Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК непрод.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
64.62 Кб
Скачать
  1. Ювелірні товари: фактори,що впливають на формування споживних властивостей, класифікація, групова характеристика асортименту, вимоги до якості, особливості маркування.

На формування споживчих властивостей ювелірних товарів впливають: вид та властивості вихідних матеріалів, які формуються в процесі виробництва.

За матеріалом виготовлення – ювелірні вироби з дорогоцінних металів без вставок (золоті, срібні, платинові); ювел. вир. з недорогоцінних металів, сплавів та матеріалів без вставок( з мельхіору, нейзильберу); ювел. вир. з каменя та неметалевих матеріалів( з дерева, пластмаси); ювел. вир. з дорогоцінних та недорогоцінних металів із вставками з діамантів, природних, синтетичних каменів.

За функціональним призначенням: особисті(обручки,персні,сережки); предмети туалету(флакони, шкатулки, пудрениці); годинники та аксесуари до них; предмети сервірування столу(ножі, виделки); сувеніри; предмети релігійного культу; холодна та вогнепальна зброя.

По виду обробки (художньої обробки) –шліфовані, поліровані, галтовані, крацовані.

За видом декорування: позолота, посрібнення, оксидування, гравірування, чорніння, емалювання.

За способом ограновування каміння – діамантова, смарагдова (таблицею), кабошон і ін.

За способом закріпки вставок – крапанова, кармезинова, корнерова, каре, фаденова, тик і ін.

За формою ограновування вставок – кругла, овальна, каре, грушовидна, фантазійна.

За видом огранованих вставок: кабошон,фацетовані,діамантова огрань, східчаста огрань, комбінована.

За типом огранованих вставок: прості(к-сть граней до 20); проміжні (20-40); повні (понад 40).

По способом виробництва – масового (серійного) і індивідуального виробництва.

За способом створення форм виробу – штамповані, паяні, литі, ковані.

Ювелірні камені бувають: природні, облагороджені, синтетичні, імітація синтетичного та штучного каміння.

Також розрізняють камені дорогоцінні, напівдорогоцінні, виробні.

Вимоги до якості:

Основні показники для контролю якості ювел.виробів: маркування; міцність з’єднань окремих деталей; пакування; якість шарнірних з’єднань; зовнішній вигляд виробу; надійність роботи замків; міцність закріплення ювелірних каменів; відповідність розмірів і маси виробу.

Маркування:

  • Державне пробірне клеймо – знак встановленого єдиного зразка, що засвідчує цінність виробів із дрогоцінних металів: основне, додаткове.

  • Іменник – спеціальний знак, що засвідчує виготовлювача ювелірних та побутових виробів із дрогоцінних металів.

  • Товарний ярлик містить таку інформацію:

- на лицьовому боці:товарний знак підприємства-виробника; найменування виробу або його шифр; найменування сплаву металу та його проба; маса виробу; ціна за 1 г або ціна виробу.

- на зворотньому боці: артикул; розмір каблучки; найменування каменю; нормативно-правовий акт; якісні характеристики каменів.

  1. Дитячі іграшки: споживні властивості та чинники, що впливають на їх формування, класифікація та групова характеристика асортименту, вимоги до якості.

До споживних властивостей дит.іграшок відносять:функціональні, надійність, довговічність, ергономічні властивості, гігієнічні, антропометричні,естетичні, раціональність форми, безпечність, що залежать від матеріалу та способу виготовлення іграшок.

Класифікація:

  • За віком дітей іграшки ділять на три основні групи: для дітей ясельного віку - до 3 років; для дітей дошкільного віку - від 3 до 7 років і для дітей шкільного віку - від 7 до 17 років.

Для дітей раннього ясельного віку (до року) для розвитку зору, слуху, сприйняття кольору, хапальні рухи.(брязкальця, підвіски, кулі, гумові та пластмасові іграшки невеликого розміру.)

До 10-12 міс. розвивається координація рухів(барила, кулі, матрьошки, м'ячі, каталки, ходунки.)

