Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ экзамен.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
238.23 Кб
Скачать
  1. Призначення виборів. Порядок підготовки і проведення. Визначення результатів голосування.

В залежності від видів виборів вони призначаються Верховною Радою України, Президентом України, місцевою радою або Центральною виборчою комісією, та про початок виборчої кампанії оголошують або Центральна виборча комісія, або відповідні виборчі комісії в терміни, визначені Конституцією України та законами України.

Чергові вибори депутатів проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Верховної Ради і не потребують окремого рішення про їх призначення (ст. 15 Закону). Відповідно до закону їх проголошує Центральна виборча комісія.

Виборчий процес чергових виборів депутатів розпочинається за 120 днів до дня виборів (ст. 16 Закону).

В Україні використовується територіальний принцип організації виборів. Це означає, що вибори проводяться по виборчих округах. Виборчий округ - це виборча територіальна одиниця, яка утворюється в порядку, встановленому законодавством, для проведення виборів.

Для підготовки і проведення виборів, підрахунку голосів і визначення результатів голосування, здійснення контролю з боку виборців і політичних партій за дотриманням виборчого законодавства створюються виборчі комісії (ст. 24 Закону).

Порядок утворення та компетенція виборчих комісій не однаковий. Ці комісії за їх цільовим призначенням та основних функцій можна розділити на три види:

1) центральна виборча комісія, яка здійснює загальне керівництво і контроль за підготовкою та проведенням виборів в масштабі всієї країни;

2) окружні виборчі комісії, які підводять підсумки голосування і визначають результати виборів в межах виборчого округу;

3) дільничні виборчі комісії, які організовують голосування в день виборів і здійснюють підрахунок голосів на виборчій дільниці.

За загальним правилом голосувати можуть тільки особи, включені до списків виборців. Це всі громадяни України, яким на день виборів виповнюється 18 років і які на момент складання списку постійно проживають на території відповідної виборчої дільниці і мають право голосу.

Висування кандидатів у депутати представляє собою один з найважливіших етапів виборчої кампанії (розд. VII Закону). Висування розпочинається за 119 днів і закінчується за 90 днів до дня виборів (ст. 55 Закону). Право висувати кандидатів у народні депутати належить відповідним політичним партіям та виборчим блокам партій.

Політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має на меті сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах (ст. 2 Закону "Про політичні партії в Україні") .

Порядок реєстрації кандидатів передбачений ст. 61 Закону. Подача документів для реєстрації закінчується за 85 днів до дня виборів.

Передвиборна агітація - діяльність громадян України, громадських об'єднань з підготовки та поширення інформації, яка має на меті спонукати виборців взяти участь в голосуванні "за" чи "проти" тих чи інших кандидатів (список кандидатів). Закон регулює питання використання засобів масової інформації та фінансування виборчої кампанії (розд. VIII Закону).

Голосування проводиться в день виборів з восьмої до двадцятої години без перерви (ст. 83 Закону). Розділ Х Закону детально регламентує питання голосування та встановлення результатів виборів депутатів.

Підрахунок голосів виборців здійснюється членами дільничної виборчої комісії, які підраховують і вносять у протоколи результати підрахунків бюлетенів.

Після підрахунку голосів виборців дільнична виборча комісія заповнює протокол про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці (ст. 89 Закону).

Вся документація виборчих комісій всіх рівнів, включаючи виборчі бюлетені, підлягає зберігання протягом термінів, встановлених законодавством (ст. 118 Закону).