Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ экзамен.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
238.23 Кб
Скачать
  1. Особливості конституційного статусу Автономної Республіки Крим.

За формою державного устрою Україна є унітарною державою. Згідно ст. 134 Конституції України Автономна Республика Крим є невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її ведення.

Автономна Республіка Крим є особливою адміністративно-територіальною одиницею: вона має назву держави (Республіка) і окремі атрибути, аналогічні державним: Конституцію, представницькі органи і т.д.

До ознак, що характеризують Крим як автономію, можна віднести наступні:

1) межі повноважень АРК були визначені Конституцією України;

2) Конституцію АРК затверджує Верховна Рада України;

3) нормативно-правові акти найвищих органів державної влади АРК не можуть суперечити Конституції України і актам її самих найвищих органів державної влади і повинні бути направлені на їх виконання;

4) повноваження і порядок формування і діяльності найвищих органів державної влади АРК визначаються Конституцією і законами України, а також актами Верховної Ради АРК з питань, віднесених до їх компетенції;

5) суди АРК входять в єдину систему судів України;

6) Конституцією України були визначені питання, нормативно-правове регулювання яких може здійснювати АРК;

7) Конституція України визначає питання, що відносяться до ведення АРК.

Автономна Республіка Крим має свою Конституцію, яку приймає Верховна Рада Автономної Республіки Крим і затверджує Верховна Рада України не менше ніж половиною конституційного складу (ст.135 Конституції України).

До органів державної влади в Автономній Республіці Крим відносяться: представницький орган Автономної Республіки Крим – Верховна Рада Автономної Республіки Крим; уряд Рада Міністрів Автономної Республіки Крим; місцеві державні адміністрації; суди, що належать до єдиної системи судів України.

Посада Президента не була передбачена, а Голова Ради Міністрів призначається і звільняється Верховною Радою Автономної Республіки Крим за узгодженням з Президентом України (ст. 136 Конституції України).

Питання нормативного регулювання були визначені ст. 137, 138 Конституції України.

Стаття 138 Конституції України визначає круг питань, віднесених до ведення Автономної Республіки Крим, зокрема: призначення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, затвердження складу виборчої комісії Автономної Республіки Крим; організація і проведення місцевих референдумів; управління майном, що належить Автономній Республіці Крим; розробка, затвердження і виконання бюджету Автономної Республіки Крим на основі єдиної податкової і бюджетної політики України; розробка, затвердження і реалізація програм Автономної Республіки Крим з питань соціально-економічного і культурного розвитку, раціонального природокористування, охорони навколишнього середовища і інші.

В Криму існує і президентська вертикаль. Представництво Президента України, статус якого визначається Законом України (ст. 139 Конституції України). Цей інститут був введений в 1992 році як орган державної виконавчої влади, основним завданням якого є забезпечення і проведення в життя Конституції і законів України з питань, що відносяться до ведення Президента України як глави держави, забезпечення взаємодії органів виконавчої влади України з відповідними органами автономії, сприяння однаковому вживанню законів з питань, віднесених до ведення України і т.п.