У віці 1 до 3 рочків для зміцнення мускулатури рекомендуються різні каталки, коні-гойдалки, коні на колесах, підставках, візки, триколісні велосипеди, віжки, обручі та ін.

Іграшки для дітей дошкільного віку (від 3 до 7 років).

Дітям у віці від 3 до 4 років необхідні спортивні іграшки - триколісні велосипеди, обручі, м'ячі, каталки, санки, а також образні іграшки - ляльки великих розмірів, лялькова посуд, гарнітури лялькової меблів, транспортні іграшки, фігурки людей, тварин і птахів, катери, човни, совки, лопатки, пісочниці, будівельні матеріали.

Для дітей старшого дошкільного віку асортимент іграшок дуже різноманітний: музичні, дидактичні, спортивні, трудові, образні іграшки, настільні ігри, книжки-ширмочки, іграшки-забави, театральні іграшки.

Іграшки для дітей шкільного віку (від 7 до 17 років).

Поряд із спортивними іграшками (городки, кеглі, лижі, санки) виникає потреба в пізнавальних, технічних іграх. Це різні конструктори, збірно-розбірні іграшки, мозаїки, набори для випилювання, вирізування, дитячі інструменти і т. п.

Діти середнього і старшого шкільного віку багато грають в шахи, шашки, доміно, захоплюються настільним тенісом, конструюванням приладів, радіотехнікою, фотографуванням, люблять ставити різні досліди.

  • Класифікація іграшок по педагогічному призначенню

  • Іграшки розвиваючі початкові руху і сприйняття(брязкальця, підвіски, кульки, кільця, залучають їх звучанням, формою, кольором).

  • Іграшки, що знайомлять дітей з навколишнім їх середовищем і природою. До них відносяться іграшки, що знайомлять дітей з предметами домашнього вжитку (меблі, посуд, одяг), тваринним і рослинним світом, транспортом, з окремими професіями людей.

  • Іграшки, які фізичному розвитку дітей.(іграшки, необхідні для вправ у ходьбі та бігу (каталки, візки, віжки, санки та ін), для стрибання (скакалки), для кидання (городки, кеглі, м'ячі та ін), для розвитку і зміцнення мускулатури ніг (велосипеди, спортроллери, педальні автомобілі, лижі, ковзани та ін.)

  • Дидактичні іграшки. Вони сприяють розумовому розвитку дітей, розширення їх загального кругозору.

  • Іграшки, що знайомлять дітей з елементами науки і техніки. Вони допомагають дітям знайомитися з пристроєм і конструкцією машин, механізмів і будівельних споруд, розібратися в принципах їх дій, виробляють навички самостійного конструювання.

  • Іграшки, що знайомлять дітей з трудовими процесами і прищеплюють початкові трудові навички.

  • Іграшки, які сприяють художньому та музичному розвитку дітей.

  • Іграшки-забави. Наприклад співаючі птахи, заєць-барабанщик і ін..

  • Класифікація іграшок за матеріалом: металеві, пластмасові, дерев'яні, гумові, мягконабівние, керамічні. Окрему підгрупу складають настільні ігри, ялинкові прикраси та карнавальні приналежності.

Якість іграшок має відповідати встановленим стандартам, кресленням і зразкам-еталонам. Іграшки повинні мати чітку правильну форму, гладку поверхню без гострих, ріжучих країв, задирок, вм'ятин, волнистостей. Лакофарбове покриття повинне бути ретельним і декоративним, забарвлення - рівномірної, без пропусків і потьоків.

  1. Керамічний посуд: споживні властивості та чинники, що впливають на їх формування, класифікація та групова характеристика асортименту, вимоги до якості керамічного посуду для готельно-ресторанного господарства.

Основними властивостями керамічних виробів є фізичні та хімічні. Властивості керамічних виробів залежать як від складу застосовуваних мас, так і від технологічних особливостей їхнього виробництва.

Основними властивостями є об'ємна маса, білизна, просвіченість, механічна міцність, твердість, пористість, термічна стійкість, швидкість розповсюдження звукових хвиль, хімічна стійкість.

