Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект гроші.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
151.56 Кб
Скачать

22.Безготівкові розрахунки, їх суть, значення, класифікація і принципи організації.

Безготівкові розрахунки за об'єктами розрахунків поділяються на дві групи: >розрахунки за товарними операціями; >розрахунки за нетоварними операціями - сплата податків та перерахування інших платежів до бюджету, одержання і повернення банківських позик, страхових сум тощо.

За складом учасників безготівкові розрахунки поділяють міжгосподарські та міжбанківські, а залежно від місця проведення внутрішньодержавні - внутрішньоміські, і міжміські; міждержавні розрахунки.

Організація безготівкових розрахунків здійснюється на основі таких принципів:

  1. Грошові кошти всіх господарських суб'єктів (як власні, так і залучені) піддягають обов'язковому зберіганню на поточних та інших рахунках в установах банків.

  2. Безготівкові розрахунки здійсн. через банки.

  3. Розрахунки з постачальниками за товарно-матеріальні цінності і послуги проводяться, як правило, після надання послуг.

  4. Банки списують кошти з рахунків клієнтів тільки за розпорядженнями їх власників.

  5. Доручення підприємств на перерахування коштів приймаються банками до виконання тільки в межах наявних коштів на їх рахунках або за рахунок платіжного кредиту банку.

  6. Зарахування коштів на рахунок одержувача відбувається після списання відповідних грошових сум із рахунків платника.

  7. Банк на договірній основі здійснює розрахунково-касове обслуговування своїх клієнтів.

  8. Підприємства самостійно обирають форми розрахунків та вказують їх при укладенні між собою договорів.

  9. Взаємні претензії за розрахунками між платником та одержувачем коштів розглядаються сторонами в претензійно-позовному порядку без участі банку.

В сучасній системі безготівкових розрахунків господарські суб’єкти використовують такі основні способи платежу:

1. перерахування грошових коштів з поточного рахунку платника

2. надання позики банком шляхом прямого перерахування грошей із кредитного рахунку платника на банківський рахунок постачальника

3. розрахунок шляхом заліку взаємної заборгованості платників за якими взаємні зобов’язання боржників і кредиторів один перед одним погашають в рівно великих сумах і лише за різницею здійсн. платежів на загальних підставах, тобто кожна із сторін сплачує або одержує лише різницю платіжної суми яка не покривається зарахуванням

4. гарантована оплата постачальникам з попереднім депонуванням коштів на окремих банк. рахунках за місцем знаходж. платника з наступним їх списанням з даного рахунку, після зарахування грошей на рахунок одержувача в установі банку, де йому відкритий рахунок.

Черговість платежів – послідовність списання коштів з поточних та інших рахунків крім кредитних і рахунків по заліку при наявності декількох строкових та прострочених платежів і відсутності коштів для повного їх погашення. Нині такі розрахунки виконані в календарній або хронологічній черговості щодо надходження розрахункових документів. При недостатності коштів розрахунки здійснюються в міру надходження коштів на розрахунок.