Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%C1%B3%EB%E5%F2%201.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
972.29 Кб
Скачать

Білет 1

1.Функції печінки

100% синтез альбумінів, 98% синтез альфа-2-глобулінів, фактори згортання крові, перетворення феніл-аланіну, цикл Корі (молочна кислота – глюкоза), глюконеогенез, клюкокіназа (забирає з крові альфа-Д-глюкозу), синтез глікогену, перетворення фруктози і галактози на глюкозу, активація вітаміну Д, дезамінування (аспартат- і аланін-амінотрансферази), синтез сечовини і креатину, розподіл глюкози, формування ліпідів низької щільності (холестерол в клітину), синтез фосфоліпідів, жовчних кислот, вуглеводний і ліпідний обмін, дає глюкозу для живлення головного мозку, пентозофосфатний шлях=НАДФН2, мікросомальне окислення ксенобіотиків, виводить ксенобіотики, запас вітамінів (крім С)

2. Панкреатичне і кишкове травлення. Роль жовчі в механізмі травлення

Перетравлення поживних речовин (білків, вуглеводів, ліпідів) — це процес гідролізу відповідних сполук у складі продуктів харчування, що відбувається в травному каналі і призводить до утворення простих біомолекул, які за рахунок дії спеціальних механізмів мембранного транспорту всмоктуються у кров. кишечник (залози Брунерата Ліберкюна) синтезує деякі пептидази, дисахаридази, фосфоліпази та полінуклеотидази. Травлення в кишечнику неможливе без участі гідролітичних ферментів, які надходять сюди з підшлункової залози — протеаз (трипсину, хімотрипсину, еластази), карбоксипептидази, амілаз, ліпаз. У процесі травлення жирів беруть

участь біохімічні компоненти жовчі, що синтезуються в гепатоцитах печінки.

Перетравлення білків протеолітичні ферменти та пептидази, які діють на пептиди, що надходять зі шлунка. Каталітична дія цих ферментів відбувається в слабколужному середовищі (рН 7,5-8,0) Більшість ферментів протеолітичної дії, що функціонують у тонкій кишці, синтезуються в екзокринних клітинах підшлункової залози у вигляді проферментів, які активуються після їх надходження в дванадцятипалу кишку (трипсиноген, хімотрипсиноген, проеластаза, прокарбоксипептидази А і В). Гідроліз білків та пептидів, що надходять із шлунка, відбувається як у порожнині тонкої кишки, так і на поверхні ентероцитів — пристінкове, або мембранне травлення. розщеплення білків та пептидів продуктів харчування до амінокислот. У кровотік слизовою оболонкою кишечника всмоктуються тільки вільні амінокислоти. Перетравлення вуглеводів Амілази, Панкреатична, альфа-Амілаза , Дисахаридази та олігосахаридази — ферменти, що синтезуються в тонкій кишці і спричиняють розщеплення до моносахаридів відповідних цукрів, які утворюються як продукти дії амілаз або надходять до травного каналу в складі рослинних продуктів харчування: мальтаза сахараза Внаслідок дії зазначених глікозидазних ферментів на рослинні та тваринні вуглеводи продуктів харчування утворюється суміш моносахаридів (в основному глюкози, фруктози й галактози), які всмоктуються клітинами кишкового епітелію і поступають у кров.

Гідроліз фосфоліпідів (гліцерофосфоліпідів) каталізується фосфоліпазою А2, розщеплюють гліцерофосфоліпіди до гліцерину, вищих жирних кислот, азотистих основ та фосфорної кислоти: Гідроліз ефірів холестерину холестеролестерази (гідролази холестерилових ефірів) з утворенням холестеролу, який всмоктується ентероцитами у вільній формі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]