Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
236.07 Кб
Скачать

7. Облік касових операцій і грошових коштів

Для зберігання грошових засобів і проведення розрахунків готівкою на підприємствах, організаціях і складах створюється каса.

Каса – це спеціальне приміщення, обладнане сигналізацією, сейфами, шафами для зберігання грошей та цінних паперів.

Касові операції здійснює касир, який несе повну матеріальну відповідальність за прийняття та зберігання грошей і цінних паперів і за збитки, скоєні організації, підприємству як в результаті навмисних дій, так і недбалого відношення до своїх обов’язків.

Гроші, які зберігаються в касі відносяться до ненормованих оборотних засобів. Підприємства і організації можуть мати в своїй касі гроші готівкою в межах встановленого ліміту. Банк визначає ліміт залишку готівки в касі в розмірі, необхідному для виплати невідкладних витрат. Готівку можна витрачати лише на ті потреби, на які вони видані банком.

Касові операції здійснюються на підставі “Порядку ведення касових операцій в народному господарстві України”, затвердженою постановою НБУ №21 від 2.02.1995 р.

Готівка в касі може зберігатися лише у межах встановленого банком ліміту. Усю готівку понад встановлений ліміт залишку готівки в касі підприємства зобов'язані здавати до установи банку для зарахування їх на поточний рахунок.

Приймання готівки касами підприємств проводиться за прибутковими касовими ордерами ф.КО-1, підписаними головним бухгалтером або особою, ним уповноваженою. Про приймання грошей видається квитанція за підписами головного бухгалтера або уповноваженої особи і касира, завірена печаткою (штампом) касира або відбитком касового апарату.

Видачу готівки з кас підприємств проводять за видатковими касовими ордерами ф.КО-2 або за належно оформленими платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями. Документи на видачу грошей мають бути підписані керівником і головним бухгалтером підприємства або особи, ними уповноваженими. В документах ставиться спеціальний штамп “Прийнято” або “Оплачено”. Прибуткові та видаткові касові ордери до передачі у касу реєструються бухгалтерією у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів ф.КО-3.

Зразу після видачі або одержання грошей касир записує ордера в касову книгу ф.КО-4. Касова книга повинна бути пронумерована, прошнурована і опечатана печаткою, а кількість її листків завіряється підписами керівника підприємства і головного бухгалтера. Касова книга являється регістром аналітичного обліку до рахунку 30 “Каса”.

Номер касового ордера

Від кого одержано або кому видано

Сума (грн.)

надходження

видатки

Залишок грошових коштів на кінець дня ___________________

Касир _____________________/підпис/

Документів у кількості___________________

Прибуткових ____________________ Видаткових _________________

Передав касир ___________________ Одержав ____________________

В організації може бути стільки касових книг, скільки видів валюти. Записи в ній ведуться касиром в двох примірниках через копіювальний папір. Перший примірник залишається в касовій книзі, а другий служить звітом касира. Щоденно вкінці робочого дня касир підраховує підсумок за день, виводить залишок грошей на наступне число і передає в бухгалтерію звіт разом з доданими до нього документами під розписку на першому примірнику касової книги.

Підчистка та невмотивовані виправлення у касовій книзі забороняються. Зроблені виправлення завіряються підписами касира, а також головного бухгалтера підприємства.

Отримані бухгалтерією касові звіти і документи опрацьовуються. Кожний запис звіряється з первинним документом, після чого проставляється в звіті шифр кореспондуючого з рахунком 30 “Каса” синтетичного рахунку і субрахунок. Залишок грошей на початок дня по звіту касира бухгалтер співставляє з залишком в попередньому звіті, і перевіряє правильність виведених оборотів і залишку.

На основі опрацьованого звіту касира у бухгалтерії ведеться облік касових операцій в журналі І .р.І по кредиту рахунку 30 “Каса” і в відомості І.І по дебету рахунку 30.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]