Всі керамічні товари поділяють на вироби грубої і тонкої кераміки. Вироби грубої кераміки мають неоднорідну структуру черепка, за різновидом неозброєним поглядом, крім цього черепок має природне забарвлення від жовтого до коричневих тонів.

Для виробів тонкої кераміки характерний спечений дрібнопористий черепок, з однорідною, щільною структурою.

Вироби тонкої кераміки включають дві групи:

1 - вироби зі спеклися в зламі черепком (твердий фарфор, м'який, кістяний і фріттовий фарфор, тонкокаменние вироби);

2 - вироби з пористим черепком (фаянс, майоліка, полуфарфор).

Керамічні вироби поділяються на посуд і художньо-декоративні вироби. У свою чергу посуд може бути столового, чайного і кавового призначення.

У залежності від розміру керамічні вироби ділять на дрібні і великі.

За формою вироби ділять на порожні і плоскі.

До плоским відносяться блюдця, страви, тарілки, селедочніци і

інші; до порожнистим - келихи, чашки, кухлі, піали, чайники, цукорниці, глечики та інші.

Залежно від наявності глазурного шару розрізняють порцелянові вироби глазуровані і неглазуровані (бісквітні).

За комплектності вироби бувають штучні і комплектні (сервізи, гарнітури, набори). Особливістю виробів, що входять у комплект, є єдність декоративного оформлення, конструкції і форми.

Фаянсовий посуд.

Асортимент фаянсових виробів простіше і менш різноманітний, ніж аналогічних порцелянових. Значну частку займають плоскі вироби (тарілки, миски, селедочніци та ін.) В асортименті фаянсових виробів відсутні чашки чайні, чайники, кавники. В основному асортимент фаянсового посуду представлений виробами столового призначення. Фаянсовий посуд складається зі штучних і комплектних виробів. У комплектні вироби входять сервізи столові, набори тарілок (різних розмірів та дитячі набори).

Майоліковий і гончарний посуд.

Асортимент майолікових виробів включає посуд і художньо-декоративні вироби.

Для майолікових виробів характерна оброблення різними кольоровими поливами (майоліковими поливами) і подглазурному фарбами.

Асортимент майолікових виробів представлений і штучної і комплектної посудом. Виробляють гуртки, маслянки, Кофейница, сухарниці, попільнички, чарки для яєць, Сирниця, салатниці, медовніци; особливо широко представлені в асортименті прилади для фруктів, млинців, салату, яєць, води, варення, компоту, чаю, спецій, а також кавові і дитячі прилади.

Художньо-декоративними виробами є вази для квітів, настінні блюда і тарілки, попільнички, скульптура та інші.

Гончарні вироби відносяться до грубої кераміці. Основною сировиною є легкоплавкі глини середньої пластичності. Формують ці вироби на гончарному колі або в гіпсових формах. Після сушіння і глазурования обпалюють в горнах при температурі 900-1000 º С.

Асортимент гончарних виробів складається з глечиків, горщиків, мисок, глечиків, маслюк, сухарниці, судків для сметани та масла, квіткових горщиків. З гончарної маси виробляють такі художньо-декоративні вироби: вази для квітів, кашпо, страви настінні, скульптуру, іграшки та ін.

Порцеляновий посуд.

За призначенням асортимент побутових порцелянових виробів поділяють на чайний, побутовий посуд та інший.

Особливо виділені художньо-декоративні вироби.

Фарфорова столовий посуд представлений ​​найрізноманітнішими виробами, як за найменуваннями, так і по фасонів та розмірів.

Посуд випускають круглим і овальним за розміром 300, 350,400 та 450 мм.

Вази для супу або компоту виготовляються з кришками різних фасонів ємністю 2000-3500 см 3.

Підливочники бувають без піддону і з піддоном (на тарілочці)

ємністю від 80 до 400 см 3.

Салатники характеризуються різними фасонами (круглі, овальні, чотирикутні) і ємністю 1200-1400 см 3, чотирикутні мають місткість від 120 до 1000 см ³.

Селедочниці випускаються довжиною 135 і 250-270 мм.

