Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_Yarmolovich.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

Т4.7. Управління корпоративною безпекою

Економічна безпека - це конкретний стан і ступінь захищеності будь-якого суб'єкта та його спроможність протистояти змінам умов існування.

Загроза - це дія дестабілізуючих природних чинників і/або суб'єктивних, пов'язаних з недобросовісною конкуренцією і порушенням законів і норм, що може спричинити потенційні або реальні втрати для соціально-економічної системи.

Здійснення заі'роз перешкоджає реалізації корпоративних інтересів, що може призвести або призводить до понесення втрат..

Економічна небезпека - це деструктивні граничні зміни в соціально-економічній системі, спричинені реальними втратами, пов'язаними з реалізацією загрози.

Граничні зміни (значення) - цс кількісне чи якісне вираження показника, тобто своєрідний індикатор, який сигналізує. з одного боку, про зону безпеки, а з іншого - про розвиток небезпеки внаслідок реалізації загрози.

Безпека як функція (діяльність) корпоративної системи передбачає виконання суб'єктами і силами безпеки конкретних видів діяльності, спрямованих на протидію, тобто попередження і припинення дії загроз, а також забезпечення реалізації економічних інтересів.

Основний зміст корпоративної безпеки полягає у тому, шоб протидіяти через загальні і спеціальні заходи розвідувального і контрозвідувального характеру загрозам і сприяти реалізації економічних інтересів корпорації. Ці заходи реалізуються в усіх напрямах і видах діяльності корпорації: виробництві, фінансовій, кадровій, маркет инговій та інших сферах .

Основною метою загальних заходів безпеки є попередження виникнення можливих загроз і їх здійснення шляхом розробки та дотримання так званих нормативів безпеки, починаючи з режиму і закінчуючи регламентацією та мотивацією поведінки працівників організації.

Основною метою спеціальних заходів безпеки є припинення дії загрози на будь-якій стадії її реалізації конфіденційними методами та методами роботи в надзвичайних ситуаціях. Реалізацією спеціальних заходів із безпеки займаються працівники, для яких це є предметом діяльності й основною роботою.

На рівні підприємства необхідно розмежовувати такі поняття як:

-корпоративний ризик - можливість настання негативних подій та явищ і несприятливих умов, що можут ь призвести до непередбачуваних втрат в процесі діяльності суб'єкта господарювання;

- корпоративна загроза - існуючі (потенційні чи реальні) дестабілізуючі чинники внутрішнього та зовнішнього середовища, що реально можуть завдати шкоди діяльності підприємству;

- корпоративна небезпека - реальний негативний вплив існуючих загроз на діяльність підприємства, що може призвести до занепаду економіки підприємства, кризового стану тощо.

Практика свідчить, що найбільший інтерес у недобросовісних конкурентів і зловмисників викликають такі об'єкти ефективно господарюючих корпорацій:

  • персонал (керівництво і вищий менеджмент, особи, які мають доступ до його таємниць, інші працівники організації);

  • фінансові ресурси (національна й іноземна валюта, комерційні операції та угоди, дорогоцінності, фінансові документи);

  • матеріальні ресурси (будівлі, сховища, обладнання, транспорт, засоби і системи інформатизації, сировина, готовий товар, комунікації: водо- і газопостачання, каналізація, електричні і телефонні мережі, системи вентиляції і кондиціонування, протипожежна і охоронна сигналізації тощо);

  • інформаційні ресурси з обмеженим доступом (відомості, що є банківською та комерційною таємницею, конфіденційною інформацією в різних сферах діяльності організації: особливості та інноваційні секрети, інфраструктура бізнесу, менеджмент фірми, маркетинг і цінова стратегія, фінансові звіти і прогнози, програми розвитку, особові справи персоналу, система безпеки фірми тощо);

  • імідж організації (психологічний портрет організації, який беруть до уваїи споживачі, постачальники, конкуренти, злочинці та інші при формуванні власного ставлення до організації та прийнятті рішень);

  • корпоративні відносини (відносини, які виникають між особами та групами осіб, інтереси яких пов'язані з діяльністю корпорації та які зацікавлені у її результатах. Це учасники з фінансовим інтересом — акціонери, кредитори, постачальники, персонал, вище керівництво корпорації та учасники, які поділяють суспільні цілі - споживачі, держава, громадськість).

Кожний об'єкт безпеки має свої особливості, які потрібно враховувати формуючи систему корпоративної безпеки.

Зміст корпоративної безпеки як функції (діяльності) полягає у:

  • виявленні внутрішніх і зовнішніх загроз. їхніх причин, умов і джерел походження;

  • формуванні граничних показників (індикаторів) економічної безпеки;

  • моніторингу розвитку загроз і небезпеки, оцінці їхніх можливих наслідків (процесу розвитку і перетворювання загрози у небезпеку тощо);

  • проведені експертизи рішень, які приймаються з точки зору економічної безпеки;

  • формуванні нормативно-правової бази та моделей економічної безпеки для протидії загрозам (концепції з економічної безпеки організації, положення, внесення змін до функціональних обов'язків посадових осіб тощо);

  • формуванні організаційних структур та створенні відповідних умов для забезпечення корпоративної безпеки;

  • розробці та проведенні загальних і спеціальних заходів з корпоративної безпеки, які реалізуються в усіх напрямах і видах діяльності.

Для оцінки будь-якої безпеки потрібні індикатори - показники, які найяскравіше відображають її стан. Нажаль, не існує кількісних показників оцінки стану корпоративної безпеки, як, наприклад, при оцінці фінансової безпеки - показники ліквідності, платоспроможності, фінансової стійкості, прибутковості та ін. Встановит и індикатори, які достовірно та точно могли б оцінити стан корпоративної безпеки на підприємстві можуть лише кваліфіковані, досвідчені. З ВИСОКИМИ професійними здібностями та великим практичним досвідом фахівці в галузі корпоративного управління.

Експертним шляхом встановлено систему індикаторів, що згруповано в шість однорідних блоків, кожен з яких містить перелік подій, які найбільш повно характеризують можливість настання корпоративного конфлікту:

  • ефективність поземного корпоративного управління в частині відношення до акціонерів;

  • події минулого корпоративного управління;

  • наявність корпоративного конфлікту в минулому;

  • наявність у будь-який час конфлікту з персоналом;

  • відношення товариства з професійними учасниками фондового ринку: реєстратором, який веде або вів реєстр власників цінних паперів;

  • інші інформаційні факти, наявність яких, свідчить про можливість певних загроз.

Корпоративна безпека оцінюється за 100-бальною шкалою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]