Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_Yarmolovich.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

6.4. Механізм перехоплення корпоративного контролю

"Вороже поглинання" - це отримання особою або групою осіб (поглиначів) корпоративного контролю над акціонерним товариством (компанія-мішень) всупереч волі та в умовах жорсткої протидії з боку менеджменту чи власників пакетів, які забезпечують такий контроль.

Існує декілька характеристик, які роблять компанію бажаною мішенню для ворожого захоплення:

-відповідність мети поглинання стратегічним цілям фірми-агресора;

- недооцінка акцій компанії-мішені;

- наявність у компанії-мішені високоліквідного балансу з надмірними ірошовими коштами (наприклад, у формі пенсійних або страхових фондів) або значного портфеля ліквідних цінних паперів;

- наявність недовикористаного боргового потенціа.іу компанії- мішені;

- існування в неї дочірніх компаній, які можуть бути продані без значного впливу на розмір грошових потоків;

-слабкий контроль менеджменту компанії-мішені над своїми акціями.

Захист від вворожого поглинання" - це дії менеджменту чи власників, які спрямовані на запобігання спроб придбання підприємства або встановлення певного ступеня контролю над активами.

Інструменти, які використовуються поглиначем в боротьбі за корпоративний контроль над компанією-мішенню:

тендерна пропозиція (tender offer);

скупка акцій на фондовому ринку (stock market acquisitions);

боротьба за довіреності (proxy fight).

Тендерна пропозиція (tender offer) - це пряма пропозиція поглинача акціонерам мішені про придбання їх акцій за грошові кошти, шляхом обміну на інші цінні папери або за комбінацію цих активів з метою отримання корпоративного контролю над мішенню. Способи реалізації тендерної пропозиції:

- Дворівнева пропозиція (two-tier offer) - ціпа, за якою поглинаюча компанія обіцяє купити акції, диференціюється. Ціна першого, вищого рівня платиться за певну максимальну кількість акцій. Решту акцп.кулують за нижчою ціною;

- Часткова пропозиція (partjaJ offer) характеризується тим, що поглинаюча компанія визначає максимальне число акцій, якого вона хоче набути, але не оголошує своїх планів щодо їх решти;

- Пропозиція "все або нічого" (any-or-all) - поглинаюча компанія визначає ціну, але не максимальну кількість акцій, яку вона бажає набути, і одночасно з цим декларує, що жодна з цих акцій не буде куплена доти, поки певні умови пропозиції не будуть виконані.

Скупка акцій на фондовому ринку у вигляді крупних пакетів без яких-небудь публічних оголошень, адресованих всім акціонерам компанії-мішені, звичайно, є альтернативою тендерній пропозиції.

Боротьба за довіреності має на меті акумуляцію поглиначем значної кількості голосів незалежних від нього акціонерів за допомогою отримання від них довіреностей, які уповноважують поглинача представляти їх інтереси на загальних зборах акціонерів мішені з правом голосу з усіх або певних питань порядку денного.

технології захисту від "недружніх поглинань". Усі методи захисту, які може використовувати компанія-мішень, можна поділити на превентивні застосовуються до захоплення) та екстрені (застосовуються після початку захоплення). Превентивні методи полягають в правильному та досконалому складанні установчих документів підприємства, що полягає в закріпленні положень, спрямованих на ускладнення процедури поглинання. Екстрені заходи застосовуються безпосередньо в процесі ворожого поглинання.

способи захисту від "недружнього поглинання".

  1. Умова про супербіїьшість передбачає внесення в статут корпорації - мішені положення, що передбачає встановлення високого відсотка голосів, необхідного для ухвалення рішення про злиття (звичайно 80-90 %).

  2. Умова справедливої ціни - внесення в статут корпорації-мішені визначальної умови викупу більше 20% (30 %) голосуючих акцій. Основна мета цього прийому захисту - запобігання двостадійним тендерним пропозиціям компанією- покупцем.

