Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛИТЭКОНОМИЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
799.74 Кб
Скачать

59. Кругооборот і оборот капіталу фондів підприємства. Основний і оборотній капітал. Оборот капіталу.

В процесі виробництва підприємства використовують свої фонди, усі матеріальні засоби і грошові кошти фірми, вони можуть мати як виробниче так і невиробниче призначення.

Виробництво неперервне і капітал знаходиться в неперервному руху. Зупинка капіталу умертвляє його. Почавши свій рух в грошовій формі, капітал знаходиться на шляху закупки необхідних факторів виробництва, організації відповідних процесів і продажу товарної продукції, а потім він повертається в формі виручки від реалізації в своїй початковій грошовій формі. Рух капіталу здійснюється ніби по кругу, а також по зростаючої та розширюючій спіралі. Абстрактна схема кругового обігу капіталу, починаючи з початкової грошової форми і до повернення в цю ж грошову форму і представляє собою кругооборот капіталу. Кругооборот капіталу Д-Д’, приймає вид схеми: Д-Т…П…Т’-Д’, де Т - робоча сила засобів виробництва, П - вир-во, Т’ - нові товари ( з доданою вартістю), Д’ - виручка від реалізації вироблених товарів. З цієї схеми видно, що кругооборот капіталу проходить 3 стадії, три функціональних форм капіталу: грошовий, продуктивний, товарний капітал. 1 стадія проходить в сфері (Д-Т), коли грошовий капітал перетворюється в продуктивний. Виконує підготовку середовища для здійснення вир-ва шляхом закупки факторів виробництва. 2 стадія руху капіталу здійснюється в сфері вир-ва. Продуктивний капітал перетворюється в товарний капітал. При цьому капітал виконує організацію створення нової товарної маси, а також нової вартості, в тому числі і додана. Виконав цю функцію, продуктивний капітал перетворюється в товарний. 3 стадія - с сфері обігу товарний капітал перетворюється в грошовий. Функція товарного капіталу - виробництво товарної маси. в тому числі знов створеної і доданої вартості, і повернення капіталу в вихідну грошову форму. Стадії кругообігу послідовно пов’язані між собою, і кожна наступна бере початок в завершенні попередньої.

Кругооборот характеризує логіку руху капіталу в абстрактній формі, тому це стосовно тільки до одного виробничо-технологічному циклу, який завершується реалізацією виробленої продукції. Але в дійсності виробництво неперервне, воно здійснюється в формі виробничо-технологічних циклів, які здійснюються паралельної асинхронно (їх стадії не співпадають у часі). У зв’язку з цим капітал завжди перебуває у всіх трьох його організаційних формах, з логічно послідовною трансформацією з кожної в наступну. Неперервний рух капіталу, коли різноманітні його складові частини одночасно знаходяться в різноманітних формах при логічному послідовному перетворенні однієї стадії в іншу і представляє собою оборот капіталу. Оборот капіталу більш конкретний, ніж кругооборот. Важливою рисою є швидкість обороту. 1 оборот - це відрізок часу, протягом якого до підприємця від виручки від реалізованої продукції повертається в грошовій формі увесь авансований капітал, збільшений на величини доданої вартості. У зв’язку з цим розрізняють основний і оборотний капітал. Основний капітал - споруди, машини, обладнання, вони беруть участь в багатьох виробничо-технологічних циклах протягом багатьох років, складають собою основу підприємства. Сировина, матеріали, комплектуючі вироби приймають участь тільки в одному виробничому циклі, повністю в ньому споживаються, переносять свою вартість на створювані товари і представляють собою оборотний капітал. До оборотного капіталу відносяться також перемінний капітал, вироблюємі товари і гроші. Поділ на основний і оборотний капітал здійснюється на основі швидкості обігу. Швидкість обороту буває різною: Швидкість обороту=1/кількість оборотів. Швидкість обороту залежить від кількості оборотів за період, чим більше швидкість тим більше річна маса і річна норма приблизної вартості. Протягом кожного обігу отримують приблизну вартість.

Форми власності та організаційні форми підприємства. Розвиток різноманітних форм підприємств в Україні.

Підприємство - самостійний господарюючий статусний об’єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).

У відповідності з формами власності на Україні можуть діяти підприємства наступних видів: 1) індивідуальні, основані на особистій власності і на його праці (без найму); 2) сімейні, основані на власності і праці громадян однієї сім’ї, які проживають сумісно; 3) приватні підприємства, засноване на власності окремого громадянина з правом найму робочої сили; 4) колективне, засноване на власності трудового колективу, кооперативу або іншого уставного суспільства; 5)державне або комунальне, засноване на власності адміністративно-територіальних одиниць; 6) державні підприємства, засновані на республіканській (загальнодержавній) власності; 7) спільне, засноване на базі об’єднання майна різних форм власності(змішана форма власності).

В залежності від обсягів вир-ва, кількості робітників підприємство може бути малим, середнім, великим.

В Україні відповідно до чинного законодавства підприємства можуть об’єднуватись в:- асоціації - договірні об’єднання створені з метою постійної координації господарської діяльності, вона не має право втручатися у виробничу і комерційну діяльність будь-якого з її учасників. - корпорації - договірні об’єднання, створені на основі поєднання виробничих, наукових та комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників. - консорціуми - тимчасові статутні об’єднання промислового і банківського капіталу для досягнення спільної мети. - концерни - статутні об'єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків… на основі повної фінансової залежності від одного або групи підприємців; - інші об’єднання за галузевим, територіальним та іншими принципами.

У багатьох країнах світу існують ще такі форми об’єднання підприємств: - картель - об’єднання самостійних підприємств заради встановлення єдиних цін, розподілу ринків збуту, кожне підприємство має угоду щодо своєї частки в загальному обсязі вир-ва тощо. - синдикат - об’єднання підприємств, які зберігають свою юридичну і виробничу самостійність, проте об’єднують свою комерційну діяльність, мають єдині маркетингові служби, що займаються збутом продукції. - трест - господарські об’єднання, в яких повністю встановлена єдина система менеджменту виробництва, маркетингу, фінансів тощо