Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ экзамен.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
238.23 Кб
Скачать
  1. Поняття місцевого самоврядування і його принципи.

Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Особливості здійснення місцевого самоврядування в містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальною громадою в порядку, встановленому законом, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи. Органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради.

Принципи:

-народовладдя- народ реалізує народний суверенітет у формі місц.самовряд.;

-законність-порушення зак-ства про місц. самовряд. Тягне за собою від-сть;

-гласність- всі суб’єкти здійснюють свої повноваження публічно, відкрито;

-колегіальність-сільські, міські ради є колегіальними, виборними і змінюваними орг.місц.самовряд., їх акти є результатом колегіальної роботи.

-поєднання місцевих і держ.інтересів- співробітнцтво суб’єктів місц.самоврд з орг.Д.

-виборності-депутати місц.рад, сільські, міські голови є виборними та змінними.

-правової, організаційної та матеріальної самостійності-орг.місц.самовряд повинні мати свої власні повноваження; суб’єкти місц.самар не є елементами держ.апарату і не належать до механізму Д.

-підзвітності та відповідальності перед територіальними громадами їх органів- діяльність представницьких орг.і посадових осіб місц.самовряд. підлягає громадському контролю з боку територіальних громад.

-дер.підтримки і судового захисту- Д визнає і гарантує місц.самовряд та бере участь у формуванні доходів бюджетів місц.самвряд.

До основних фій місц. самоврядування належать такі: -здійснення нормотворчої та контрольної діяльності, забезпечення реалізації К-ції та ЗУ на території; - володіння, користування та розпорядження комунальною власністю, місцевими фінансами, а також формування, затвердження та виконання місцев.бюджету, встановлення місцевих податків; -забезпечення комплексного соціально-економічного розвитку території; -забезпечення утримання й розвитку соціальної та інженерно-комунальної інфраструктури території, надання повного комплексу послуг населенню; -забезпечення охорони громадського порядку та законності тощо.

  1. Система органів місцевого самоврядування. Порядок їх формування.

Система місцевого самоврядування включає:

  • територіальну громаду;

  • сільську, селищну, міську раду;

  • сільського, селищного, міського голову;

  • виконавчі органи сільської, селищної, міської ради;

  • районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст;

  • органи самоорганізації населення.

Територіальні громади. Первинним суб'єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. Територіальні громади сусідніх сіл можуть об'єднуватися в одну територіальну громаду, створювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати єдиного сільського голову.

Ради - представницькі органи місцевого самоврядування Сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

Порядок формування рад

1. Сільська, селищна, міська, районна в місті (у разі її створення), районна, обласна рада складається з депутатів, які обираються жителями відповідного села, селища, міста, району в місті, району, області на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

2. Порядок організації і проведення виборів депутатів визначається законом.

3. Загальний склад ради визначається радою відповідно до закону про вибори.

4. Рада вважається повноважною за умови обрання не менш як двох третин депутатів від загального складу ради.

5. У разі якщо до ради обрано менше двох третин її складу, до обрання необхідної кількості депутатів продовжує здійснювати повноваження рада попереднього скликання.

6. У разі дострокового припинення повноважень деяких депутатів, внаслідок чого до складу ради входить менш як дві третини депутатів, до обрання необхідної кількості депутатів така рада вважається повноважною за наявності більше половини депутатів від загального складу ради.

7. Строк повноважень місцевої ради, обраної на чергових місцевих виборах, визначається Конституцією України.

8. Повноваження місцевої ради, обраної на позачергових, повторних або перших виборах, закінчуються в день відкриття першої сесії відповідної ради, обраної на наступних (чергових або позачергових) виборах.

Сільський, селищний, міський голова. Сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста. Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях.

Органи самоорганізації населення . Сільські, селищні, міські, районні в місті (у разі їх створення) ради можуть дозволяти за ініціативою жителів створювати будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна.

До складу органів місцевого самоврядування - сільських, селищних та міських Рад - входять депутати, що їх обирають жителі відповідної громади (села, селища, міста) на основі загального, рівного, прямого виборчого права таємним голосуванням терміном на 4 роки. Ці ж громади на основі вже названих виборчих засад обирають відповідно сільського, селищного чи міського голову терміном на 4 роки. Сільська, селищна та міська Ради формують свої виконавчі органи - виконавчі комітети. Голова Ради очолює виконавчий комітет та головує на засіданнях Ради. Голів районних та обласних Рад мають обирати безпосередньо дані Ради.