Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора Менедж.полностьюdoc.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

1. Концептуальні основи менедженту.

Менеджмент виступає складовою частиною управління або управлінням у вузькому сенсі цього слова. За оксфордським словником менеджмент визн як спосіб та манеру спілкування з людьми, як владу та мистецтво керівництва, як вміння організовувати ефективну роботу апарату управління. Узагальнюючи, можна визн. менеджмент як складову процесу управління, що забезпечує координацію дій персоналу підприємства на всіх його рівнях з раціонального використання ним наявних ресурсів, наукових підходів та етичних норм.

 Найважливішим завданням менеджменту є організація виробництва товарів і послуг з урахуванням потреб споживачів, забезпечення рентабельності діяльності підприємства і його стабільного становища на ринку. У зв'язку з цим в завдання менеджменту входить: - забезпечення автоматизації виробництва і перехід до використання робітників, які мають високу кваліфікацію; - стимулювання роботи працівників фірми шляхом створення для них кращих умов праці і встановлення більш високої заробітної плати; - постійний контроль за ефективністю діяльності фірми, координація всіх підрозділів фірми; - постійний пошук і освоєння нових ринків. До основних функцій менеджменту відносять планування організацію мотивацію та контроль.

До функціональних областей менеджм.відносять: інноваційний, виробничий, фінансовий. інформаційний, менедж. персоналу, інвестиційний тощо.

2. Менеджмент як наука про загальнолюдську діяльність.

Менеджмент як загальнолюдська діяльність поширюється на різні сфери діяльності. Зазначено, що "загальний людський процес менеджменту" включає в себе п'ять окремих, але взаємопов’язаних елементів:

- рішення про постановку цілей і планування діяльності за її досягнення

- розподіл часу і дій, необхідних для вирішення завдань

- мотивація і пробудження до дій

- координація окремих, але взаємопов'язаних дій

- здійснення контролю над тим, що зроблено, щоб переконатися, що результати відповідають наміченими планами

3. Менеджмент як наука про професійну дяльність

Менеджмент часто розглядають і як вид професійної діяльності. З цієї точки зору для розуміння сутності менеджменту важливо знати, хто такі менеджери і чим їх діяльність відрізняється від діяльності інших категорій робітників. Директор, керівник групи, начальник, завідувач тощо - всі ці слова позначають посади. Люди, які обіймають ці посади можуть бути об’єднані загальним поняттям «менеджер». Менеджер – це людина, яка займає постійну керуючу посаду, наділена повноваженнями і приймає в їх межах рішення за певними видами діяльності організації.

Зі Всіма компонентами зовнішнього і внутрішнього середовища доводиться мати справу менеджеру. У відповідності до цього розрізняють наступні сфери менеджменту (

- виробничий менеджмент;

- фінансовий менеджмент;

управління персоналом;

- управління дослідженнями та розробками;-

- облік;

- маркетинг;

- загальна адміністрація.

В залежності від того, скількома компонентами (сферами) організації управляє менеджер розрізняють три рівні менеджменту:

4. Сутність катеорій управління та менеджменту.

Поняття управління та менеджмент не тотожні. Адже перше зводиться до процесу управління всіма елементами виробництва, а друге до керування людьми персоналом. Управління – це цілеспрямований вплив на об’єкт з метою зміни йог стану або поведінки для досягнення певної цілі. Це можуть бути об’єкти як матеріальні, так і енергетичні. фінансові, трудові, інформаційні тощо. Ефективне управління неможливе без правильного керівництва, яке є прерогативою менеджменту. Менеджмент виступає складовою частиною управління або управлінням у вузькому сенсі цього слова. За оксфордським словником менеджмент визн як спосіб та манеру спілкування з людьми, як владу та мистецтво керівництва, як вміння організовувати ефективну роботу апарату управління. Узагальнюючи, можна визн. менеджмент як складову процесу управління, що забезпечує координацію дій персоналу підприємства на всіх його рівнях з раціонального використання ним наявних ресурсів, наукових підходів та етичних норм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]