Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

20. Структура часу використання устаткування. Мета визначення.

Продуктивність праці робітників значною мірою залежить від інтенсивності використання техніки, від співвідношення та узгодже­ності функціонування робочої сили та засобів виробництва. Цим зумовлена необхідність ретельного аналізу завантаження устаткуван­ня, для чого потрібно знати класифікацію часу. Він складається з часу роботи устаткування та часу простоїв устаткування.

Час роботи устаткування — це час, перебуває в експлуатації незалежно від того, використовується за прямим призначенням чи ні. Завантаження устаткування може бути ефективним, коли його потенційна (паспортна) продуктивність (потужність, технологічні можливості) використовується повністю, або недостатньо ефектив­ним. Причин недостатньої чи низької ефективності роботи устатку­вання може бути кілька. Головні з них — це недосконала структура устаткування свідоме чи вимушене заниження техно­логічних режимів роботи устаткування; виконання зайвої роботи, не передбаченої технологією, якщо розміри заготовок відхиляються від необхідних у більший бік тощо.

Час простоїв устаткування — це такі періоди протягом зміни (або ціла зміна), коли справна техніка не виконує жодної роботи.

Простої можуть залежати від конкретного працівника і не залежати від нього.

Працівник може спричинити простої в зв'язку з перервою на відпочинок та для особистих потреб; порушеннями трудової дис­ципліни; поломкою устаткування внаслідок недбалого або некваліфікованого обслуговування.

Простої техніки, що не залежать від операторів, мають ор­ганізаційно-технічний характер. Несвоєчасне забезпечення робочих місць усім необхідним, відсутність електроенергії, випадкові полом­ки, часті переналадки верстатів, малий обсяг партій виробів — усе це помітно зменшує корисний фонд часу роботи устаткування.

Продуктивність праці робітників залежить інтенсивності використання техніки, співвідношення та узгодженості функціонування роб сили та засобів вир-ва. Цим зумовлена необхідність ретельного аналізу завантаження устаткування, для цього потрібно знати структуру часу використ устаткування.

21. Структура часу тривалості виробничого процесу.

Тривалість виробничого процесу складається з: 1.технологічних процесів, стадій та операцій; 2.пакувальних вантажних, транспортних прцесів та операцій;3. контрольних процесів та операцій; 4.між операційних перерв.

Виробничий процес може бути механізованим чи ручним. Міжопераційні перерви поділяються на перерви, що залежать від робітника та на перерви, що не залежать від робітника (цей час є змарнованим). До необхідного часу включають: механізовані процеси, ручні процеси, перерви, що залежать від робітника та на перерви, що не залежать від робітника.

  1. 22. Мета і завдання вивчення використання робочого часу на підприємстві (організації).

Вивчення витрат робочого часу має велике значення, так як виходячи з інформації, що отримується в його результаті вирішується більшість задач, пов'язаних з організацією праці і його нормуванням.

Дослідження проводяться з метою визначення структури операцій, витрат робочого часу, раціоналізації прийомів і методів праці, виявлення причин невиконання норм, нераціональних витрат і втрат робочого часу, отримання даних про чинники, що впливають на час виконання елементів операцій, розробки нормативних матеріалів, оцінки якості норм і нормативів, а також для рішення інших задач. Наприклад, визначення тривалості елементів операції необхідне для розробки нормативів часу, вибору найбільш раціональних методів праці, аналізу норм і нормативів. Структура витрат робочого часу використовується при розробці нормативів підготовче-заключного часу, часу обслуговування робочого місця, оцінці ефективності використання робочого часу, аналізі існуючої організації праці. Підвищення ефективності використання робочого часу – це найважливіше завдання вивчення використання робочого часу насамперед тому, що мова йде про економію робочого часу, до якої зрештою зводиться вся економія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]