Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ экзамен.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
238.23 Кб
Скачать
  1. Порядок введення Конституції в дію.

Порядок введення Конституції Україні в дію визначено в прикінцевих положеннях Основного Закону (розділ XIV). Конституція вступила в силу на підставі Закону "Про прийняття Конституції України і введення її в дію" від 28 червня 1996 року.

Введення Конституції Україні в дію вимагає точного визначення дня, з якого вона вступає в силу. Порядок введення встановлюється самою Конституцією. Вона вступає в силу з дня її прийняття, тобто з 28 червня 1996 року (ст. 160). Таким чином, нова Конституція Україні введена в дію до її офіційного оприлюднення.

Порядок прийняття конституції залежить від того, хто здійснює установчу владу. Після прийняття конституція легалізується, тобто стає законним документом, який має найвищу юридичну силу. В літературі виділяють три основні способи прийняття конституції: виборцями шляхом референдуму, представницьким органом та главою держави або главою виконавчої влади1.

Офіційне оприлюднення Конституції України через певний час після її прийняття і введення в дію пов'язано з необхідністю більш детального опрацювання конституційної лексики, застосування чіткої юридичної термінології, внесення уточнень відповідно до норм українського правопису при повній незмінності вже прийнятого юридичного змісту Конституції.

Конституція України була офіційно оприлюднена одразу після її підписання, 12 липня 1996 Головою Верховної Ради України та Президентом України. День прийняття Конституції України визнано державним святом - Днем Конституції України. Ця Конституція закріпила і юридично підтвердила історичний факт існування Української держави.

  1. Порядок внесення змін і доповнень до Конституції України.

Характерними особливостями конституційного порядку внесення змін до Конституції України є:

1) Конституція визначає чіткий перелік суб'єктів законодавчої ініціативи щодо внесення змін до Конституції. Це суб'єкти, які безпосередньо представляють народ Україна: Президент України і не менш ніж 1/3 народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України;

2) Конституція встановлює різний порядок внесення змін в окремі розділи Основного Закону. З метою забезпечення стабільності та непорушності конституційного ладу України, гарантування прав і свобод, реального народовладдя Конституція регламентує досить складний процес внесення змін до розділів І, III, XIII, який закінчується всеукраїнським референдумом.

Конституція України (ст. 158) визначає, що Верховна Рада України протягом строку своїх повноважень не може двічі змінювати одні й ті самі положення Конституції.

Конституція гарантує конституційність законопроектів про внесення змін до Конституції, вимагаючи обов'язкове висновок Конституційного Суду України (ст. 159).

8 грудня 2004 Верховною Радою України був прийнятий Закон "Про внесення змін до Конституції України", який змінює редакцію наступних статей Основного закону: ст. 76, 78, 81 - 83, 85, 87, 89, 90, 93, 98, 112 - 115.

Конституція в розділі XIII не передбачає порядок прийняття нової Конституції України. Чинна нині Конституція розрахована на невизначений термін і не може бути тимчасовим Основним Законом. Однак можливість створення іншої Конституції не забороняється.