Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДКС.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
903.68 Кб
Скачать

61. Військова дипломатія.

Військова дипломатія є важливою сферою діяльності держави. Це дипломатична діяльність у військовій сфері. Специфічність військової справи зумовило появу такого інституту, який сприяє діяльності органів зовнішніх зносин, зокрема дипломатичних представництв за кордоном. Головним для розуміння військової дипломатії та діяльності військових аташе є розуміння того, що вона відрізняється від дипломатії і не є розвідкою. Військова диплломатія не існує окремо від дипломатії, але вони мають багато відмінностей. А тому є важливим розуміння понять дипломатія, військова дипломатія та розвідка і їх відмінності один від одного.

 Військовий аташе (аташе з питань оборони, військовий, військово-морський, військово-повітряний аташе) – представник військового відомства країни, яка його призначила при військовому відомстві держави перебування; одночасно – радник глави ДП акредитуючої держави з військових питань. Призначається міністром Оборони за погодженням із відомством закордонних справ своєї країни. Розповсюдженою є практика попереднього узгодження кандидатури військового представника іноземної держави з країною (її військовим відомством), однак однак вказана процедура не є обов”язковою.

Основними фукціями в.а є представництво військового відомства акредитуючої держави у військовому відомстві країни перебування, консультація глави ДП з військових питань, з”ясування всіма військовими засобами умов і подій у військовій сфері держави перебування та своєчасного інформування про них главу ДП та військове відомство своєї країни.

Вирядження в.а. за кордон було започатковано в Західній Європі за часів Людовика 13. У другій половині 18 століття набуває розповсюдження практика відрядження військових представників не тільки до союзників, але й до більшості європейських країн. Перший законадовчий акт, що регулював положення в.а. був прийняти в Іспанії. У 1883 з”явились військово-морські аташе (Іспанія, Франція).

Правовий статус та повноваження В.а України визначається Положенням „Про військових аташе” (7 травня 1993).

62. Специфічні галузі диломатії

  • дипломатія віртуальна – у вузькому смислі охоплює прийняття рішень, координацію, комунікацію та практику закордонних справ, що здійснюється за допомогою інформаційних та комунікаційних технологій. Означає також перебудову діяльності посольств, консульств і місій та якіно нову підготовку дипломатів, які мають володіти різноманітними масовокомунікаційними навичками.

  • Дипломатія громадська – сучасна форма міжнародної діяльності неурядових інституцій (економічної, правозахисної, наукової, гуманітарної спрямованості), які включаються в МВ як неофіційні суб”єкти впливу на політику урядових та неурядових структур зарубіжних країн

  • Дипломатія іміджева – дип.діяльність держави, спрямована на створення за допомогою ЗМК іміджу національних інтересів й розяснення мети й основних завдань зовн.політики країни, а також фомування бажаної світової думки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]