Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
236.07 Кб
Скачать

Предмет, об’єкти та методи управлінського обліку

Управлінський облік – це процес виявлення, вимірювання, накопичення, аналізу, підготовки, інтерпретації та передачі інформації, яка використовується менеджерами різних рівнів управління підприємством для планування, оцінки і контролю його діяльності та прийняття управлінських рішень.

За своєю методологією управлінський облік наближається до інженерних розрахунків щодо визначення собівартості. В центрі уваги знаходяться розрахунки собівартості в різних ракурсах – за елементами витрат, за статтями витрат, за видами продукції в цілому і окремими деталями, за нормами витрат і відхилення від норм.

Таким чином, предметом управлінського обліку є контроль за формуванням собівартості продукції в розрізі центрів витрат і визначення рентабельності та пошук резервів зниження витрат і зростання прибутку.

Об’єктами управлінського обліку є витрати, доходи та фінансові результати діяльності підприємства, згруповані за їх цільовим призначенням (видами продукції, замовленнями, процесами, стадіями виробництва, регіонами збуту продукції).

Метою організації управлінського обліку є формування інформаційного забезпечення для ефективного управління підприємством. Управлінський облік пов’язує обліковий процес з процесом управління.

Основними завданнями організації управлінського обліку на підприємстві є:

  • вибір науково-обгрунтованого методу обліку і калькулювання витрат;

  • запровадження сучасних методів прогнозування, планування (бюджетування), аналізу і контролю витрат, доходів і результатів діяльності за їх цільовим призначенням;

  • застосування облікової інформації для обгрунтованого прийняття управлінських рішень.

В управлінському обліку підприємства самі обирають методи обліку витрат, калькулювання, визначення доходу, оцінки результатів діяльності.

Метод управлінського обліку – це сукупність різноманітних прийомів і способів за допомогою яких вивчають об’єкти управлінського обліку в інформаційній системі підприємства. Він охоплює сукупність традиційних методів нормування, планування, обліку, аналізу і контролю, що сприяють дослідженню поведінки витрат з метою управління ними. Метод управлінського обліку грунтується на таких складових:

  • загальнометодичні методи дослідження об’єкту (спостереження, порівняння, аналіз, синтез). Метод спостереження передбачає систематичний збір інформації, необхідної для всебічної характеристики витрат на виробництво і калькулювання собівартості продукції. Необхідно виділити ті центри, де виникають витрати, а потім за допомогою певних інструментів змінити і трансформувати дані. Порівняння передбачає виявлення тенденцій і закономірностей розвитку об’єктів, за якими здійснюється спостереження. Аналіз передбачає виділення окремих складових частин об’єкта, детальне їх вивчення і використання отриманих даних для прийняття відповідних рішень;

  • загальнонаукові методи бухгалтерського фінансового обліку. Управлінський облік тісно пов’язаний з фінансовим обліком, тому він використовує загальні методи, притаманні бухгалтерському обліку. До таких методів відносяться документування, інвентаризація, оцінка, калькулювання, рахунки і подвійний запис, баланс та звітність.

  • специфічні методи управлінського обліку. Серед них виділяють групування і перегрупування витрат виробництва відповідно до поставленої мети дослідження, методи калькулювання витрат, методи нормування, розподілу, планування, прогнозування, аналізу і контролю витрат, доходів та фінансових результатів. Широке застосування в управлінському обліку знаходять математичні методи дослідження собівартості і рентабельності продукції. Отримані математичні залежності між окремими елементами собівартості і обсягами продукції використовуються для прийняття рішень.

  • методи інших дисциплін; зокрема стратегічного і оперативного планування і управління, статистичних методів, економіко - математичних та інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]