Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать

28. Фотографія робочого часу багатоверстатника, її сутність та мета проведення. Методика проведення.

Фотографія робочого часу багатоверстатника передбачає спостереження і заміри затрат часу одного робітника, що обслуговує декілька верстатів (агрегатів). Вона проводиться з метою встановлення оптимальної кількості верстатів, що обслуговуються одним робітником. Фотографія робочого дня багатоверстатника багато в чому схожа з груповою. Відрізняється тим, що одноіменні затрати часу вводяться у двох варіантах: відносно до робітника і до обслуговуваних ним верстатів, машин, апаратів. При замірах окремих затрат часу в спостережному листі вказується до якого верстату належить затрата часу. Запис ведеться по поточному часі закінчення кожної категорії затрат робочого часу по окремих верстатах. З цією метою в реєстраційній частині спостережного листа передбачена спеціальна графа для кожного верстата. При обробці даних спостереження складається зведення одноіменних

затрат часу робітника, часу роботи і простоїв кожного верстата з вказанням причин. Крім балансу робочого часу багатоверстатника складається також баланс робочого часу обслуговуваних ним верстатів, що дає можливість не тільки зробити висновки про використання робочого часу робітником, але й визначити ступінь використання обладнання в часі і провести організаційно-технічні заходи, спрямовані на підвищення продуктивності праці робітника і усунення витрат часу в роботі обладнання. Матеріали фотографії використовуються для обгрунтування норми обслуговування багатоверстатника, визначення тривалості перерв у його роботі і в роботі устаткування.

29. Фотографія робочого часу виробничої бригади: сутність та мета проведення. Особливості проведення фотографії робочого часу і обробки результатів.

Бригадна фотографія робочого часу проводиться на роботах, де працівники об’єднані в бригади за технологічним принципом. Бригадна фотографія застосовується тоді, коли виникає необхідність аналізу затрат часу бригадою, яка обслуговує колективне робоче місце (потокову лінію, складальний конвейєр, монтажний стенд тощо), тобто виконує спільне виробниче завдання. Запис спостереження найзручніше вести іидексно-трафінним методом. Після проведення бригадної фотографії робочого часу складається єдиний фактичний баланс на всю бригаду. Для аналізу даних балансу складається проектований баланс і розробляються організаційно-технічні заходи з поліпшення використання робочого часу. Коефіцієнт завантаженості роботою обчислюється для кожного члена бригади ок­ремо. Ретельний аналіз структури затрат часу бригадою я цілому та кожним її членом дасть цінну інформацію для подальшого удоско­налення організації колективної праці.

30. Цільова фотографія робочого часу: сутність та мета проведення.

Цільова фотографія — різновид групової фотографії. Засто­совується з метою розв'язання вузького, конкретно-цільового завдан­ня щодо оцінки якості використання робочого часу протягом певної частини робочої зміни або виконання працівниками конкретної ви­робничої функції. Наприклад, необхідно дослідити, як використо­вується (за якими напрямами) робочий час у першу або останню годину зміни, які величини втрат часу при одержанні інструментів, заготовок, креслень тощо. Проводиться цільова фотографія здебільшого раптово, без по­передження відповідних служб і людей з метою одержання вірогідної інформації. Це дійовий засіб зміцнення трудової та виконавської дисципліни, поліпшення організації праці. Описані вище види фотографії робочого часу звичайно здійснюються методом безпосередніх вимірів, фіксацією поточного часу з обмеженою кількістю спостережуваних об'єктів. Якщо виникає потреба аналізу завантаження устаткування або масової фотографії з метою одержання оперативної вірогідної інформації із залученням до участі у цьому процесі мінімальної кількості спостерігачів, то найбільше виправдовує себе метод момен-тних спостережень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]