  3. Умова про переобрання ради директорів - у статут корпорації - мішені вноситься пункт, в якому обумовлюється порядок поділу ради директорів на три рівні частини; при цьому кожна частина ради директорів може бути обрана загальним збором акціонерів на один рік і гак протягом трьох років.

4. Положення про санкціонування випусків нових цінних паперів дозволяють раді директорів компанії-мішені створювати новий клас цінних паперів - "отруйних пілюль" (poison pills), які у разі ворожого поглинання надають право голосу. "Отруйні пілюлі" — це емітовані корпорацією-мішснню права, які розміняються між її акціонерами і надають право на викуп додаткової кількості звичайних акцій компанії при Настанні певної події.

Існує шість видів "отруйних пілюль

1.Preferred stock plan - емісія конвертованих привілейованих акцій, які розподіляються між акціонерами і прирівнюються за правом голосу до звичайних акцій.

2.Flip-over plan: корпорація-мішень оголошує про виплату дивідендів за звичайними акціями у формі прав на купівлю певного класу своїх цінних паперів, як правило, звичайних акцій.

3.Flip-in plan (доповнення до попереднього способу захисту): якщо корпорація-покупець буде переводить активи корпорації- мішені на невигідних для її акціонерів умовах, то акціонери корпорації-мішені мають право викупити акції корпорації- покупця із значним дисконтом їх ринкової вартості;

4.Flip-out plan - спосіб захисту, при якому акціонери компанії- мішені поглинання одержують право на викуп акцій "аїресора", що по суті є контрнапад на цього "агресора". Для реалізації подібного способу захисту потрібні значні фінансові ресурси;

5.Процедура захисту Back-end plan майже повністю повторює Flip-over plans, але стосується права на купівлю боргових інструментів;

6.Voting plan запобігає спробі отримання контролю над корпорацією однієї особи або групи осіб шляхом простої більшості голосів.

  1. Положення, що обмежус відміну раніше прийнятих поправок (Lock-in amendment), передбачаються у початковій версії статуту, створюючи механізм протидії ворожим поглинанням.

  2. Рекапіталізація вищого класу): усі емітовані компанією акції діляться на два класи: низький клас акцій (акції зі звичайним правом голосу - "одна акція - один голос") і вищий клас акцій (акції з підвищеним правом голосу - "одна акція - десять голосів", але передбачають менші дивіденди і відсутність можливості обігу на фондовому ринку).

  3. Компенсаційними парашутами називають внесені в контракти менеджерів умови, що гарантують їм значні виплати у випадку "недружнього поглинання" або не узгодженого з менеджерами поглинання. Природною практикою поглинаючої компанії є заміна ключових менеджерів компанії-мішені.

Компенсаційні парашути бувають:

- золотими — укладаються з вшцим менеджментом і повинні складати не менше трьох річних базових зарплат плюс бонуси;

- срібними - укладаються з менеджментом середньої ланки і становлять від півтора до двох річних зарплат з бонусом;

- олов'яними - укладаються з менеджментом нижньої ланки і деякими рядовими працівниками компанії, розмір залежить від стажу та віку працівника, але не перевищує півторарічної зарплати.

  1. Крім того, в якості превентивних заходів може застосовуватися тактика "бджіл-вбивць" ("killer bees"), що полягає у співпраці з інвестиційною компанією, банком тощо, які розробляють стратегії з перетворення підприємства - "мішені" в менш привабливе і більш складне для поглинання

  2. При ціновому викупі комланія-мішень робить пряму тендерну пропозицію зовнішньому інвестору, які вже володіють крупним пакетом її звичайних акцій, що супроводжується значною премією порівняно з ринковим курсом акцій.

  3. Угода про невтручання (стоп-угода) є контрактом, який укладається між менеджментом компанії-мішені для поглинання і крупним акціонером, згідно з яким цей акціонер зобов'язується не володіти контрольним пакетом акцій протягом певного періоду часу.

  4. . Тяжба - один з найпопулярніших видів захисту після отримання пропозиції про поглинання. При цьому корпорація-покупець обвинувачується в порушенні законодавства (.

