Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора Менедж.полностьюdoc.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

7. Поняття організації та її види

Організація — група осіб, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальної мети. Щоб мати статус організації, певна група повинна відповідати декільком обов'язковим вимогам, до яких належать:

— наявність щонайменше двох осіб, яку вважають себе частинкою цієї групи;

— наявність хоча б однієї мети, яку приймають усі члени групи;

— наявність членів групи, котрі навмисно працюють разом, щоб досягти значущої мети.

Організації бувають формальними та неформальними Неформальні організації — це групи людей, що з'являються спонтанно, і між ними регулярно виникають взаємозв'язки.

Будь-яку формальну організацію, незалежно від її конкретного призначення, можна описати з допомогою низки параметрів, найважливішими серед яких є цільове призначення, організаційно-правова форма та галузево-функціональний вид діяльності.

Класифікаційні ознаки

Види організацій

1

Мета й характер діяльності

Комерційні Некомерційні

2

Форма власності майна

Приватні,клективні, державні

3

Правовий статус і форма господарювання

Одноосібні Кооперативні Господарські товариства

4

Галузево-функціональний вид діяльності

Промислові Сільськогосподарські Будівельні Торговельні Банківські та ін.

5

Розмір за чисельністю працівників

Малі,середні і великі

Середні

Великі

8. Поділ праці в організації.

Першочерговою проблемою створення організаційної системи для будь-якого виду діяльності є поділ праці, об'єктивно необхідний у будь-якому трудовому процесі, що здійснюється колективом. Це зумовлено масштабами роботи, труднощами при виконанні окремих її частин та етапів, розосередженістю в часі та просторі, різною кваліфікацією та досвідом працівників. Поділ праці є також передумовою підвищення її ефективності і продуктивності.

При організації управлінської праці застосовують три напрями її поділу: функціональний, технологічний та кваліфікаційний.

Функціональний поділ праці полягає в закріпленні конкретних функцій управління за підрозділами чи окремими працівниками. Технологічний поділ праці являє собою спеціалізацію працівників відповідно до трьох великих груп робіт: керівництво структурним підрозділом, прийняття рішень на основі інформації про здійснення робіт згідно з певною функцією; обробка інформації, яка надходить як від об'єкта управління, так і з інших джерел, та створення комплексу документації, необхідного для здійснення функції; оформлення документації, її пересилання, зберігання, облік, сортування та ін. Кваліфікаційний поділ праці - це ознака поділу праці, за якою співробітники виконують різну роботу, що відповідає їх кваліфікації та досвіду.

9. Загальна характеристика управління організаціями

Організація - це група людей, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальної мети або спільних цілей".

Всі організації мають загальні для них характеристики.

Всі організації використовують чотири основних види ресурсів:

- людські ресурси;

- фінансові ресурси;

- фізичні ресурси (сировина, устаткування тощо);

- нформаційні ресурси.

Будь-яка організація є відкритою системою. Ресурси, які організація використовує для виробництва продукції (надання послуг) вона забирає із зовнішнього середовища. В свою чергу продукція, що виробляється організацією також реалізується у зовнішньому середовищі. Отже організація може існувати лише у взаємодії з оточуючим середовищем. Це означає, що будь-яка реально існуюча організація є відкритою системою.

Розподіл праці в організації. Якщо навіть дві людини працюють спільно для досягнення єдиної мети, вони повинні розподілити роботу поміж собою.

Розподіл загальної роботи в організації на її складові частини називається горизонтальним розподіленням праці. Результатом горизонтального розподілення праці є формування окремих підрозділів організації (відділів, цехів, виробництв, ділянок тощо).Оскільки робота в організації розподіляється між окремими підрозділами та виконавцями, хтось має координувати їх діяльність. Внаслідок цього об'єктивно виникає необхідність у так званому вертикальному розподілі праці, тобто в діяльності з координації роботи підрозділів та окремих виконавців у середині підрозділів.

Діяльність з координації роботи інших людей в широкому розумінні і становить сутність управління організацією.Таким чином, необхідність управління об'єктивно виникає внаслідок горизонтального та вертикального розподілу праці в організації. Оскільки розподілення праці є загальною характеристикою діяльності будь-якої організації, то всі організації потребують управління.

Глобальною метою управління будь-якої організації - є досягнення успіху:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]