Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора Менедж.полностьюdoc.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

87. Мотиваційні теорії підкріплення

Теорія підкріплення залишає осторонь питання потреб і роздумів працівників і привертає увагу менеджменту до аналізу взаємозв´язків між поведінкою співробітників організації та її наслідків. Прихильники теорії досліджують проблеми зміни поведінки людей у процесі праці, адекватного використання негайної винагороди і покарань.

Засоби підкріплення.

Комплекс методів, за допомогою яких на основі теорії підкріплення менеджмент прагне до зміни поведінки співробітників, одержав назву регулюванняповедінки. Основне припущення, на якому ґрунтуються методи регулювання поведінки, називається законом ефекту, відповідно до якого індивіди прагнуть до повторення позитивно підкріпленої поведінки і, навпаки, уникають знову демонструвати непідкріплювані дії. Підкріплення визначається як будь-які дії, що викликають повторення, чи, навпаки, придушення способів поведінки. Виділяють чотири основних типи підкріплення: позитивне підкріплення, відмовлення від моралі, покарання і згасання. Кожен тип підкріплення є реакцією менеджменту на поведінку працівника, яка є бажаною або не повинна повторюватися. Різні типи підкріплень представлені на рис.

88. Мотиваційний потенціал робочих завдань

89. Сучасні методики дослідження мотиваційного потенціалу

90. Основні підходи до стимулювання праці в сучасних умовах

До матеріального винагороди відносять:заробітну плату;участь у розподілі прибутку;премії;участь у капіталі.

Заробітна плата - найважливіша частина системи оплати і стимулюванняпраці, один з інструментів впливу на ефективність праці працівника. Це вершина системи стимулювання персоналу підприємства, але при всій значущості заробітна плата в більшості процвітаючих фірмах не перевищує 70% доходу працівника, решта 30% доходу беруть участь у розподілі прибутку.

Участь у розподілі прибутку - є сьогодні широкопоширеною системою винагороди. Проте використання систем участі в прибутках створює у працівника зацікавленість в ефективній роботі сьогоднішнього дня, але не стимулює враховувати у виробничійдіяльності довгострокові перспективи розвитку організації.

Специфічною формою участі в прибутках організації є бонус готівкою або бонус акціями. Переваги бонусів в тому, що їх виплата дає сильну трудову мотивацію і спонукає до високопродуктивної праці навіть тих, що відстаютьпрацівників, тому що при розрахунку враховуються реально досягнуті результатиконкретного працівника.

До нематеріальних способів мотивації відносяться організаційні та морально - психологічні.

Організаційні засоби включають в себе, перш за все, залучення працівників до участі в справах організації, яка припускає, що їмнадається право голосу при вирішенні низки проблем, як правило,соціального характеру. Мотивація збагаченням змісту праці полягає в наданні людям більше змістовною, важливою, цікавою, соціально значимої роботи,відповідає їхнім особистим інтересам і нахилам, що дає можливість проявити свої творчі здібності.

Морально - психологічні методи стимулювання включають наступні основні елементи:створення умов, за яких люди відчували б професійну гордість за те, що краще за інших можуть впоратися з дорученої роботою, причетністьдо неї, особисту відповідальність за її результати; відчували б цінність результатів, конкретну їх важливість для кого – то.

Необхідно згадати ще одну форму мотивації, яка по суті об'єднує в собі всі розглянуті вище. Йдеться про просування у посаді, що дає і більш високу заробітну плату (економічний мотив), і цікаву та змістовну роботу (організаційний мотив), атакож відображає визнання заслуг і авторитету особистості шляхом переведення вбільш високу статусну групу (моральний мотив).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]