  5. Реструктуризація активів передбачає продаж і придбання активів, які здійснюються для зменшення привабливості об'єкту поглинання. Реструктуризація активів може здійснюватися так:

"Коштовності корони" (crown jewels): менеджмент може спробувати продати або передати цінні активи дочірнім формально незалежним компаніям;

"Випалена земля" (scorched earth): передбачає продаж усіх істотних активів компанії або придбання нових активів, які будуть економічно невигідними для поглинача, або викличуть в нього проблеми з антимонопольними органами, але в той же час можуть бути корисні (а можуть і не бути) для самої компанії-мішені.

"Зелена пошта" (green mail), зворотний викуп з премією (premium buyback), угода про бездіяльність (standstill agreement). При загрозі ворожого поглинання компанія-мішень може піти на викуп своїх акцій з премією по відношенню до їх ринкової ціни, який організується за допомогою конфіденційних переговорів менеджменту з крупним акціонером або групою акціонерів.

  1. Реструктуризація пасивів здійснюється через:

  • проведення додаткової емісії звичайних акцій,;

  • проведення крупної емісії боргових зобов'язань.

-І4. Рекапітуляція з використанням фінансового важеля, викуп з використанням фінансового важеля, метою яких є збільшення кількості акцій, які належать менеджменту, але їх реалізація потребує значних фінансових вкладень.

Часто для залучення боргового капіталу і викупу всіх акцій компанією-мішенню випускаються так звані "сміттєві облігації" (junk bonds).

  1. "Отруйний опціон" надає утримувачам облігацій компанії-мішені право пред'явити їх до оплати до настання терміну погашення та підвищеною викупною вартістю у разі ворожого поглинання, тобто застосувати так званий "макаронний захист"

  2. "Білий лицар" і "білий сквайр" застосовуються тоді, коли для поглинання запрошується дружній акціонерам інвестор.

  3. Захист Пекмена полягає в контрнападі корпорації-мішені на корпорацію-агресора у разі спроби жорсткого поглинання.

  4. Реінкорпорація передбачає переоформлення реєстраційних документів в інший регіон (перенесення юридичної адреси), де існують більш жорсткі антимонопольні вимоги, ніж за поточним місцем реєстрації.

В Україні можна умовно виділити дві групи методів захисту від ворожого поглинання:

- пов'язані з акціями компанії-мішені менеджментом:

    1. часткова скупівля акцій;

    2. відмова дружнього до компанії-мішені реєстратора від перереєстрації на ім'я поглинача придбаних останнім акцій;

    3. втрата дружнім до компанії-мішені реєстратором реєсіру з внесеним в нього поглиначем і подальше відновлення реєстру без поглинача або із зменшенням кількості належних йому акцій компанії-мішені;

    4. отримання менеджментом довіреностей від дрібних акціонерів, зокрема, членів трудового колективу компанії- мішені, на представлення їх інтересів на загальних зборах акціонерів;

    5. відмова в реєстрації поглинача (для участі в загальних зборах акціонерів);

    6. маніпулювання кворумом загальних зборах акціонерів:

    7. маніпулювання результатами голосування загальних зборів акціонерів;

    8. проведення додаткової емісії акцій для нарощення частки статутного капіталу, належної менеджменту, і "розмивання" частки ік: іинача;

    9. «фіксація» акцій компанії-мішені, які належать членам її трудового колективу, шляхом внесення їх в статутний капітал новоствореногр і контрольованого менеджментом закритого акціонерною товариства або товариства з обмеженою відповідальністю.

- пов'язані з акціями компанії-мішені менеджментом:

  1. "вивід" ліквідних активів компанії-мішені в створені з ії участю та контрольовані менеджментом господарські товариства;

  2. відчуження ліквідних активів компанії-мішені у власність контрольованих менеджментом осіб;

  3. обтяження активів компанії-мішені зобов'язаннями перед контрольованими менеджментом особами;

  4. укладення компанією-мішенню з контрольованими менеджментом особами "ексклюзивних" довгострокових договорів на реалізацію продукції компанії-мішені, поставку сировини і комплектуючих, т.п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]