Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛИТЭКОНОМИЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
799.74 Кб
Скачать

44. Ринок цінних паперів.

Капітал може перебувати у цінних паперах або у фондових активах. При цьому він як би роздвоюється : з одного боку, існує реальний капітал, представлений виробничими фондами, а з іншого-відбиток у цінних паперах.

Цінний папір - це грошовий документ, який засвідчує право володіння або відносини позики і визначає взаємовідносини між особою, яка купила цінний папір і їх володарем.

Функції цінних паперів на внутрішньому ринку:

- є інструментом інвестування і кредитування різних сфер економіки, допомагають акумулювати і залучати у господарський обіг розрізнений, тимчасово вільний фінансовий капітал і кошти населення;

- забезпечують перелив інвестиційних ресурсів у найприбутковіші сфери виробництва;

  • є інструментом фінансування державного бюджету, перешкоджають надлишковій емісії грошей і стримують розвиток інфляції;

  • відіграють роль гнучкого механізму зміни суб'єктів власності;

  • надають підприємцям багатоваріантний вибір джерел інвестування;

  • регулюють сумарний купівельний попит тощо.

Види цінних паперів

Акція — цінний папір, який засвідчує про внесення паю в капітал акціонерного товариства і дає її власнику право на одержання доходу (дивіденду). Акції поділяються на : прості і привілейовані, іменні і на пред'явника.

Облігація - боргове зобов'язання товариства або держави у вигляді цінного паперу, який надає право її власникові на отримання щорічного фіксованого доходу і на виплату номінальної суми позики у визначений термін.

Варрант - цінний папір, що випускається разом з облігацією чи привілейованою акцією і дає її власникові право на додаткові пільги у визначений час.

Вексель - письмове боргове зобов'язання, яке видається позичальником кредитору, сплатити у певний термін зазначену у векселі суму боргу.

Приватизаційний сертифікат (ваучер) - майновий купон, що видається у процесі приватизації державного майна для придбання акцій підприємств, які підлягають приватизації.

Сертифікат депозитний - фінансовий документ, випущений банком, який засвідчує наявність грошового депозиту і зобов'язання виплатити цю суму тримачеві сертифіката у певний строк.

Цінні папери продаються і купуються на ринку цінних паперів фондовій біржі.

Фондова біржа - організований ринок цінних паперів, що виконує функцію мобілізації, грошових засобів для довгострокових інвестицій в економіку та для фінансування державних програм.

Головні суб'єкти ринку цінних паперів:

1) емітент - юридична особа, яка випускає цінні папери від свого імені і несе відповідальність за умови їх випуску;

2) інвестор - покупець цінних паперів;

3) посередники.

Ринок цінних паперів поділяють на:

- первинний ринок - формується у результаті випуску емітентом цінних паперів і їх розміщення серед інвесторів;

- вторинний ринок цінних паперів - забезпечує продаж раніше випущених цінних паперів через фондову біржу і позабіржовий оборот.

Одним із важливих правил у діяльності біржі виступає лістінг.

Лістінг - це процедура включення цінного паперу в котировочний список біржі. Ціна за якою цінні папери продаються називається курс цінних паперів.

Курсова ціна = Доход на цінний папір *100%

ф ондових активів позичковий відсоток

Загальну характеристику стану ринку цінних паперів дають фондові індекси, які фіксують зміну курсу акцій, що обертаються на найбільших фондових біржах. Найбільш відомим фондовим індексом, що публікується щоденно у відомих фінансових газетах Заходу є індекс Доу-Джонса (розроблений у 1897р. Ч. Доу і Е.Джонсоном - США). Цей індекс розраховується для промислових і транспортних акцій, які обертаються на Нью-Йоркській фондовій біржі. У наш час індекс Доу-Джонса включає чотири автономних показники: індекс по ЗО промислових компаніях; індекс по 20 транспортних компаніях; індекс по 15 комунальних кампаніях; зведений по всіх 65 компаніях. Із перерахованих індексів найбільшого поширення набув перший.