Тарілки - основний вид столового посуду. Вони бувають глибокими і дрібними, для дорослих і дітей. Глибокі тарілки випускають діаметром 240 і 200 мм і дрібні 240 мм (підставка під глибоку тарілку 240 мм), 200 мм (для других страв), 175 мм (закусочна) і 158 мм (пиріжкова). Дитячі тарілки глибокі і дрібні діаметром 178 мм входять до складу дитячих наборів. Крім перерахованих виробів в цю групу входять вироби для спецій - гірчичницю, сільнички, перечниці і хренніци.

Чайний і кавовий посуд.Чашки з блюдцями займають основне місце в асортименті цієї групи. Чайні чашки від кавових, відрізняються по ємності. Так кавові чашки мають ємність 60, 85 і 100-130см 3. Ємність чайних чашок буває 200-250 см 3 (звичайні), 260-275 см 3 (средньогабаритні), 300-350 см 3 (великогабаритні) і 400 і 500 см 3 (подарункові).

Чайники розрізняють заварні (для заварювання чаю) ємністю 250, 350 - 375, 450, 500 - 700, 735 - 800 см ³ і доливні (для окропу) ємністю 1000-1250, 1400 і 3000 см 3.

Келихи випускаються різних фасонів з блюдцями місткістю 375 - 400, 500 і 600 см ³.

Кавники виготовляють різних фасонів ємністю 500, 750,

1000-1250, 1400 см ³.

Гуртки виробляються з ручкою і без ручки, з потовщеним черепком і спеціальні курортні плоскі з отвором в ручці. Ємність кухлів коливається від 90 до 500 см ³.

Піали за формою бувають конічні, без ручок ємністю 140-150, 220-250, 350-400 см ³.

До групи чайної та кавового посуду відносять також вази для фруктів і варення на ніжці.

Інші вироби - це Сирниця, серветниці та ін

Комплектну посуд випускають у вигляді сервізів, наборів, гарнітурів, для неї характерна єдність форми (фасону) і розбирання.

Сервізи та гарнітури за призначенням бувають столовими, чайними і кавовими на 6 і 12 персон. Гарнітур включає більшу кількість предметів, ніж сервіз того ж призначення.

Художньо-декоративні вироби. В.ассортимент художньо-декоративних виробів входять скульптура (фігурки людей, тварин, птахів; риб і т.д.), бюсти, настінні барельєфи, вази для квітів, різні вироби (пудрениці, попільнички, карандашініци, блюда і тарілки настінні, графини для вина, пам'ятні медалі і т.д.).

Якість:Керамічні, товари повинні бути міцними, зручними у користуванні, мати гарний зовнішній вигляд. Їх виготовляють відповідно до зразками, затвердженими в установленому порядку. При оцінці якості керамічних товарів звертають увагу на показники якості черепки, глазурі та декорування. Залежно від зовнішнього вигляду, фізико - технічних показників, характеру, розміру і кількості дефектів посуд за діючим ГОСТам ділиться на 1 і 2 сорту.

Білизну, термічну стійкість, водопоглинання, кислото-кістка визначають за методиками, викладеним у ГОСТах.

Білизна фарфорових виробів для 1-го сорту повинна бути не менше 64%, для 2 - 58%. Для фаянсових виробів білизна не регламентується.

Неправильність монтування деталей виробу - це несиметричне їх розташування, відхилення приставних деталей (носиків, ручок) від вертикальної і горизонтальної площин.

Підрив приставних деталей допускається, якщо він волосяний і некрізне і не порушує механічну міцність виробу. Однак підрив носиків у чайників, не допускається.

Дефекти декорування. Перепал або не дожег фарб, утворюється при порушенні муфельній випалу. Фарба не повинна стиратися.

Збірка деколькоманіі допускається, якщо вона не порушує малюнка.

Помарки фарбою надглазурні на лицьовій стороні виробу в першому сорті не допускаються.

Відшарування фарби переводить виріб в шлюб.

За ГОСТом число допустимих дефектів не повинно перевищувати для порцелянових виробів для 1 сорту - 3, для 2 сорту - 6; фаянсових виробів відповідно - 3 і 6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]