Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_rosiya_-ostatochni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

46.Правління Путіна (2000-2008)

Путін був обраний президентом 7 травня 2000, у другий раз 14 березня 2004. Правління Путіна характеризувалося централізацією влади в Росії, а також стабілізацією ситуації усередині країни, завершенням війни в Чечні, зміцненням влади і ролі президента. Все це не в останню чергу обумовлювалося високими цінами на нафту і газ в роки його правління.Одним з основних пріоритетів президентства Путіна офіційно став також підйом економіки країни й рівня життя населення. У вересні 2005 у Росії запускаються так звані "Національні проекти" для дозволу найбільш злободенних соціальних проблем: охорона здоров'я, утвір, житлова політика й сільське господарство. В 2006 на ці програми виділяється 161 млрд рублів , в 2007 — 206 млрд. Однак жоден з цих проєктів не досяг своєї мети через корупцію і відсутність ефективних механізмів втілення і контролю. До негативних підсумків правління Путіна відносяться також пригнічення свободи слова за рахунок концентрації телебачення в руках держави і переслідування журналістів, різький зріст бюрократії, пригнічення економічних свобод через переслідування бізнесменів (справа Ходорковського), поглиблення економічної залежності Росії від сировинних доходів. Укріплення "вертикалі влади", відміна виборів губернаторів призвели до бурхливого зросту корупції і поглиблення розшарування населення. Соціальне незадовільство зтримувалося підйомом пенсій та бюджетних зарплат з "нафтогрошей" та масивною пропагандою дій Путіна і його уряду.У зовнішній політиці Путін проводив курс на конфронтацію з сусіднімі державами, якто Грузією, країнами Прибалтики, Україною (газові війни), з метою встановлення там підлеглих режимів та відвернення уваги населення Росії від внутрішніх проблем. Прокламований Путіним курс на конфронтацію з країнами НАТО і насамперед США носив скоріше демонстраційний характер, призваний показати "зростання величі Росії". Насправді ж дії Росії у напрямку цих країн були скоріше дружніми, що обумовлювалося значною економічною залежністю від них.У грудні 2007 Володимир Путін оголосив про те, що на президентських виборах навесні 2008 підтримає кандидатуру Дмитра Медведєва.

47. Політичний курс президента Медведєва

10 грудня 2007 року Путін разом з пропрезидентською партією «Єдина Росія» підтримав кандидатуру Медведєва як нового президента Росії на виборах 2008 року.

2 березня 2008 Дмитро Медведєв переміг на президентських виборах в Росії з результатом 70,28% голосів. 7 травня прийняв присягу і обійняв посаду третього президента Російської федерації.

Російсько-грузинська війна. У серпні 2008 року загострилися відносини в Південній Осетії — зоні присутності російських миротворців. Введення грузинських військ на територію невизнаної республіки і обстріл її столиці міста Цхінвалі Медведєв назвав актом агресії проти миротворців і мирних жителів. 9 серпня він заявив про початок операції "з примусу до миру" — у той же день до Південної Осетії ввійшли російські танки і бронетранспортери, а російські ВПС завдали авіаударів по військових об'єктах на території Грузії. План врегулювання в зоні грузино-південноосетинського конфлікту, вироблений у ході переговорів президента Медведєва з президентом Франції Ніколя Саркозі, був підписаний у тому ж місяці. 26 серпня Медведєв офіційно заявив, що підписав укази про визнання Російською Федерацією незалежності Південної Осетії і незалежності Абхазії.

Реформа конституції. 5 листопада 2008 в ході свого першого звернення до Федеральних зборів Медведєв запропонував провести загальноросійський референдум зі зміни конституції Росії, збільшити термін повноважень президента на два роки, Державної Думи — на один рік, а також змінити принцип формування Ради Федерації, розширити її повноваження і зобов'язати уряд звітувати перед парламентом. Ці поправки були прийняті обома палатами парламенту, президент затвердив їх 30 грудня 2008 року.

Медведєв юристМедведєв — дійсний державний радник РФ 1 класу, член президії координаційної ради Російського союзу юристів. З 2005 року — почесний доктор права юрфаку СПбДУ.

У 2001 році у складі колективу авторів отримав премію уряду Російської Федерації в галузі освіти за створення тритомного підручника "Цивільне право для юридичних вищих навчальних закладів", що згодом неодноразово перевидавався. Медведєв відомий у колі фахівців своїми працями в області транспортного права, правосуб'єктності юридичних осіб та правового регулювання кредитних і розрахункових відносин.

5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]