Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ShPORI_Yarmolovich.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
150.35 Кб
Скачать

Т4.4. Права акціонера та угоди товариства (3)

Для забезпечення функціонування кожне акціонерне товариство через свої уповноважені органи або уповноважених осіб укладає угоди.

Значні угоди (правичини) АТ впливають на його майнову базу. Такий вплив може бути позитивним (майнова база збільшується), негативним (призводить до зменшення майнової бази) або таким, що забезпечує еквівалентний обмін між товариством та його контрагентом, однаковою мірою задовольняючи інтереси сторін. ВідтаКі подібні угоди мають вчинятися з особливою ретельністю, тим більше, КОЛИ вони не стосуються поточної діяльності товариства, яка потребує регулярності їх вчинення (наприклад, щодо матеріально-технічного забезпечення або реалізації продукції").

Значним є правочин, котрий вчиняється на значну суму, а саме: якщо ринкова вартість майна (робіт, послуг), що є йото предметом, становить 10 і більше відсотків вартості активів АТ за даними останньої річної фінансової звітності:

  • правочини на суму від 10 до 25 відсотків активів товариства за даними його останньої річної фінансової звітності: рішення про вчинення такого правочину приймається наглядовою радою; у разі неприйняття наглядовою радою рішення про вчинення значного правочину питання про його вчинення може виноситися на розгляд загальних зборів;

  • правочини на суму понад 25 відсотків вартості активів товариства за даними його останньої річної фінансової звітності: рішення про вчинення такого правочину приймається загальними зборами за поданням наглядової ради:

а) сума від 25 до 50 відсотків вартості активів - рішення про приймається простою більшістю голосів акціонерів:

б) сума 50 і більше відсотків вартості активів - рішення має прийматися трьома чвертями голосів акціонерів.

Конфлікт інтересів - це розбіжність між особистими інтересами посадової особи органів АТ або її пов'язаних осіб та її посадовими (професійними) обов'язками діяти у найкращих інтересах товариства. З метою попередження виникнення для товариства негативних наслідків від правочинів, обтяжених конфліктом інтересів, законодавством визначено ознаки особи, заінтересованої у вчиненні товариством правочину, яка до того ж має можливість певним чином впливати на прийня ття органами АТ вигідних для неї рішень; нею вважається:

-посадова особа органів товариства та її афіпійована особа, акціонер, який одноосібно або разом з афілійованими особами володіє 25 і більше відсотками простих акцій товариства;

-особа (особи - разом або окремо), яка є стороною такого правочину; або бере участь у правочині як представник або посередник; чи отримує винагороду за вчинення такого правочину від товариства; чи внаслідок такого правочину придбає майно чи заінтересована в інших результатах виконання правочину; або є афілійованою особою юридичної особи, котра є стороною правочину,

Така особа протягом трьох робочих днів з моменту виникнення у неї заінтересованості зобов'язана поінформувати той орган, членом якого вона є, про наявність у неї такої заінтересованості. Виконавчий орган А Г протягом п'яти днів з моменту отримання таких відомостей надає членам наглядової ради інформацію про:

-предмет правочину;

-вартість одиниці товару або послуг, якщо вона передбачена правочином;

-загальну суму правочину щодо придбання, відчуження або можливості відчуження майна, виконання робіт, надання або отримання послуг;

-особу, яка має заінтересованість у вчиненні такого правочину;

Наглядова рада протягом п'яти робочих днів прийняти рішення про вчинення правочину, шодо якого є заінтересованість:

-позитивне - про надання згоди на вчинення правочину, якщо це питання належить до її компетенції:

-негативне - про заборону вчинення такого правочину - в разі якщо він порушує інтереси товарисіна:

-компромісне - про винесення питання на розгляд Загальних зборів товариства;

Спеціальний порядок вчинення правочинів з елементами заінтересованості (конфліктом інтересів) не застосовується при:

  1. реалізації акціонерами переважного права при додатковій емісії:

  2. пропорційного викупу товариством у акціонерів розміщених ним акцій;

  3. приєднання до товариства, якщо товариство, до якого здійснюється приеднання, є власником більш як 90 відсотків простих акцій товариства, що приєднується;

  4. надання посадовою особою органів товариства або акціонером, і який одноосібно або разом з афілійованими особами володіє 25 і більше відсотками простих акцій товариства, на безоплатній основі гарантії (поруки) особам, які надають товариству позики.

У разі недотримання вимог, особа, заінтересована у вчиненні акціонерним товариством правочину, несе відповідальність перед ним у розмірі завданих товариству збитків. Такий правочин може бути визнаний судом недійсним, якщо особа, яка вчинила правочин, знала або повинна була знати про недотримання зазначених вимог.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]