Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

3.Основні функції нормування праці в ринковій системі господарювання.

Нормування праці – це діяльність з управління підприємством, спрямована на встановлення необхідних співвідношень між витратами та результатами праці, а також між чисельністю працівників різних груп та кількістю одиниць обладнання.

Механізм нормування праці покликаний забезпечувати підвищення її ефективності, збільшуючи результати праці по відношенню до витрат на їх досягнення. В цьому полягає основна функція нормування, яка визначається як встановлення нормативно обґрунтованих витрат часу на виконання одиниці конкретної роботи у певних техніко-організаційних умовах.,

Функції нормування праці:

1. Планування – норми слугують основою виробничого планування на всіх рівнях, в усіх підрозділах під-ва; 2. Диференціація з/п: підставою для правильного встановлення з/п працівникам мають бути реально обґрунтовані норми; 3. Організація праці: нормування сприяє виявленню й закріпленню ефективних прийомів і методів праці; 4. Соціальна: нормування сприяє обґрунтованому й справедливому розподілу трудових доходів між працівниками.

Слід зазначити, що жодну з цих функцій не можна розглядати як домінуючу, бо кожна спрямована на забезпечення економії робочого часу та підвищення ефективності його використання.

4. Організаційно-економічне та соціальне значення нормування праці.

Світовий досвід переконливо свідчить, що ефективне функціонування підприємства в економіці ринкового типу можливе лише за умови високого рівня організації нормування праці. Адже без якісних норм трудових витрат в умовах ринку неможливо досягти високої конкурентоспроможності підприємства, його прибутковості.

Значення нормування праці полягає в тому, що воно являє собою одну з найважливіших складових частин використання суспільної праці на рівні конкретних підприємств. Упровадження тут ефективного нормування дозволяє виявити об’єктивні втрати робочого часу та достовірно встановлювати їх кількість, відшукувати наявні резерви збільшення продуктивності праці та підвищення ефективності виробництва, конструювати раціональний склад і структуру трудових процесів з більш повним використанням робочого часу. Це стає засадами розробки обґрунтованих планів виробництва і праці, визначення реальної потреби в кількісному та якісному складі працівників.

В ринкових умовах господарювання, з посиленням конкуренції, підвищується значення нормування праці як одного з визначальних чинників зниження витрат виробництва і забезпечення його ефективності. Річ у тім, що нормування праці, оптимізуючи витрачання усіх видів ресурсів, тим самим сприяє зниженню собівартості продукції. Низька собівартість створює великі прибутки підприємства і з’являються більші можливості для гідної оплати праці своїх працівників, інвестування у подальший розвиток матеріально-технічної бази підприємства.

Важливого значення набуває і соціальна спрямованість нормування. Норми праці при цьому слугують основою для забезпечення нормальних умов праці, регулювання соціально-трудових відносин між роботодавцями та найманими робітниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]