчих документах повинно бути зазначено: 1) найменування юридичної особи; 2) її місцезнаходження; 3) адреса; 4) органи управління товариством; 5) компетенція і порядок прийняття рішень органами управління товариства; 6) порядок вступу до товариства та виходу з нього, якщо додаткові вимоги щодо змісту статуту не встановлені ЦК або іншим законом.

Учасники господарського товариства мають право:

- брати участь в управлінні товариством у порядку, визначеному в установчому документі, крім випадків, встановлених законом;

- брати участь у розподілі прибутку товариства і одержувати його частину (дивіденди);

- вийти у встановленому порядку з товариства;

- здійснити відчуження часток у статутному (складеному) капіталі товариства, цінних паперів, що засвідчують участь у товаристві у порядку, встановленому законом;

- одержувати інформацію про діяльність товариства у порядку, встановленому установчим документом.

У товаристві створюється резервний фонд у розмірі встановленому установчими документами, але не менше 25%статутного капіталу.Розмір щорічних відрахувань до резервного фонду,не може бути меншим 5% суми чистого прибутку.

Т.2. 3. Загальна характеристика акціонерних товариств.

Акціонерним є товариство, статутний капітал якого поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості. Учасники акціонерного товариства (акціонери) не відповідають за зобов'язаннями товариства і несуть ризик збитків, пов'язаних з його діяльністю, в межах вартості набутих ними акцій.

Акціонерні товариства створюються з метою швидкого накопичення коштів, необхідних для здійснення господарської діяльності. Для цього товариство випускає в обіг цінні папери — акції, з коштів від продажу яких і створюється статутний капітал акціонерного товариства.(Акції можуть бути 2 типів-прості та привілейовані(частка привілейованих акцій у ст.капіталі не може перевищувати 25%)) Статутний капітал акціонерного товариства не може бути меншим суми, еквівалентної 1250 мінімальним заробітним платам.

Вищим органом акціонерного товариства є загальні збори акціонерів, у яких мають право брати участь усі його акціонери незалежно від кількості і виду акцій, що їм належать. При голосуванні на загальних зборах кожний акціонер має таку кількість голосів, якою кількістю акцій він володіє.

До АТ належать:

-відкрите АТ, акції якого можуть розповсюджуватись шляхом відкритої підписки та купівлі-продажу на біржі.

-закрите АТ, акції якого розподіляються між засновниками і не можуть розповсюджуватись шляхом підписки, купувати та продавати на біржі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]