Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ экзамен.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
238.23 Кб
Скачать
  1. Реалізація Конституції України.

Реалізація конституційних норм – це виділення приписів Конституції в правомірних діях громадян, юридичних осіб, державних органів, посадових і інших осіб.

Існують чотири форми реалізації конституційних норм: дотримання, виконання, використання і застосування.

Дотримання конституційних норм – це форма їх реалізації, при якій громадяни, державні органи, органи місцевого самоврядування, юридичні особи утримуються від здійснення заборонених Конституцією дій. В цій формі реалізуються забороняючи конституційні норми. Вимога дотримання конституційних норм адресована всім суб’єктам права: органам державної влади, органам місцевого самоврядування, посадовим особам, громадянам, їх об’єднанням, іноземцям, особам без громадянства, які знаходяться на території України.

Від дотримання необхідно відрізнити близьку, але не тотожню їй форму реалізації конституційних норм, виконання. Обидві форми вимагають слідувати конституційним нормам. Однак, якщо дотримання конституційних приписів – означає керуватися ними в практичній діяльності, то виконання завжди передбачає більш високу ступінь активності суб’єктів права та орієнтує їх на виконання конституційних приписів.

Використання конституційних норм – це форма їх реалізації правомочними суб’єктами права шляхом здійснення наданих їм суб’єктивних прав у вигляді дозволу або правомочності.

Застосування - це комплексна форма реалізації, оскільки застосування одних норм потребує одночасно в дотриманні, виконанні і використанні інших. При застосуванні норм Конституції, які регулюють законотворчу процедуру, Верховна Рада Україна виконує свою основну функцію - прийняття законів, дотримуючись заборони Основного Закону, щодо недопущення звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод, при цьому Президент України може використовувати право вето.

Застосування норм Конституції вирізняється особливо значущими наслідками, масштабністю тих змін, які воно викликає в різноманітних галузях суспільного та державного будівництва.

  1. Основні види актів конституційного значення України – Русі в часи Київської держави.

У перший період державності на території України-Русі діяли норми звичаєвого права. Першим письмовим пам’ятником, що зберіг норми феодального права, є «Руська правда». Оригінал цього документа не зберігся, але до наших днів дійшли численні списки, на основі аналізу яких дослідники виділяють три його редакції: Коротка Правда, Просторова Правда і Скорочена Правда. Створення Короткої Правди як єдиного збірника відносять до кінця XI – початку XII ст. Збірник складається з 4-х частин, які поділялися на 43 статті.

Створення Просторової Правди відносять до періоду правління Володимира Мономаха або його сина Мстислава. Ця редакція поділяється на 2 частини: «Суд Ярослава Володимира» і «Статуту Володимира Всеволодовича». Скорочена редакція з’явилася не раніше другої половини XII ст.. Крім норм звичаєвого права, в «Руській Правді» зібрані «Князівські статути».