Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора Менедж.полностьюdoc.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

128. Механізм створення формальних структур

За хар-ром внутр зв'язків групи поділ на: формальні та неформальні. Формал групи - це такі утвор в межах орг-ції, які створ за ріш керівництва для викон певних вир-чих або упр-ких ф-цій. Прикладом формал групи є вироб бригада, будь-який відділ апарату упр-ня, обслуг та допоміж служби під-ва.Формал орг-цією-модель поведінки та стосунків, яка передбачена заздалегідь та на законних підставах планується для членів орг-ції. Формал орг-ція починає своє існув тоді, коли з'являється узгодж і загальновизнана процедура '''узаконення" плану дія-ті (поведінки) орг-ції. В орг-ціях існує 3 типи формал груп:1. Групи керівників (командні групи) - склад з керівника та його безпосеред підлеглих, які, в свою чергу, також можуть бути кер-ками (президент компанії та віце-президенти); 2. Вироб (робочі) групи - склад з осіб, які разом працюють над одним зав-ням (вироб бригада); 3. Комітети - це особливі види груп, яким надані повноваж для викон певного завдання або комплексу завдань (ради, комісії, цільові групи тощо).Неформал групи - це такі групи, створ та функ-ня яких не передбачалося. Вони виник спонтанно. Відмінності неформал і формал груп:

129. Фактори, які вплив на ефективність роботи групи

На ефективне функ-ня групи вплив такі фактори:1.Розмір - розмір групи повинен відповід її задачам. Оптимал розмір групи складає 5-6 осіб - вони прийм більш точні ріш, ніж ті групи, що виходять за межі цієї чис-сті.Збільш розміру групи підсилює тенденцію до неформал її поділу на підгрупи, що може привести до появи неузгодж цілей, а також конфліктів. Також, групи з парною к-стю членів більш ретельно виріш задачі, ніж з непарною.2.Склад - це ступінь подібності особистостей і точок зору, підходів, які вони виявляють при ріш проблем. Важлив причин винесення питання на ріш групи є використ різних позицій для пошуку оптимал ріш. Тому рекомендується, щоб група склад з несхожих особистостей, оскільки це забезпеч більшу ефек-сть, ніж у випадку, коли члени групи мають схожі точки зору. До того ж, склад групи повин бути неоднорід за статтю, віком, темпераментом і т.д. її членів.

3.Групові норми – вони можуть мати: • позитив характер: підтрим цілі і задачі під-ва і заохоч поведінку, спрямов на досяг цих цілей (гордість за під-во, досяг цілей, приб-ть, проф підготовка кадрів, захист чесності);• негатив характер: заохоч поведінку,що не сприяє досяг цілей під-ва (неконструкт критика керів-тва, крадіжки, прогули, низький рівень продуктив праці).4.Згуртованість - високий рівень згуртов може підвищ ефек-ть дія-ті під-ва, якщо цілі групи і під-ва узгодж між собою. Ключ моментом у створ згуртов колективу є підбір людей у під-во на підставі збігу їх життєвих цінностей відносно як проф дія-ті, так і морал аспектів люд буття.5.Конфліктність - рівень конф-сті визнач можлив менеджера виріш проблеми колективу. Для забезпеч ефек-сті функ-ня групи менеджер повинен створити необхід умови для мініміз рівня конф-сті у колективі.6.Статус і фун-льна роль членів групи. Статус працівника у під-тві може визнач такими факторами: місце в структурній ієрархії;посада;місце розташ кабінету та техніч устаткув роб місця;освіта;інформованість і накопичений досвід.Члени групи, статус яких досить високий, здатні в більш ступені вплив на ріш групи, але це не завжди привод до підвищ ефек-сті. 7.Соц контроль - люди в труд колективах розгляд як об'єкти соц контролю тому, що вони не здатні поводитися так, як вони того бажають. Беручи участь у колектив діях, кожна людина повинна постійно пристосов до вимог навколишніх. Поведінкові стандарти, що встановл в колективі, є однією з найважлив умов ефек-сті його функ-ня.Таким чином, найефект групою є та, чий розмір відповідає її задачам, яка є різнорідною за складом, чиї норми сприяють досягн цілей під-тва і створенню духу колективізму, де існує здоровий рівень конфліктності, гарне виконання як цільових, так і підтримуючих ролей і де члени групи, які мають високий статус, не домінують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]