Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект гроші.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
151.56 Кб
Скачать

15. Сертифікати банку та їх різновиди.

Сертифікати письмове свідчення банку-емітента про внесок коштів, що засвідчує право вкладника або правонаступника на одержання після закінчення встановленого терміну суми внеску та відсотків по ньому.

Сертифікати бувають:

> Ощадний (депозитний) сертифікат це письмове свідоцтво банку про депонування грошових коштів, яке засвідчує право власника сертифіката або його правонаступника на одержання після закінчення встановленого строку суми вкладу (депозиту) та процентів, установлених сертифікатом, у банку, який його видав.

Ощадні (депозитні) сертифікати можуть випускатися за ініціативою банку:

  • одноразово або серіями;

  • іменними або на пред'явника;

  • на вимогу або на строк;

> процентні, купонні або безкупонні.

Безкупонний ощадний (депозитний) сертифікат – це сертифікат, який не має окремих відривних купонів, проценти сплачуються разом з поверненням суми вкладу (депозиту).

Купонний ощадний (депозитний) сертифікат - це ощадний (депозитний) сертифікат, що має окремі купони, на кожному з яких зазначено строк здійснення виплата процентної плати. У разі настання цього строку банк відриває купон і виплачує власнику сертифіката дохід згідно з визначеним процентом.

Процентний ощадний (депозитний) сертифікат – це ощадний (депозитний) сертифікат, який випущений банком з визначеною процентною ставкою.

Випуск та розміщення банками ощадних (депозитних) сертифікатів, номінованих у банківських металах, не дозволяється.

банківський вексель – вексель, що засвідчує безперечне право його власника отримати й безумовне зобов’язання векселедавця сплатити після настання домовленого терміну певну суму особі, яка дала гроші в кредит банкові. В Україні банківські векселі зараз не застосовуються.

16. Позичковий капітал банку та його складові.

До запозичених капіталів банку належать кошти, отримані:

  1. від емісії та продажу облігацій (облігація – цінний папір, що емітується для запозичення коштів);

  2. кредити, отримані в інших банків, у тому числі в НБУ.

Якщо банк хоче отримувати у своєму обороті кошти залучених за допомогою випуску облігацій, він дається до рефінансування попередніх випусків.

Рефінансування – погашення старої заборгованості шляхом випуску нових позик головним чином заміною короткострокових зобов»язань довгостроковими.

Банківські облігації не набули розвитку через:

  • незабезпеченість облігаціями

  • нездатність нових банків довести статутний капітал до розмірів мінімальних вимог НБУ

  • фінансові труднощі та інше.

Одним із джерел поповнення ресурсів банків є міжбанківський кредит.

Кредитними ресурсами торгують фінансово-стійкі банки, строки запозичення міжбанківських кредитів коливаються від 1 дня до 3-6 місяців, і %ставка за міжбанківськими кредитами нижча ніж за кредитами наданими в підприємницькій сфері і пов»язана з обліковою ставкою НБУ.

Для ефективного регулювання грошово-кредитами ринку управління ліквідністю банківської системи, виконуються функції кредитора остан. інстанції НБУ застосовуються такі механізми рефінансування банків:

  • проведення операцій на відкритому ринку здійсн. короткострокове і довгострокове рефінансування банку

  • надання стабілін. кредиту

  • здійснення біржових і позабіржових операцій з купівлі продажу держ. цінних паперів, на відкритому ринку.