Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДКС.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
903.68 Кб
Скачать

17. Принципи організації і структура дипломатичної служби Франції

Сучасна структура міністерства

Забезпеченням діяльності міністра закордонних справ займається його кабінет. Його завдання полягає у відборі для міністра найбільш важливої інформації з великої кількості телеграм, листів, звітів, записок, довідок та досьє для того, щоб допомогти йому сконцентруватись на головних проблемах. Згідно із вказівками міністра кабінет організує та контролює підготовку службами міністерства проектів документів та досьє.

Діяльність керівників міністерства достатньо прозора. Наприклад, щотижнево в мережі Інтернет публікується програма офіційних заходів міністра та його заступників. Апаратом міністерства від імені міністра керує генеральний секретар (посада існує з 1915 р.), якому підпорядковуються два заступника, які очолюють дві генеральні дирекції.

Французьке МЗС має складну розгалужену структуру. За своїми завданнями структурні підрозділи французького зовнішньополітичного відомства поділяються на три групи.

1. Функціональні управління. Орієнтовані на вирішення проблем багатопланового характеру. До них відносяться: дирекція ООН та міжнародних організацій, дирекція стратегії, безпеки та роззброєння, служба гуманітарних акцій, служба зі справ франкофонії, служба спільної зовнішньої політики та політики безпеки, місія зі зв'язків з неурядовими організаціями, дирекція у справах економіки та фінансів, дирекції культурного, наукового та технічного співробітництва, дирекція з питань французів за кордоном та іноземців у Франції.

2. Географічні управління. Орієнтовані на більш повне та комплексне врахування специфіки окремих регіонів та країн. До них відносяться: дирекція європейської співдружності, дирекція континентальної Європи, дирекції за регіонами: Азії та Океанії, Америки та Карибських островів, Північної Америки та Близького Сходу, Африки та Малагасії.

3. Структури загального призначення. До них відносяться: генеральна дирекція адміністрації, дирекція з юридичних питань, дирекція преси, дирекція інформації та комунікації, протокол, дирекція архівів та документації.

Міністерство закордонних справ має більш ніж два десятки офіційних видань, в яких міститься інформація як про діяльність міністерства в цілому, так і його структурних підрозділів. Під егідою зовнішньополітичного відомства виходять популярні видання, де зібрані матеріали про Францію, її історію та культуру.

18. Особливості організації та функціонування британської дипломатичної служби.

Міністерство закордонних справ і у справах Співдружності націй Великої Британії або Фо́рін-о́фіс (англ. Foreign and Commonwealth Office; неофіційно: англ. Foreign Office) — зовнішньополітичне відомство Сполученого Королівства, один із департаментів британського уряду. Створений у 1968 році в результаті об'єднання 2-х відомств: Foreign Office іCommonwealth OfficeЄ членом центрального апарату Асоціації міжнародного права.

З 11 травня 2010 року його очолює Вільям Хейг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]