Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛИТЭКОНОМИЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
799.74 Кб
Скачать

90. Монополістична конкуренція

Походження назви цього типу недосконалої конкуренції пов'язане з тією реальною обставиною, що дуже багато продавців, пропонуючи схожі товари, прагнуть, в, той же час, додати їм унікальні, особливі ("монос" — один) властивості. Ці відмінності можуть бути як реальними, так і уявними.

Монополістична конкуренція — це така ринкова ситуація, коли численні продавці продають схожі товари, прагнучи додати їм реальні або уявні унікальні якості.

Приклади такої конкуренції наступні: "жувальна гумка, що очищає зуби", "журнал для ділової жінки", "автомобіль для тропіків", "свіжий хліб", "шампунь, зміцнюючий коріння волос", "вина з кращих сортів винограду", "наші акції — завжди в ціні", "у нас найширший вибір косметики", "наш банк здійснює найшвидші розрахунки", "шоколадний батончик — райська насолода" і т.д.

До основних характеристик монополістичної конкуренції можна віднести:

а) відносно велике число дрібніх виробників;

б) продаж схожої, але не ідентичної продукції. Різні виробники займаються створенням різновидів товару, що задовольняють у принципі одну і ту ж потребу. Але назвати вже їх продукцію ідентичній не можна. Тут спостерігається диференціація продукту;

в) наявність у окремого виробника дуже обмеженого контролю над ринковою ціною. Це в'язано, по-перше, з тим, що виробників достатньо багато, означає частка пропонованого товару, що доводиться на одного, — відносно невелика. По-друге, попит на таку продукцію характеризується досить високим ступенем еластичності: покупці чутливо реагують на зміну ціни, і у разі її підвищення можуть перемкнутися на придбання схожої продукції у інших продавців, проігнорувавши якісь особливості у властивостях товарів.

Суб'єкти, що змагаються, можуть використовувати тут як цінові, так і нецінові методи конкуренції. Можливість застосування останніх, на відміну від умов чистої конкуренції, пов'язана з діфференциацієй продукту: конкуренти пропонують його різновиди, прагнучи переконати покупця в перевазі своїх специфікацій товару. І тому тут є досяжними конкурентні переваги в результаті вдосконалення якості продукту, умов його продажу, дизайну, упаковки, активної реклами і т. д.;

г) різні угоди між конкурентами по обмеженню конкуренції, наприклад по проведенню узгодженої цінової політики, є практично малоздійсненними. Вся річ у тому, що конкурентів досить багато, і, крім того, розмиті, невизначені самі межі поля конкуренції, склад її учасників;

д) зберігаються можливості щодо легкого вступу до галузі нових виробників. В порівнянні з чистою конкуренцією трудності зростають, але не набагато. Масштаби стартового капіталу, рівень технологічної складності не ставлять непереборних бар'єрів для проникнення в галузь нових конкурентів.