Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК непрод.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
64.62 Кб
Скачать
  1. Скляний посуд: споживні властивості та чинники, що впливають на їх формування, класифікація,характеристика асортименту, вимоги до якості скляного посуду для готельно-ресторанного господарства.

Споживні властивості скляних побутових товарів залежать від впливу сировинних матеріалів та технологічних процесів їх виробництва.

Щодо сировинних матеріалів скловиробництва, то їх поділяють на основні та допоміжні.

Технологічний цикл виробництва скляних виробів складається із наступних стадій: підготовка сировинних матеріалів, складання шихти, варка скломаси, формування виробів, відпал, обробка виробів.

Скляні побутові товари поділяють за призначенням на: побутовий посуд, художньо-декоративні вироби та лампові вироби (лампові резервуари, лампове скло і столові лампи).

Побутовий посуд за функціональним використанням ділиться на столовий, чайний, закусочний, для напоїв, господарський, кухонний.

За способом формування скляний посуд поділяється на видувний і пресований, пресовидувний, а також гутної виробки, центробіжного формування та комбінованого способу формування, витягнуті тощо.

За видом і складністю декорування скляний побутовий посуд досить різноманітний. Вироби декоруються в процесі формування, а також декор наносився в готовому вигляді хімічним методом, механічним та живописом. Виробляються та користуються великим попитом вироби, які декоровані алмазним грануванням, силікатними фарбами, золотом. Незалежно від виду декорування всі малюнки об'єднані у відповідні групи, за кожною з яких закріплений певний номер. Так, наприклад, малюнки, що наносяться на вироби із звичайного (силікатного) скла, діляться на VII груп — з І по VII. Малюнки, що наносяться на кришталеві вироби, діляться теж на VII груп, але починаючи з IV по X групи. Кожна група містить сто різноманітних, але однакових за складністю рисунків. Рисунком, які за складністю перевершують вказані групи, присвоюють вищі номери, наприклад 1310, 1417, 2101. Група складності малюнка визначається взалежності від трудомісткості нанесення малюнка та його характеру, а також від площі поверхні, зайнятої малюнком. Складність декорування має великий вплив на художньо-декоративні особливості виробу, а також на його ціну.

За хімічним складом і кольором скла вироби розрізняють із натрій-кальцій-силікатного скла (силікатне), калієво-свинцевого скла (кришталеве) і калій-барієвого скла (барієвий кришталь) як безко­льорового, так і кольорового та з на цвітом [14].

Також існує поділ скляних побутових виробів за такими ознаками як форма та фасон.

За формою скловироби розрізняють порожнисті і плоскі.

Фасон посуду визначається його конфігурацією (куля, конус, циліндр тощо), конструкцією (на ніжці, на піддоні, з ручкою і т.д.), особливостями обробки краю дна, ніжки. Форма і фасон скляного посуду повинні органічно поєднуватись з його функціональними, естетичними та ергономіч­ними властивостями, надійністю виробів [14].

За розмірними характеристиками побутовий посуд може бути дрібним, середнім, крупним.

За комплектністю скляний побутовий посуд може бути поштучний і комплектний. Вироби, що входять в комплект (набір для вина, води, крюшону, молока, салату, ягід, набір келихів чи фужерів), повинні бути виготовлені в єдиному архітектурно-композиційному стилі, з скломаси, яка за складом, кольором, декором однакова, або ж якщо різна, та гармонійно поєднана.

Характеристика асортименту скляного побутового посуду

Побутовий посуд. Скляний побутовий посуд включає в себе вироби зі скла, які використовуються в побуті та сфері масового харчування для приготування та зберігання їжі і напоїв та серві­рування столу.

Побутовий посуд підрозділяють на столовий, кухонний і господарський.

Столовий посуд в обсязі виробництва та споживання значно переважає інші групи скляного посуду. Він характеризується найбільшою різноманітністю за призначенням, видами, формою, розмірами, видами скла та видами декорування, способом вироблення тощо. Асортимент столового посуду за функціональним призначенням включає вироби для подачі їжі і напоїв на стіл, для приймання їжі і напоїв, для нетривалого зберігання їжі та іншого призначення [14].

Основними видами виробів для подачі їжі і напоїв на стіл та їх нетривалого зберігання є блюда, вази, глечики, графини і кошики, кувшини, крюшонниці, корзинки десертні, маслянки, молочники, підноси, цукорниці, оселедниці, салатники, солонки, сухарниці, штофи, чайниці, ковпаки для сиру та ін.

Для приймання їжі і напоїв використовують блюдця, бокали, фужери, креманки, чарки, склянки, кварти, кухлі, салатники, розетки для варення, тарілки, чашки, підставки для яєць тощо.

До посуду іншого призначення належать лимоновижималки, попільниці та ін.

Столовий посуд виробляють із скломаси звичайної та кришталевої як безкольорової, так і кольорової. За способом вироблення столовий посуд розрізняють видувний, пресовидувний, відцентрового формування, гутний тощо.

Кухонний посуд це вироби, які використовують для приготування їжі на газових та електричних печах. Асортимент їх включає такі види виробів: каструлі з кришкою і двома ручками, сковороди, жаровні овальні з двома ручками і плоскою кришкою, посуд для запікання без ручок і з двома ручками, круглої, овальної та прямокутної форми тощо. Виготовляють ці вироби із жаростійкого боросилікатного скла, яке піддається подальшому загартуванню з метою підвищення механічної міцності та термостійкості. Цей посуд повинен витримувати перепад температури від 20 до 600°С. Крім того, для виробництва кухонного посуду використовують ситали, які мають високі споживні властивості, які необхідні для жаростійкого посуду.

Якість: Вимоги до якості та контроль за якістю проводяться згідно регламентуючих документів – стандартів, за якими скляний побутовий посуд за формою, розмірами, видами обробки, зовнішнім виглядом повинний відповідати зразкам-еталонам, затверд­женим в установленому порядку, а також мати комплекс визначених споживних властивостей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]