Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

43. Класифікація нормативних матеріалів з визначення норм праці.

Нормативні матеріали можна класифікувати за 4 групами:

1.За видами; 2.За сферою застосування; 3.За ступенем укрупнення; 4.За формою подання;

За видами розрізняють: Нормативи режимів роботи устаткування ; Нормативи часу- сюди входить нормативи часу на відпочинок, та нормативи часу на особисті потреби; Нормативи обслуговування; Нормативи чисельності; Нормативи підлеглості;

За сферою застосування: Загально промислові(однак труд процеси); галузеві(одна галузь); місцеві(відсутні загальнопром і галуз.);

За ступенем укрупнення: Диференційовані-Нормативи на мікроелементи; нормативи на трудові дії; нормативи на трудові прийоми; Укрупнені: Нормативи по функціях управління Нормативи на види робіт(операції)включаючи: Нормативи оперативного часу: Н неповного штучного часу;

Н штучного часу; Типові нормативи;

За формою подання: Аналітичні(мат залежність);Табличні(найбільш поширені); Графічні(у вигляді графіків).

44. Вимоги до нормативних матеріалів з праці.

Повинні відповідати вимогам: Прогресивності(відповідність сучасному рівню техніки, організації ви-ва); Комплексності(аналізуються всі чинники що впливають на затрати часу); Обґрунтованості(ступінь точності нормативів залежить від типу ви-ва і хар-ру робіт, має бути економічно обґрунтованим); Забезпечувати необхідний рівень точності норм праці й можливість їх використання за різних організаційно технічних умов.

45. Зміст і призначення режимів роботи устаткування.

Нормативи режимів роботи устаткування – це кількісні хар-ки технологічних можливостей метолорізальних верстатів: глибини різання, величини різання, швидкості різання, числа обертань шпинделя тощо.

Призначення – технолог визначає найбільш вигідний раціональний режим роботи устаткування, його властивості, експлуатаційні можливості.

Завдання технолога полягає в тому, щоб визначити оптимальний технологічний режим виконання операції.

Оптимальний режим хар-ся найкращим раціональним співввідношенням параметрів:

- Швидкість різця

- Глибини різця

- Витрати електроенергії

-Зношуваністю інструментів і верстатів.

Оптимальний режим роботи устаткування фіксується в технологічній карті виробничого процесу. На підставі цих даних нормувальник розраховує за відповідними формами час основної машинної роботи.

46. Нормативи часу, їх зміст і особливості застосування.

Нормативи часу - найпоширеніший вид нормативів затрат робочого часу для конкретних умов виконання трудового процесу. В практиці технічного нормування праці використовують нормативи підготовчо-завершалького, основного, допоміжного часу, часу обслу­говування робочого місця і часу перерв на відпочинок та особисті потреби. Нормативи часу призначаються для нормування машинних і ручних робіт, окремих прийомів ручної роботи, пов'язаних з уп­равлінням і обслуговуванням обладнання, на якому виконуються механізовані процеси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]