Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДКС.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
903.68 Кб
Скачать

86. Консульська легалізація.

Консульська легалізація офіційних документів - це процедура підтвердження дійсності оригіналів офіційних документів або посвідчення справжності підписів посадових осіб, уповноважених засвідчувати підписи на документах, а також дійсності відбитків штампів, печаток, якими скріплено документ. При цьому консул не несе відповідальності за зміст документа.

Департамент консульської служби МЗС України відповідно до положення Віденської конвенції про консульські відносини 1963 року, Консульським Статутом України, затвердженого Указом Президента України № 127/94, та Інструкцією про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном, затвердженої наказом МЗС України № 113 від 04.06. 2002 р., здійснює легалізацію документів, виданих офіційними установами України і призначених для використання за кордоном.

Департамент консульської служби легалізує наступні документи:

1.оригінали офіційних документів нового українського зразка, виданих органами реєстрації актів цивільного стану і засвідчених управлінням юстиції тієї області, де вони були видані, управлінням юстиції АР Крим, міськими управліннями юстиції міст Києва та Севастополя, Центральним і Лівобережним РАГСом м. Києва;

2.оригінали документів про освіту міжнародного зразка легалізуються при супроводі листом-заявкою вищого навчального закладу, що видав документ, засвідченого в міністерстві, який курує вказаний навчальний заклад;

3.копії, переклади та інші документи, засвідчені або видані державними нотаріусами, засвідчені, у свою чергу, Міністерством юстиції України.

Офіційні документи після легалізації в Департаменті консульської служби повинні бути засвідчені в дипломатичному представництві тієї країни, де вони будуть використовуватися.

Легалізації не підлягають:

1.документи і акти, які суперечать законодавству України або можуть за своїм змістом завдати шкоди інтересам України, або містять відомості, що порочать честь і гідність громадян;

2.оригінали, копії та фотокопії паспортів, військових квитків, трудових книжок, документів, що мають характер листування, дозволів на носіння зброї, свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів (технічних паспортів), посвідчення водія, посвідчення особи, нормативно-правові акти та роз'яснення щодо їх застосування ;

3. документи, видані органами та посадовими особами з перевищенням їх повноважень.

Департамент консульської служби не легалізує документи, складені на території іноземних держав. Такі документи повинні бути легалізовані у консульській установі України, що знаходиться в країні походження документів. У разі відсутності в країні походження документів консульської установи України іноземні документи можуть бути легалізовані Департаментом консульської служби МЗС України за умови їх засвідчення в МЗС країни походження документів та в консульській установі цієї країни, що представляє її інтереси в Україні.

У фізичних осіб документи на легалізацію приймаються за наявності у них паспорта або іншого документа що засвідчує особу, при легалізації довідок про сімейний стан обов'язкова наявність паспорта. У разі необхідності здати на легалізацію документи, що належать іншій особі або виписані на його ім'я, заявник повинен надати нотаріально підтверджене доручення від власника документів. Довіреність, видана компетентними органами іноземної держави, повинна бути засвідчена консульською установою України, що діюэ у цій державі.

У юридичних осіб документи на легалізацію приймаються при супроводі їх листом-заявкою, що написані на бланку з реквізитами та печаткою, в якому зазначаються перелік документів, мета їхньої легалізації та дані про особу, уповноважену подавати зазначені документи. При необхідності підтвердження фактів, викладених в документах, що підлягають легалізації, ДКС МЗС може вимагати надання додаткових документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]