Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_Yarmolovich.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

Т3.6. Податкова політика в корпоративному секторі України

На стадії створення акціонерних товариств в Україні не оподатковуються податком на додану вартість операції аппаратного розміщення цінних паперів в обмін на корпоративні права. Операції з випуску (емісії) акцій є об'єктами справляння державного. Інша (оплатна чи безоплатна) передача прав власності иа емітовані та зареєстровані акції підлягає оподаткуванню податком на додану вартість.

Корпоративні цінні папери випускаються на строк існування акціонерного товариства, а це у переважній більшості випадків - безстроково. Тому акцію визнають цінним Папером без встановленого строку обігу і кожний перехід власності супроводжується сплатою податку на додану вартість. Чим ліквідніша акція і чим більше оборотів вона здійснює, тим більше вона приносить податку на додану вартість, що являє собою лише додаткове обкладення і впливає на ринкову вартість При обігу акцій у приватному чи публічному (із публічною і приватною формою розміщення акцій) акціонерному товаристві переходи прав власності на акції надзвичайно ускладнені, тому оподаткування лише ускладнює консолідацію пакетів акцій.

Загалом, вартість акцій визначається вільними або регульованими цінами з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших податків і зборів. Для акцій, як правило, ці елементи зростання ціни несуттєві, оскільки майже не мають поширекня-

Оподаткування дивідендів за простими акціями. Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку в розмірі 16% від суми дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів. Такий авансовий внесок є обов'язковим незалежно від того, чи такий емітент або отримувач дивідендів має пільги зі сплати податку, окрім суб'єктів господарювання, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку.

Платник податку - зменшує суму нарахованого податку звітного періоду на суму авансового внеску, попередньо сплаченого протягом такого звітного періоду у з нарахуванням дивідендів. У разі якщо сума авансовою внеску перевищує суму податкових зобов'язань підприємства за податком на прибуток такого звітного періоду, сума такої о перевищення переноситься у зменшення податкових зобов'язань наступного податкового періоду, а при отриманні від'ємного значення об'єкта оподаткування такого наступного періоду - на зменшення податкових зобов'язань майбутніх податкових періодів.

Авансовий внесок не справляється у разі виплати дивідендів:

  • фізичним особам;

  • у вигляді акцій за умови, що така виплата ніяким чином не змінює пропорцій участі всіх акціонерів у статутному капіталі емітента;

  • інститутами спільного інвестування;

  • на користь власників корпоративних прав материнської І компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої материнської компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб.

Оподаткування дивідендів, що отримуються фізичними особами, здійснюється за ставкою 5 %.

Юридичні особи - резиденти, які отримують дивіденди, не включають їх суму до складу доходу (крім постійних представництв нерезидентів).

Виплата дивідендів на користь фізичних осіб за привілейованими акціями або акціями, що мають інший статус прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням та включенням суми виплат до складу валових витрат платника податку. При цьому така виплата не підлягає оподаткуванню як дивіденди.

Доходи, отримані від купівлі-продажу акцій та інших корпоративних прав, оподатковуються відповідно до вимог про прибутковий податок, як інші доходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]