Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора Менедж.полностьюdoc.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

1) Теорія ієрархій потреб Абрахама Маслоу;

Ієрархію потреб за А.Маслоу можна представити так

Таким чином, теорія Маслоу стверджує, що в основі прагнення людей до праці лежать їхні численні потреби. Отже для того, щоб мотивувати підлеглого, керівник має надати йому можливість задовольнити його потреби, але так, аби забезпечити досягнення цілей всієї організації

2) Теорія erg Клейтона Альдерфера;

Теорією ERG Клейтона Альдерфера так само як і теорією А.Маслоу стверджується, що потреби людини мають ієрархічну структуру. Проте, в теорії ERG: по-перше, виділені лише три групи потреб робітника. - потреби в існуванні (existence) - потреби в їжі, нормальних умовах праці тощо; - потреби в спілкуванні (relatedness) - потреби в дружніх соціальних і міжособових відносинах; - потреби в зростанні (growth) - потреби в самореалізації,самовдосконаленні;

Співвідношення ієрархії потреб в теорії А.Маслоу і теорії К.Альдерфера

по-друге, стверджується, що на додаток до послідовно-прогресивного процесу задоволення потреб за Маслоу має місце ще й так званий порущуюче-регресійний процес.

3) Теорія потреб Девіда МакКлеланда;

В теорії потреб Девіда МакКлеланда запропоновано три інші види потреб, зокрема:

1) потреби в успіху (досягненнях), тобто потреби в перевершеності, в перевищенні встановлених стандартів діяльності;

2) потреби у владі, тобто потреби впливати на поведінку інших людей, бути і впливовим, “мати вагу”;

3) потреби в приналежності, тобто потреби в дружніх, товариських міжособових стосунках з колегами по роботі.

За результатами своїх досліджень Д МакКлеландзробив такі висновки:

1. Люди з високою потребою в успіху досягають гарних результатів в підпр-кій діяльності, в управлінні власним бізнесом.

2. Висока потреба успіху не є обов’язковою рисою гарного менеджера.

3. Потреби в приналежності і у владі тісно пов’язані з успіхом в управлінні.

4. У підлеглих необхідно стимулювати потреби в успіху (досягненнях).

4) Теорія мотиваційної гігієни Фредеріка Герцберга.

Теорія мотиваційної гігієни була розроблена Фредеріком Герцбергом на основі даних інтерв’ю, взятих на різних робочих місцях, в різних професійних групах і в різних країнах. Мета такого опитування полягала в описуванні ситуацій, за яких робітники відчували задоволеність чи

незадоволеність роботою. Обробка даних опитування дозволила виділити:

1) фактори, які спонукають людину до високопродуктивної праці і викликають задоволення від роботи. Такі фактори отримали назву "дійсних (істинних) мотиваторів";

2) фактори, що викликають незадоволення в процесі роботи і здійснюють демотивуючий вплив. Такі фактори називаються "гігієнічними".

86. Процесні теорії мотивації

В процесуальних теоріях мотивації аналізується як людина розподіляє зусилля для досягнення різних цілей та як вибирає конкретну поведінку в процесі реалізації цілі. Згідно з процесуальними теоріями поведінка особистості є функцією її сприйняття і очікувань, пов'язаних з даною ситуацією, та можливих наслідків вибраної поведінки.

Теорія очікувань, яка асоціюється з роботами Віктора Врума, базується на тому, що наявність активної потреби не є єдиною необхідною умовою мотивації людини на досягнення певної цілі. Людина повинна мати надію, що вибрана нею поведінка дійсно призведе до задоволення чи отримання бажаного Модель (послідовний ланцюг) мотивації за теорією очікувань Врума включає очікування того, що:- зусилля дадуть очікувані результати (затрати праці - результати); - результати спричинять очікувану винагороду (результати - винагорода); - винагорода буде мати цінність для людини (задоволеність винагородою).

Згідно з теорією справедливості людина суб'єктивно визначає співвідношення між одержаною нею винагородою і затраченими зусиллями, а також порівнює свою винагороду з винагородами інших людей, що виконують аналогічну роботу. Якщо людина вважає, що їй недоплачують, в неї виникає психологічна напруга, яка є наслідком виявленої несправедливості, й вона починає працювати менш інтенсивно Менеджеру необхідно мотивувати такого працівника і відновити справедливість Це можна зробити зміною або затрат пращ, або розміру винагороди. Якщо людина вважає, що їй переплачують, вона менш схильна змінювати свою поведінку і покращувати показники праці.

Лайман Портер і Едвард Лоулер розробили комплексну професійну теорію мотивації з елементами теорії очікувань і теорії справедливості. Згідно з моделлю Портера-Лоулера, досягнуті результати залежать від зусиль співробітника, його здібностей і характерних особливостей, а та­кож усвідомлення ним своєї ролі. Рівень його зусиль буде визначатися цінністю винагороди і ступенем впевненості втому, що ці зусилля справді будуть достойно винагороджені. Більше того, за теорією Портера-Лоу-лера встановлюють співвідношення між винагородою і результатами, тобто людина задовольняє свої погреби за допомогою винагород за досягнуті результати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]