Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛИТЭКОНОМИЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
799.74 Кб
Скачать

24. Грошовий обіг та його закони. Суч. Грошова сис-ма.

Гроші- це товар особливого роду, що виступає заг.еквівалентом вартості для усіх ін.товарів. Однією з ф-цій грошей є засіб обігу, коли гроші стають посередником у реалізації товару при їх обміні. При цьому поряд з обігом товарів існує і грошовий обіг. Суч.грошовий обіг утворює сукупність грошових засобів, які існують у 2-х формах: готівки і безготівкових грошей. За обсягом готівка (банкнота і розмінна монета) значно уступає безготівковим грошам (чекам та ін.грошовим засобамна банківських рахунках) . В суч. ек-ці функ-є велика різноманітність грошових засобів, що породжує проблему виміру грошової маси (сукупність усіх грошових засобів, які знах-ся в ек-ці в готівко-вій та безготівковій формах, забеспеч. Обіг товарів і послуг в маштабах всієї країнни, відібражає проп-цію грошей в ек-ці. Закон грошового обігу полягає у дотримуванні обігу необхідної кіль-ті грошей. Раніше користува-лися ф-лою, яка визнач. Необхідну кіль-ть готівки:

КГ=(СЦ - (К+П) – ВР)/О де

КГ-необхідна кіль-ть готівки, забеспеч. товарний обіг; СЦ- сума цін реалізованих за рік товарів; К- річна сума цін товарів, проданих в кредит; П- сума платежів, що взаємно погашається не вимогаючи використання готівки; ВР- взаємопогасаючі розрахунки; О- швидкість обігу готівки

Ця ф-ла відібражає закон обігу повноцінних (золотих грошей) або їх готівкових знаків (банкнот і розмінної монети) , але т. я. готівка складає 10%-15%, то більшість товарі і послуг реаліз-ся черезбезготівковий обіг, що явл. спеціфікою сис-ми нерозмінних кредитних грошей.Зростання значення безготівкого юбміну робить не придатним застосування описаного методу визначення необхідної кіл-ті грошей. Тепер для цього ширико викор-ють рівняння Фішера:

MV=PQ де

М-готівка і безготівкові гроші; V-швидкість обігу грошей; Р-ціни товарів і коштів; Q- обсяг товарної маси (кіль-ть товарів і послуг). Звідси знаходимо необхідну для обігу грошову масу:

M=(PQ)/V

27. Перетворення грошей в капітал. Загальна формула руху капіталу. Первістне нагромадження капіталу.

Для того щоб під-ємець працював як вир-ик, необхідно мати достатьню кіл-кість грошей, купити на них засоби виробництва, найняти працівників, орг-вати вир-во певних товарів, реліз. їх і отримати суму грошей, яка первищує первістну витраченність. Ці події, які становлять життєвий вир-ка перетворюють витрачені їм гроші на капітал. Капітал – авансова вартість, яка в процесі свого руху приносить більшу вартість самозростання. Перетворення грошей в капітал включає слідуючи моменти:

1.Вир-ик повинен вступати у відносини з ін.вир-ками з приводу купівлі засобів вир-ва.

2.При нестачі наявного капіталу йому довидеться звертатися до кредитних установ.

3.Він повинен найняти необхідну кіл-сть працівників, щоб забеспеч.ефективне функ-ня засобів вир-ва.

Таким чином гроші і капітал видрізняються: гроші як гроші витрачаються, а гроші як капітал авансуються з певною метою.Для того щоб зрозуміти звідки береться надлишок над авансованим капіталом, необхідно проаналюзувати процес, що від-ся безпосередньо в фазі вир-ва, тобто є резул-ом свідомих дій під-ця.

Г Т (Г + Г)