Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
236.07 Кб
Скачать

3. Аудиторська фірма як суб’єкт аудиту

Аудиторська фірма - це юридична особа, що здійснює аудиторську перевірку суб’єкта господарювання, має сертифікат і здійснює винятково надання аудиторських послуг.

Аудиторські фірми можуть створюватись на основі будь-яких форм власності

До складу аудиторської фірми можна залучати спеціалістів , які не є аудиторами.

Проте при формуванні статутних документів необхідно дотримуватися основних вимог:

  1. загальна частка засновників аудиторської фірми, які не є аудиторами, в статутному фонді не повинна перевищувати 30%. В різних країнах ця частка є не однаковою. У Росії – не більше – 49%, у Німеччині, Франції – 25%.

  2. здійснення аудиторської діяльності проводиться за умови, якщо в її складі працює хоча б один сертифікований

  3. керівником аудиторської фірми може бути тільки сертифікований аудитор.

Згідно законодавства Російської Федерації до штату аудиторської організації має входити не менше п’яти аудиторів. При цьому не менше 50% кадрового складу повинні складати громадяни РФ, які постійно проживають на території Росії. Якщо керівником аудиторської фірми є іноземний громадянин, то частка російських громадян у кадровому складі фірми повинна складати не менше 75%.

Забороняється здійснювати підприємницьку діяльність та займатися наданням аудиторських послуг органам державної влади, виконавчим органам рад народних депутатів, контрольно-ревізійним установам, які мають державні повноваження.

Аудиторські фірми залежно від асортименту аудиторських послуг поділяють на універсальні й спеціалізовані.

Універсальні аудиторські фірми надають послуги з різних видів аудиту , сфера їх діяльності досить широка. Крім проведення різних видів аудиту, вони надають послуги з оптимізації оподаткування; відновлення бухгалтерського обліку; аналізу фінансово-господарської діяльності консультацій з питань фінансового та податкового обліку;та інші.

Спеціалізовані аудиторські фірми виконують вужче коло робіт і зосереджуються тільки на певних їх видах ( наприклад аудиторські перевірки, консультації, навчання персоналу). Такі фірми, як правило виконують один вид аудиту.

Незалежно від того, чи є фірма універсальна або спеціалізована, вона обов’язково повинна виконувати основний вид послуг – проведення обов’язкового аудиту, в іншому разі вона не може називатися аудиторською фірмою.

Крім того аудиторські фірми поділяють на великі, середні й невеликі. Але межі понять „великі”, „середні” й „невеликі” розмиті. Універсальні фірми найчастіше бувають великими і середніми.

Аудитори та інші фахівці, які вирішили створити аудиторську фірму повинні скласти засновницький договір та статут.

У засновницькому договорі вказуються такі дані: місце і дата його складання, перелік усіх членів із зазначенням їх адреси; найменування фірми, мета, вид діяльності та юридична адреса фірми, розмір статутного капіталу, індивідуальний розмір вкладу кожного члена у його створення, права і обов’язки членів фірми, умови і порядок ліквідації фірми. Цей договір підписується всіма членами-засновниками. Пізніше складається статут фірми. (додаток ), який має бути зареєстрований в місцевих органах влади, Державній податковій інспекції, відділі статистики, управлінні Пенсійним фондом.

При створенні аудиторської фірми треба розробити стратегію (програму) діяльності, організаційну структуру аудиторської фірми, в якій передбачають відділи аудиту, консалтингу та інші підрозділи, підбирають їх керівників, визначають кількісний та якісний склад фахівців, порядок формування нормативної бази (може бути призначена особа, яка займається систематизацією нормативних документів, вестиме картотеку нормативних документів), створити належну матеріально-технічну базу (приміщення під офіс, придбання меблів та оргтехніки, транспорт).

Структурними підрозділами аудиторської фірми можуть бути:

  • відділ аудиту;

  • відділ обліку;

  • відділ консультацій;

  • відділ інших видів консультаційних послуг.

Аудиторські фірми в залежності від участі в них аудиторів різних країн можна поділити на: національні та міжнародні. Національних аудиторських фірмах працюють лише аудитори України. Міжнародні аудиторські фірми – це спільні підприємства, в яких приймають участь аудитори різних країн (наприклад, аудиторська фірма «ЕРНСТ енд ЯНГ Україна»). У Києві їх є на даний час п»ять.

Протягом останніх років на український ринок у повному складі вийшла «Велика шестірка» всесвітньо відомі аудиторські фірми. Усі вони мають свої представництва у Києві та інших містах. України, обслуговують своїх клієнтів, які виходять на український ринок з метою інвестування, пошуку партнерів відкриття своїх представництв. Зарубіжні інвестори визнають аудиторський висновок тільки цих фірм, тому їх послуги коштують дорожче.

Аудиторська фірма і аудитор-підприємець набувають право на зайняття аудиторською діяльністю тільки після включення до Реєстру аудиторів та аудиторських фірм.

Реєстр аудиторських фірм - це база даних, що містить інформацію про аудиторські фірми та аудиторів, які займаються аудиторською діяльністю індивідуально як фізичні особи. Порядок ведення Реєстру визначається АПУ

Суб’єкти аудиторської діяльності, що внесені до реєстру, отримують Свідоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів, яким надається право на її здійснення на території України. Щоб отримати дозвіл, суб’єкти аудиторської діяльності мають внести плату в розмірі, встановленому АПУ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]