Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_derzh_i_prava_zar_krayin.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

74.Особливості формування міжнародного гуманітарного права збройних конфліктів у хіх-хх ст.

Поняття «міжнародне гуманітарний право» означає сукупність обов'язкових для держав правових норм, спрямованих право на захист жертв збройних конфліктів міжнародного і немеждународного характеру і обмеження засобів і методи ведення войны. Міжнародне гуманітарний право передбачає різницю між міжнародними і немеждународными збройними конфликтами:Під міжнародним збройним конфліктом (війною) розуміється збройне протистояння між двома або кількох державами. У цьому випадку застосовуються численні норми міжнародного гуманітарного права, які у чотирьох Женевських конвенціях 1949г, і Додатковому протоколі I 1977 р. Вони набирають чинності від воєнних дій незалежно від причин виникнення й правничого характеру конфликта.

Які ж ключові виклики існують для сучасної юридичної науки і міжнародного гуманітарного права? В першу чергу, це сумлінне виконання законів, які містять обмеження зброї і різновидів зброї. По-друге, міжнародне гуманітарне право покликане захищати людей у збройному конфлікті, має на меті захищати людську гідність і зменшує кількість постраждалих під час війни

75.Міжнародне право і проблеми глобалізації.

Міжнародне право — сукупність норм, що виникають у результаті угоди між суб'єктами державного права, що досягається в результаті взаємних поступок і компромісів, із метою підтримки міжнародного правопорядку й організації усіх форм спілкування між державами, реалізація яких забезпечена заходами примусового характеру.Глобалізація- — процес усесвітньої економічної, політичної і культурної інтеграції і уніфікації. Основним наслідком цього є світовий розподіл праці, міграція в масштабах всієї планети капіталу, людських і виробничих ресурсів, стандартизація законодавства, економічних і технологічних процесів, а також зближення і злиття культур різних країн. Це об'єктивний процес, який носить системний характер, тобто охоплює всі сфери життя суспільства. Останнім часом чинником багатьох бід і конфліктів всередині окремих держав, а також між державами (регіонами) розглядається процес світової глобалізації. Не спиняючись на позитивних наслідках глобалізаційних перетворень, слід зазначити, що глобалізація несе із собою несправедливий розподіл благ; загрозу поляризації доходів багатих та бідних країн; високий рівень взаємозалежності національних економік, який призводить до того, що локальні економічні коливання мають глобальні наслідки. Проблеми глобалізації міжнародне право регулює, встановлює шляхи їх вирішенн, законодавчо закріплює принципи, методи та заходи згідно з якими країни міжнародного співтовариства мають діяти, щоб розв"язати ці проблеми,погоджує дії країн між собою.В умовах швидкого розвитку глобалізації необхідно фундаментально переглянути політику і систему глобального регулювання. Серед основних пріоритетів слід виділити такі: — будувати міжнародну політику і практику навколо проблем людини і прав людини; — охороняти безпеку людини і зменшити її вразливість в усьому світі; — зменшити нерівність, ліквідуючи її прояви всередині країн і між країнами; — збільшити рівноправність в процесі переговорів і в струк-турах міжнародного регулювання; — формувати нову глобальну архітектуру для ХХІ ст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]