Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ экзамен.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
238.23 Кб
Скачать
  1. Рішення і висновки Конституційного Суду, їх юридична сила і способи реалізації.

Конституційний Суд України за результатами розгляду справ щодо конституційності законів та інших правових актів Верховної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Республіки Крим приймає рішення.

До рішення Конституційного Суду " висуває певні вимоги. Рішення повинне містити: назву рішення, дату і місце його прийняття, його номер; персональний склад суддів Конституційного Суду України, які брали участь у розгляді даної справи; перелік учасників судового засідання; зміст конституційного подання; повна назва, дату прийняття, порядковий номер, за яким органом, посадовою особою прийнято правовий акт, конституційність якого розглядається; положення Конституції України, якими керувався Конституційний Суд при ухваленні рішення; мотивувальну частину рішення; резолютивну частину рішення;

Висновки Конституційний Суд України дає з питань:

  • Офіційного тлумачення Конституції України та законів України;

  • Про відповідність Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість;

  • Про дотримання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента з поста в порядку імпічменту.

Вимоги, що пред'являються до змісту висновку Конституційного Суду аналогічні вимогам, що пред'являються до змісту рішення Конституційного Суду України.

Рішення ухвалюються, укладення даються Конституційним Судом України поіменним голосуванням шляхом опитування суддів Конституційного Суду України. Судді Конституційного Суду не має права утримуватися від голосування. Рішення і висновки Конституційного Суду України мотивуються письмово, підписуються окремо суддями Конституційного Суду України, які голосували за їх прийняття і які голосували проти їх прийняття, та оприлюднюються. Рішення і висновки Конституційного Суду є остаточними і оскарженню не підлягають.

Рішення і висновки Конституційного Суду України підписуються не пізніше семи днів після постанови рішення, дачі висновку. Рішення і висновки Конституційного Суду офіційно оприлюднюються наступного робочого дня після їх підписання. Рішення і висновки разом з особливою думкою суддів Конституційного Суду публікуються у "Віснику Конституційного Суду України" та в інших офіційних виданнях України. Рішення і висновки Конституційного Суду України рівною мірою є обов'язковими до виконання.