Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора Менедж.полностьюdoc.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

19. Сучасні концепції менеджменту

Сучасні концепції менеджменту можна звести до трьох видів (підходів): процесний, системний, ситуаційний.

Вперше поняття процесного підходу було запроваджено прихильниками школи адміністративного управління, які намагалися описати функції менеджера. Однак ці функції розглядалися авторами як незалежні одна від одної. На про¬тивагу цьому, процесний підхід у нинішньому розумінні розглядає функції управління як взаємопов'язані.

Системний підхід до управління полягає у представленні підприємства як системи найвищого порядку складності, складовими частинами якої є люди. У кожній системі є взаємозалежності і важлива робота цілого. Складові частини системи взаємозалежні. Якщо хоч одної з них не виявиться, то вся система або не буде працювати, або працюватиме неправильно.

 Ситуаційний підхід полягає, що основним моменом є ситуація- набір змінних що здійснюють вплив на організацію в конкретний період часу. Управлння фірмою зводиться до реагування на ситуації що складаються як під впливом внутрішніх так і під впливом зовнішніх чинників.    

22. Сутність та ознаки процесу управління

Процес управління – це діяльність об’єднаних у певну структуру суб’єктів та об’єктів управління, спрямована на досягнення поставлених цілей управління шляхом реалізації певних функцій та застосування відповідних методів та принципів управління. Процес управління має три основні характеристики: змістовну, організаційну та технологічну. Змістовна характеристика (або зміст процесу управління) визначається характером проблем, що розв’язуються і являє собою сукупність стадій (операцій), які характеризують послідовність якісних змін робіт у процесі управління. У зв’язку з цим розрізняють:методологічний, функціональний ;економічний, соціальний, організаційно-правовий інформаційний зміст процесу управління. . Організаційна характеристика процесу управління охоплює ряд моментів: – наявність характеристики учасників процесу управління та визначення порядку їх взаємодії; – визначення процедури взаємодії різних органів, підрозділів, – організація процесу управління описує його як етапи та стадії процесу, що змінюються у часі, а також включає аналіз процесу управління як процесу прийняття та реалізації управлінського рішення. Технологічна характеристика процесу управління включає компоненти: – організацію системи управлінської інформації – діловодство (документування та документообіг). – процедури, що розробляються для всіх основних видів управлінської діяльності: підготовки плану основних організаційних заходів, проведення службової наради, оперативної наради, засідання колегії, прес-конференції тощо.

23. 24. Управлінська технологія та її основні елементи

Технологія управління — це безупинний творчий процес підтримки стійкого режиму функціонування системи шляхом прийняття і реалізації господарських рішень. До цього процесу зводиться вся діяльність менеджера організації як суб'єкта управління своєї системи. Метою технології управління є задоволення інформаційних потреб усіх без винятку співробітників фірми, що мають справу з прийняттям рішень.

Сучасні технології управління - це комплекс інноваційних та організаційних технологій, що розвиваються, як еволюційно так і революційно, дивлячись на розвиток людства та його світобачення і потреби на даний період часу нашої цивілізації.

До питань технологічного менеджменту відносяться управління життєвим циклом продукту й асортиментом продукції, у тому числі управління процесами заміни застарілих технологій і устаткування, формування інноваційної культури персоналу, управління якістю продукції, що випускається, стратегія управління інтелектуальної власності і багато чого іншого

Управлінська технологія розчленовується на послідовно взаємопов'язані процедури і операції, які виконуються більш або менш однозначно і мають за мету досягнення високої ефективності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]