Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полит. экономия tema_6_6(рынок).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
2.58 Mб
Скачать

5. Ринок природних ресурсів. Рента і її форми.

Природні ресурси - один із чинників виробництва, їх особливість полягає: 1)в обмеженості або рідкості; 2)більшість із них є не відтворювальними.

Природні ресурси за умов ринкової економіки стають об'єктами купівлі -продажу, утворюють особливий ринок, основною формою якого є ринок землі. На відміну від інших товарів, земля - особливий товар, ціна якого ґрунтується на доході, який вона приносить своєму власникові, - ренті.

Як же визначається ціна землі? Покупець земельної ділянки прагне її придбати не заради ґрунту як такого, а заради тієї ренти, того постійного щорічного доходу, який приносить земля. Купується право на одержання регулярного доходу протягом всього часу володіння землею. Власник землі, продаючи її має одержати таку суму грошей, щоб поклавши її в банк, отримувати доход у вигляді відсотку не менший, ніж рента. Отже, ціна землі визначається за формулою:

де v- ціна землі;

R.- рента (щорічний доход від ділянки землі);

s- ставка позичкового відсотку.

Дана формула визначає лише основну ціну землі, реальна ціна корегується багатьма факторами як довготривалої (зростання населення, дія закону спадаючої віддачі, урбанізація тощо), так і короткотривалої дії (попит на ринку землі, державне регулювання тощо).

Пропозиція землі на ринку нееластична, тому що кількість землі, придатної для обробки, є фіксованою величиною.

Фіксований (у конкретний час) обсяг сукупної пропозиції землі визначає криву пропозиції на землю як абсолютно нееластичну. Хоча пропозиція землі і нееластична, все ж таки вона змінюється під впливом факторів, які сумарно можна звести до двох: якість або родючість землі та місце знаходження ділянки. У зв'язку з цим виділяють два види якості (родючості):

Пприррдна - закладена самою природою при формуванні земної кулі; 2) штучна - поліпшена людиною природна якість землі, шляхом використання добрив, засобів захисту рослин, прогресивної агротехніки тощо.

Попит на землю еластичний і має тенденцію зростати, що зумовлює підвищення ціни на землю.

Ринок землі схематично представлений на рис. 7.

Рівноважним чинником даного ринку виступає рента. Водночас вона змінює тільки попит і не виконує стимулюючої функції щодо пропозиції землі.

Природа земельної ренти обумовлена двома обставинами:

] )особливістю землі як економічного ресурсу, це е унікальний засіб виробництва; вона кількісно обмежена; її неможливо штучно відтворювати; земельні ділянки розрізняються за родючістю: 2) відносинам й землекористування.

Землекористування - цс користування землею в установлений звичаєм чи законом порядку. Користувач землі не обов'язково її власник. Землеволодіння - визнання права даного суб'єкта на певну ділянку землі, тобто це власність на землю. Отже, суб'єктами ринкової аграрної економіки є два типи власників: повний власник та власник на використання землі.

Обмеженість і неможливість її відтворення сприяє виникненню двох видів монополії на землю. Повний власник здійснює монополію приватної власності на землю. Після укладання угоди про оренду визначається конкретний користувач землі, який здійснює монопольне право господарювання на цій землі - породжує монополію на землю як об'єкт господарювання.

Монополія на землю - як виключне право ринкового суб'єкта розпоряджатися цим ресурсом - приносить йому додатковий дохід, яким є рента. Монополія на землю як на об'єкт господарювання - диференційну ренту (розрізняють диференційну ренту першу та другу), монополія приватної власності на землю - абсолютну ренту. Крім диференційної і абсолютної ренти існує монопольна рента. Вона утворюється, коли ринкова ціна продукту перевищує звичайний рівень. Це стосується продукції попит на яку високий, а виробляється вона на землях з унікальними властивостями( особливі сорти винограду, чаю, тютюну, олії тощо). Порівняльна характеристика видів рент подана в таблиці.

Види ренти

Диферснційна рента і

Диференційна рента II

Абсолютна рента

Монопольна рента

Причина

Монополія на землю як об'єкт господарювання

Монополія на землю як об'єкт господарювання

Монополія приватної власності на землю

Монополія на землю, розташовану у виняткових природних умовах

Умови формування

Відмінності в природній родючості, місцезнаходженні

земельних ділянок

Відмінності у родючості грунтів, за рахунок додаткових вкладень у земельну ділянку

Відсутність вільного переливу капіталу

Монопольні ціни

Джерело

Надлишок додаткового продукту, що утворюється на кращих -земельних ділянках

Надлишок додаткового продукту, що утворюється в результаті продуктивніших додаткових капіталовкладень в землю

Надлишок прибутку над середнім прибутком

Частина прибутку, створена в інших галузях, що її афішує землевласник через перерозподіл

Форми вилучення

Орендна ндіпа. ррппіі платежі, плата за чемлю. зональні тни

Орендна плата, податок на землю

Вита орендна плата, земельний податок

Земельна рента с частиною орендної плати. Орендна плата - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Складові орендної плати:

  • земельна рента;

  • амортизаційні відрахування за користування капіталом, вкладеним у землю;

  • відсоток на вкладений капітал.

Рентні платежі утворюються і вилучаються не лише в сільському господарстві, а і: у несільськогосподарських галузях - добувній промисловості та будівництві.

Усі рентні доходи розподіляються між державою, земельними власниками і тими, хто користується землею (фермери, сільські господарства, кооперативи тощо).