Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛИТЭКОНОМИЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
799.74 Кб
Скачать

31. Економічна природа пропозиції. Закон пропозициї, фактори, які впливають на пропозицію, Еластичність пропозиції.

Рух цін підкоряється закону вартості, але ціна залежить не лише від вартості, в від багатьох ін.чиників, наприклад, від пропозиції. Пропозиція – це кількість товару, яка є в продужу пр даній ціні на нього. Коливання ринкової пропозиції зумовлюється факторами, сед яких виділяють дві групи: суб”єктивні і об”єктивні. Вирішальними для пропозиції є ек-ні та соц-ні фактори. Ек-ні фактори пропозиції – це рівень технологій і вир-ва, здешевлення і заміна факторій вир-ва, організаціонно інфраструктурне забесп-ня сфери обігу, дер-не стимулювання ринкової конкуренції, переміщення капіталів. Соціальні іактори, які впливають на пропозицію є похідними класово-професійної стр-ри сус-ва, стану культури та освіти. Тісно пов”язані з соціальними демографічні фактори (численність населення, його склад,народженність і відтворення працездатного населення, формування і розміри сім”ї. Пропозиція залежить від кількох чинників. Основним чиником пропозиції є ціна. Залежність пропозиції від ціни наз.ф-єю пропозиції від ціни. Хар-р даної залежн-ті наз.законом пропозиції: чим вище ціна – тим більша пропозиція товару і навпаки.

Ступінь зміну пропозиції під впливом зміни ціни наз.ціновою еластичністю пропозиції. Коеф-нт цінової еластичності пропозиції Е(s) розраховується:

Зміна обсягу проп-ії Зміна ціни

Е(s)=----------------------------- : ---------------

Початковий обсяг Почат.ціна

проп-ії

Із факторів, що впливають на еластичність пропозиції найбільш важливими є кількість часу, тобто ринковий період, який є в розпорядженні виро-ів, щоб відреагвати зміною обсягу пропозиції на зміну ціни продукту. Чим > цей період, тим>еластичність пропозиції. Таким чином рівень ціни при зміні обсягу попиту візначається еластичністю пропозиції. Больш еластичній пропозиції відповідає нижчий рівень цін, а нееластична пропозиції (незмінний обсяг випуску пр-тів) веде до зростання ціни. Т.о. через попит пропозиції і ціни здійснюється регулюючий вплив ринкового механізму на ек-ку.

32. Ціна рівноваги та механізм її формування

Ринк. попит залежить від кількох чинників (від ціни одного товару, цін на ін. товари , грошов. доходів покупців та їх смаків). Зміна цих чинників зу-мовлює зміну обсягів попиту. Якщо всі чинники попиту крім ціни данного товару залиш-ся незмінними тоді кожн. рівню ціни буде відповідати перший обсяг попиту. Така залежність наз. фун-єю попиту від ціни. Графічне зображення данної ф-ції наз. кривою попиту, яка відображає дії закону попиту (чим вище ціна товару тим меньший на нього попит і навпаки).

На проп-цію також впливають кілька чинників (ціна товару, ціна на фактори вир-ва , кіль-кість вир-ків конкур-і т. д.) Осн. чинником проп-ції є ціна. Залеж-ть пропз-ції від ціни фун-цію пропозиції від ціни. Графічне зображ-ня данної ф-ції утворює криву проп-ції, яка відібражає дію закону проп-ції (чим вища ціна товару, тим більша проп-ія)

Графічна зміна обсягу по-питу або проп-ції відображається у русі по

Кривій попиту або по кривій проп-

ції у той чи ін.бік. На ринку конкурентне співвідно-шення попиту і проп-ції може бути у 3-х варіантах:

1)перевищ-я проп-ції товару надпопитом покупців.

2)переваж-я попиту над проп-цією товару.

3)відповідність попиту і проп-ції, тобто їх рівновага

За умов ринк. ек-ки конкурентні сили здержцють сін-хронизацію цін, попиту і проп-ції, що веде до вирів-нювання обсягу попиту і проп-ції. Така ціна наз. ці-ною ринкової рівноваги

Лінії S i D перетинаються у т. Е ,яка є точкою рівноваги попиту і проп-ції. Обсяги поиту і проп-ції визнач-ся

ціною рівно-ваги данного (Р0). За дан-ного рівня цін кількість то-вару, які прагнуть придба-ти покупці дорів-нюють кількості товару, яку про-понують продавці. Такий ринок знах-ся у стані рівноваги.