Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полит. экономия tema_6_6(рынок).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.58 Mб
Скачать

6.Поняття структури та інфраструктури ринку. Ринки виробничих ресурсів.

Мета теми: з'ясувати зв'язки та механізми, які діють на ринку, виробничих ресурсів, що дозволяє раціонально розподілити обмежені економічні ресурси і забезпечує інформацією суб'єктів ринкових відносин для прийняття рішень.

План.

  1. Інфраструктура ринку: сутність, елементи, функції.

  2. Ринок економічних ресурсів.

  3. Товарний ринок у загальній економічній структурі. 4. Ринок праці та особливості його функціонування.

  1. Ринок природних ресурсів. Рента і її форми.

  2. Ринок грошей і його вплив на реальний сектор економіки.

  3. Кредитний ринок, його об'єкти і суб'єкти. Природа позичкового процента.

  4. Ринок цінних паперів.

1. Інфраструктура ринку: сутність, елементи, функції.

Кожний вид ринку обслуговують певні організації, установи, які створюють сприятливі умови для його функціонування. Ці зв'язуючі ланки у взаємовідносинах між основними суб'єктами економічних відносин виробниками економічних ресурсів, кінцевих товарів і безпосередніми споживачами — формують економічну інфраструктуру.

Інфраструктура ринку - комплекс інститутів, служб, підприємств, організацій, які забезпечують нормальний режим безперебійного функціонування ринку. Продуктом інфраструктури є послуга, яка є особливим товаром, що немає уречевленої форми та існує тільки в момент його виробництва. Будова інфраструктури ринку дуже складна, її основні елементи подані на рис. І.

Рис.1. Елементи ринкової інфраструктури

Надаючи різні послуги заклади інфраструктури виконують ряд важливих функцій.

1. Доведення товару до безпосереднього споживача.

Важливо організувати виробництво товару, проте не менш важливим є забезпечення його реалізації, що є не простою справою. Спеціалізація на посередницьких операціях дозволяє скоротити час на реалізацію товару, зменшити витрати на обіг, прискорити оборот фондів, в більшій мірі врахувати запити споживачів.

2. Забезпечення зворотного зв'язку між виробництвом і споживанням. Інфраструктура відчуває на собі вплив як виробника (пропозиція товару) так і

споживача (попит на товар). Аналізуючи просування того чи іншого товару можна

виявити певні тенденції, врахування яких дозволяє краще орієнтувати виробництво на інтереси споживача.

  1. Перерозподіл ресурсів між різними галузями і всередині них. Ця функція забезпечується як через переорієнтацію на випуск нової продукції, так і через обслуговування ринку цінних паперів ( зміна курсу акцій приводить до переміщення капіталів з однієї галузі в іншу).

  2. Акумуляція тимчасово вільних коштів, надання кредитів, регулювання грошового обігу. Фінансове - кредитні заклади інфраструктури ринку формують ринок грошей, розмірюють інвестиційні можливості підприємств, прискорюють товарообмін.

  3. Страхування різних сторін господарської діяльності, що дозволяє зменшити ступінь ризику.

  4. Регулювання руху робочої сили тощо.

Таким чином, ринкова інфраструктура здійснює істотний вплив на функціонування економічної системи. Розглянемо конкретні інструменти інфраструктури, що обслуговують ті чи інші ринки.