Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_rosiya_-ostatochni.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
317.95 Кб
Скачать

42. Радянська культура в 40-80-х рр.: основні тенденції.

Характерною рисою розвитку культури в післявоєнні роки було посилення втручання партійно-державного апарату в культурне життя суспільства. Сфера ідеології розглядалася як якийсь "ідеологічний фронт", де головний удар варто було спрямувати проти залишків буржуазних поглядів і низькопоклонства перед культурою буржуазного Заходу, проти відступу від марксизму в науці, літературі і мистецтві. На рубежі 40-50-х років ЦК партії організував дискусії з питань філософії, політекономії та мовознавства. Участь у них поряд з представниками науки брали керівники партії і держави. В кінці 40-х років розгорнулася боротьба за радянську національну культуру, проти космополітизму. Сторінки газет і журналів були заповнені статтями, спрямованими проти "буржуазного космополітизму" і його носіїв. Космополітами були оголошені представники науки, літератури і мистецтва, у творчості яких вбачалося "схиляння перед усім західним". Особливо сильно ця кампанія торкнулася історичну науку.

"Відлига" і художня інтелігенція. Лібералізація суспільно-політичного життя дала потужний імпульс для розвитку літератури і мистецтва. Було послаблено ідеологічний вплив на творчість художньої інтелігенціїПожвавленню духовного життя суспільства сприяло виникнення нових творчих спілок. Були сформовані Союз письменників РРФСР, Спілка художників РРФСР, Спілка працівників кінематографії СРСР. З'явилися не видавалися раніше літературно-художні та суспільно-політичні журнали "Москва", "Нева", "Іноземна література", "Юність" та ін У столиці було відкрито новий драматичний театр "Современник", основу трупи якого склали випускники школи-студії МХАТ. Проводилися літературні вечори відомих письменників і поетів.

В кінці 50-х початку 60-х років відбулося кілька зустрічей партійно-державних керівників з представниками художньої інтелігенції. Участь у них брали Н.С. Хрущов і секретар! ЦК з ідеології Л.Ф. Іллічов. Відносини глави держави з діячами літератури і мистецтва складалися непросто. Робота з відновлення законності, з реабілітації невинно засуджених осіб принесла Н.С. Хрущову широку популярність. Проте його спроби втручання у творчу лабораторію працівників культури, некомпетентність і категоричність в оцінках їх творчості призвели до втрати ним авторитету. Певну роль у цьому відіграла організована не без відома Н.С. Хрущова цькування талановитого письменника і поета Б.Л. Пастернака. У 1958 р. за роман "Доктор Живаго", заборонений до видання в СРСР і опублікований за кордоном, Б.Л. Пастернак був удостоєний Нобелівської премії з літератури. У тому ж році його виключили зі складу Союзу письменників СРСР і змусили відмовитися від Нобелівської премії.

43. Політичний курс м. Горбачова: внутр. І зовнішня політика.

У бер 1985, після смерті Черненка генсеком став Горбачов. Виступив з програмою «оновлення соціалізму»- зміст-поєднання соц. І демократизму *новий курс – («Перебудова»)-його початок було покладено на квіт пленумі85го цк партії. Основний важіль- прискорення сок-екон розв країни *успіх повязув з активним викор досягнень науки і техн., де централ управління господарством, розширенням прав підприємців *85-86- розор б-ба з корупцією – за хабарництво покарано низку колишніх держ діячів *замінено частину керівних парт керівників *зміни в сусп.-пол сфері почал з проведення пол. Гласності – послаблено цензуру, дозв видання газет, виникли числ громадські об’єд *кін 88- ВР СРСР ухвалила закон про зміну сист виборів до Рад, які тепер повинні були відб на альтернативній основі *1й з’їзд на де пут (трав 89) сформ ВР СРСР –голова- Горбачов *запров в країні президентської посади *бер 90- на 3 зїзді нар деп. През обрано горбачова; з’їзд відмін ст. 6 конст СРСР *1986-чорноб кадастр: у ніч на 26.04 вибухнув реактор 2го енергоб *87- економ реформа –перехід від адмін. До економ методів управління виробництвом *однак це не поліпш ситуац в господарстві – скоротилося виробн. Пром. І с.г. продукції; зменш реальні доходи насел *радик зміни в зовн політиці – рад-амер перегов в Женеві – у підписаному з Рейганом док зазнач, що «ядер війна недопустима» *груд 88 –у промові на сесії ГА ООН Горбач сформулював нову конц зовн політ, де прогол верховенство загальнолюдс цінностей над класовими *груд 87 –угоди з сша про лік від ракет середнього і меншого радіусу дії у Єв *лютий 89 –вивід рад військ з Афг *поліпш рад-кит відносини :офіц. Візит Горбач до китаю -1989.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]