Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
norm_theoria.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
137.77 Кб
Скачать
  1. 23.Методи вивчення використання робочого часу їх сутність та сфера застосування.

У теорії і практиці нормування поширені 2 основні методи вивчення використання роб часу: безпосередніх вимірів та моментних спостережень.

Метод безпосередніх вимірів полягає в тому, що спостерігач послідовно фіксує тим чи іншим способом тривалість різних елементів затрат роб часу. Перевагою цього методу є вірогідність і точність реєстрації робочого часу. Недоліки: велика трудомісткість підготовки самого спостереження та обробки його матеріалів, неможливість охоплення значної кіл-ті роб місць одночасно. Безпосереднє вимірювання робочого часу проводиться шляхом суцільних (безперервних), вибіркових і циклових вимірів.Суцільні виміри мають найбільше розповсюдження у всіх типах виробництва, оскільки дають докладні відомості про фактичні витрати робочого часу, його втрати, їх величину і причини виникнення.

Метод моментних спостережень ґрунтується на використанні теорії ймовірності та таблиць випадкових чисел, коли спостерігач через нерівні проміжки часу (моменти) фіксує те, що відбувається на роб місцях в обраній зоні спостереження. За цього методу значно зростає кіл-ть спостережуваних об’єктів, поліпшується оперативність одержання потрібної інформації, забезпечується доостатня точність результатів спостережень. Для стабільного трудового процесу, притаманного великосерійному та масовому типу вир-ва, кіл-ть необхідних моменто-спостережень визнач за формулою: М= [2(1-К)*1002]/КР2, де К – питома вага затрат роб часу на безпосереднє виконання виробничого завдання (коеф завантаження робітників), Р – задана або припустима величина відносної похибки результатів спостереження (може коливатися в межах 3-10%). Для нестабільного трудового процесу число моменто-спостережень визнач за формулою: М=[3(1-К)*1002]/КР2

Залежно від призначення, цілі проведення і змісту витрат спостереження, що вивчаються, підрозділяються на: фотографію робочого часу, хронометраж і фотохронометраж.

Хронометраж - це вивчення і вимірювання окремих елементів операції, що циклічно повторюються. Його проводять, як правило, на роботах, які характеризуються частою повторюваністю і постійністю ступеня впливу чинників на час їх виконання. Фотографія робочого часу - це вид спостережень, за допомогою якого вивчають і аналізують витрати часу одним робочим або групою, пов'язані з виконанням того або іншого процесу впродовж всього робочого дня (зміни) або його частини, незалежно від того, на що витрачено цей час. Фотохронометраж – комбінований спосіб спостереження, в якому поєднується фотографія роб дня і хронометраж оперативного часу.

За формою і способом запису результатів спостереження виділяють такі методи: цифровий, індексний, графічний, фото- і кінозйомка, осцилографічний, комбінований.

24. Фотографія робочого часу, її сутність та мета проведення.

Фотографія робочого часу – це процес спостереження та послідовного запису всіх затрат робочого часу і перерв упродовж зміни із зазначенням їх тривалості і послідовності.

Залежно від призначення розрізняють такі види фотографій використання робочого часу: фотографія робочого часу; фотографія часу використання устаткування; фотографія виробничого процесу. Кожен із цих видів фотографій може застосовуватись як для одного робітника чи механізму, так і для групи робітників чи механізмів. Фотографія робочого часу робиться з метою: удосконалення організації праці шляхом усунення витрат і скорочення нераціональних затрат часу; установлення нормативів підготовчо-завершального часу, часу обслуговування робочого місця і перерв на відпочинок та особисті потреби; установлення раціонального чергування роботи і відпочинку працівників протягом робочої зміни; вивчення передового досвіду організації робочого часу; удосконалення організації вир-ва; установлення норм обслуговування устаткування, виявлення причин невиконань норм виробітку.

Послідовність: 1) Підготовка до спостереження 2) Спостереження 3) Оброблення результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]