Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ экзамен.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
238.23 Кб
Скачать
  1. Автономія в унітарній державі, її конституційне закріплення, види.

Унітарна держава може утворювати автономію в своєму складі.

Автономія (від грец. autonomia — autos — сам, nomos — за­кон) — надання певним регіонам держави прав на самоврядування в адміністративній сфері.

Автономія, як правило, надається етнонаціональним спільнотам і тому вважається однією з форм самовизначення народу, гаранто­ваного міжнародним правом.

Характерні ознаки автономії:

• дія на території автономії разом із загальнодержавними зако­нами законів автономії з певного кола питань;

• формування незалежно від центру власного «автономного уряду і парламенту».

Автономія набуває певних ознак державного утворення (кон­ституція, державна символіка, уряд, парламент), але таким не ви­знається. Це відбувається тому, що статут і статус автономії розро­бляються і встановлюються центром. Крім того, автономний парламент, уряд та інші органи здійснюють свою діяльність під на­глядом центру, а «автономні закони» можуть бути скасованими в разі їх протиріччя загальнодержавним законам.

Україна є унітарною державою, що має в своєму складі Авто­номну Республіку Крим (АРК).

Конституція України: Розділ Х. Автономна Республіка Крим

Стаття 134. Автономна Республіка Крим є невід'ємною складовою час­тиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання.

Стаття 135. Автономна Республіка Крим має Конституцію Автономної Республіки Крим, яку приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим та затверджує Верховна Рада України не менш як половиною від конститу­ційного складу Верховної Ради України.

Представницьким органом АРК є Верховна Рада АРК (BP АРК). Вона складається із 100 депутатів, які обираються на 4 роки на основі рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

До виконавчих органів АКР належать Рада Міністрів АРК (РМ АРК), республіканські міністерства і комітети, районні в АРК держа­вні адміністрації. РМ АРК формується BP АРК на строк її повнова­жень. РМ АРК очолює голова, який призначається BP АРК з подан­ням Голови BP АРК і за погодженням з Президентом України.

  1. Автономна республіка: поняття, основні риси і компетенція.

Автономія - це внутрішнє самоврядування, що здійснюється органами відповідного державного утворення або регіональної одиниці в межах прав, наданих їм центральною владою. Автономія може будуватися як по національно-територіальному, так і за територіальним ознаками. Звідси розрізняють національну і територіальну автономію. За обсягом прав, що надаються автономним частинам держави, виділяють адміністративну і політичну (законодавчу) автономію. Автономію як форму організації влади слід відрізняти від ідеї культурно-національної автономії, що служить способом реалізації національних прав громадян і, як правило, не пов'язаної з певною автономією.

Територіальним устроєм Україна в Конституції Україні присвячений IХ розділ, який так і називається "Територіальний устрій України".

Питання про зміну території України вирішуються виключно Всеукраїнським референдумом.

При вирішенні питань територіального устрою України враховується думка громадян, які проживають на відповідній території, потреби розвитку місцевого самоврядування. Необхідно мати на увазі, що деякі питання, які мають пряме відношення до територіального устрою нашої держави, містяться не тільки у розділі IX, а й в інших розділах Конституції. Україна на момент проголошення незалежності мала сформований територіальний устрій, що залишився без істотних змін і після прийняття Конституції.