Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_Yarmolovich.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

Т4.1. Правовий статус засновників та акціонерів

Засновники акціонерного товариства - де особи, які підписали установчий договір, що визначає порядок здійснення ними спільної діяльності щодо створення акціонерного товариства. Засновники с ініціаторами створення товариства і на них покладаються обов'язки з виконання дій, необхідних для досягнення поставленої мети.

Засновниками АТ можуть бути особи, що прийняли рішення про заснування АТ, у тому числі:

    • держава, яка діє в особі уповноваженого органу на управління державним майном:

    • територіальна громада в особі уповноваженого органу на управління комунальним майном;

    • право- та дієздатні фізичні особи;

    • юридичні особи, які відповідають вимогам чинного законодавства (наприклад, встановлено вимоги щодо засновників фондової біржі, включаючи й випадки її створення у формі АТ).

Кількісний склад засновників АТ може бути будь-яким (одна, дві та більше осіб), якщо інше не встановлено законом.

До обов'язків засновників належать:

- публікація повідомлення про намір створити товариство встановленим законом засобом;

- відкриття поточною рахунку для зарахування коштів, що надійшли від передплатників на акції;

- прийняття від передплатників негрошових внесків у рахунок оплати за акції, їх оцінка і збереження:

- розробка проекту статуту акціонерного товариства;

- підготовка і проведення установчих зборів товариства;

- виконання необхідних дій зі здійснення державної реєстрації акціонерного товариства;

- своєчасне повернення передплатникам на акції коштів (май на), внесених у рахунок оплати за акції у випадку, якщо товариство не буде створене (незалежно від причині).

У разі створення АТ двома і більше особами між його засновниками укладається засновницький договір, який регулює відносини між засновниками

Засновники АТ ; несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями, які пов'язані із заснуванням АТ та виникли до його державної реєстрації. Втрати, яких зазнали засновники в процесі організації товариства, можуть відшкодовуватися їм на підставі рішення установчих зборів (або загальних заборів акціонерів). Відшкодування витрат засновників є правом, а не обов'язком акціонерного товариства. Витрати засновників мають бути підтверджені документально.

До витрат, пов'язаних зі створенням товариства, належать:

  1. плата, внесена за державну реєстрацію інформації про емісію акцій в ДКЦПФР та державну реєстрацію акціонерного товариства як суб'єкта підприємницької діяльності;

  2. плата за розміщення в друкованому органі інформації про проведення відкритої підписки на акції, про скликання установчих зборів;

  3. витрати, пов'язані з персональним інформуванням передплатників про скликання зборів;

  4. інші витрати, пов'язані з організацією та проведенням установчих зборів (оренда приміщення, друкування необхідної документації та матеріалів, оплата послуг реєстратора тощо);

  5. виплата нагороди торговцю цінними паперами за надання послуг з розміщення акцій;

  6. оплата послуг реєстратора або депозитарію з обліку прав власності на акції та додаткових послуг;

  7. витрати на рекламу та інші види витрат.

Солідарна відповідальність засновників має місце в таких випадках:

  1. якщо товариство визнане таким, що не відбулось, засновники відповідають перед передплатниками на акції за повне та своєчасне повернення коштів і майна, внесеного останніми в рахунок оплати за акції;

  2. засновники відповідають перед третіми особами за угодами, укладеними від імені товариства, якщо товариство (установчі збори) не затвердить дані угоди.

На засновників товариства не покладається обов'язок заснувати товариство - вони зобов'язані лише належним чином виконати всі дії, необхідні для цього. Тому засновники не несуть майнової відповідальності перед передплатниками у випадку, якщо товариство не буде створено. Крім того, засновники не відповідають за невчасну видачу акцій усім передплатникам на акції - це входить в обов'язки самого товариства як юридичної особи.

З уведенням в дію Закону України "Про акціонерні товариства" втратило чинність положення Закону України "Про господарські товариства" про зазначення у статуті АТ механізму надання пільг засновникам. Таким чином після державної реєстрації товариства правове положення засновників і інших акціонерів товариства стає практично однаковим - вони мають рівні права й обов'язки, що випливають з акції.

Акціонерами АТ, як і засновниками, можуть бути фізичні і юридичні особи, а також держава в особі органу, уповноваженого управляти державним майном, або територіальна громада в особі органу, уповноваженого управляти комунальним майном, які є власниками акцій товариства.

Стати акціонером можна двома шляхами:

  • виступаючи засновником:

  • придбавши акції вже створеного АТ.

Акціонерне товариство не може мати єдиним учасником інше підприємницьке товариство, учасником якого є одна особа. Акціонерне товариство не може мати у своєму складі лише акціонерів - юридичних осіб, єдиним учасником яких є одна й та ж особа. Це дозволяє запобігти економічній концентрації, оскільки таке АТ та його акціонери (як пов'язані особи) діятимуть на ринку як єдиний суб'єкт, хоча в правовому аспекті є формально самостійними особами.

Участь у господарському товаристві зумовлює виникнення в особи сукупності прав, що іменуються корпоративними. Залежно від змісту, корпоративні права поділяються на майнові й особисті немайнові.

При цьому необхідно розглядати:

-загальні права акціонерів;

-додаткові переваги, які надаються контрольними пакетами акцій;

-права, що надаються власникам привілейованих акцій.

Особливість правового статусу акціонера полягає в тому, що він володіє не тільки правами, що випливають з участі у товаристві (права з акції), але й правами щодо самої акції як об'єкта права власності (права на акцію).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]