Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛИТЭКОНОМИЯ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
799.74 Кб
Скачать

60.Доходи підприємства, їх суть і форми.

Дохідність підприємства є одним із найголовніших показників, які відображають його фінансовий стан. . Основний результат діяльності підприємства визначається з допомогою цілого ряду показників, які поділяються на абсолютні та відносні. До абсолютних показників відносіть прибуток підприємства, який іноді ототожнюють з поняттям "дохід", а до відносних - рентабельність підприємства. Ототожнювати дохід з прибутком підприємства неправильно. Поняття дохід широко застосовується, як на макроекономічному рівні, так і в побуті. Можна говорити про національний дохід держави, дохід громадянина, дохід підприємства, але зміст доходу при цьому не однозначний. З практичної точки зору показник "дохід" означає загальну суму коштів, яку одержує підприємство за певний період і яка, після вирахування податків, може бути використана на споживання та інвестування. Т. ч. дохід є виторгом підприємства від реалізації продукції, послуг та виконанням робіт без урахування податку на додану вартість та акцизного збору. Загальна сума доходу визначається так:

де Д1 - виторг від реалізації виготовленої підприємством продукції (послуг) або кошторисна вартість зданих замовнику об’єктів; Д2 - кошти отримані підприємством від компенсацій замовником витрат, не передбачених кошторисом, від пайової участі в спільних підприємствах, від здавання майна в оренду, операцій з цінними паперами… Д3 - виторг, отриманий від реалізації матеріальних цінностей підприємства та послуг невиробничого характеру. Сюди також входять штрафи та пеня, які отримує підприємство від інших організацій за зірвані поставки.

Крім того трактування загальної величини доходу є ще одне. Згідно з яким джерела утворення доходу розділяють так: - дохід від реалізації продукції, робіт послуг (Д1); - дохід від позареалізованих операцій (Д2); - дохід від іншої реалізації (Д3) - реалізація матеріальних цінностей, матеріалів, основних фондів і нематеріальних активів.

Але при такому трактуванні дохід від реалізації продукції (робіт, послуг) обчислюється як різниця між виторгом і матеріальними та прирівняними до них витрати у собівартості реалізованої продукції.

До матеріальних належать витрати, які входять до відповідного елемента, кошторису виробництва. Прирівняними до матеріальних вважають витрати на: - амортизацію основних фондів; - відрахування на соціальні потреби; - платежі на виплати, які об'єднуються в кошторисі виробництва під назвою "інші витрати". Отже, до матеріальних витрат і витрат, що порівнюються до них, належать усі елементи витрат кошторису виробництва, за винятком зар. плати. Знаючи співвідношення величини останньої та матеріальних витрат у кошотисі виробництва, можна обчислити матеріальні витрати у собівартості реалізованої продукції. Інші види доходу визначаються як різниця між витвором від продажу, залишковою вартістю і матеріальними витратами на демонтаж та реалізацію.

Друге трактування доходу дає можливість визначити загальну суму коштів, які можуть бути використані на подальший розвиток вир-ва та на оновлення робочої сили